Històric d'exposicions

Des de març de 2014 el Castell ha acollit exposicions temporals de temàtiques variades a les sales del pati d'armes. En aquesta secció es recullen totes les exposicions que han anat passant pel centre.

Espectres visibles.

08.oct.2019
Instal·lació artística de Claudio Correa comissariada per Alexandra Laudo

L’ART DE LA GUERRA Estratègies per vèncer sense lluitar

27.jun.2019
La mostra posa el focus en l’obra de l’autor xinès Sunzi, L’Art de la Guerra, considerada el primer tractat d’estratègia militar conegut. El llibre, ambientat a la Xina dels segles VI-V aC, ha esdevingut un referent per a diverses generacions no només en l’àmbit de l’estratègia militar, sinó també de la cultura, la política i el pensament estratègic.

Exposició temporal “Cercant la llibertat: 1968-2018”

27.nov.2018
L’exposició "Cercant la llibertat: 1968-2018" es proposa ampliar la comprensió històrica i contemporània de les protestes dels anys 60 i 70 a Europa, emfatitzant les particularitats de les lluites viscudes al territori espanyol, a Polònia i a l’antiga Iugoslàvia. El material seleccionat inclou 31 fotografies de fons catalans, espanyols, eslovens i polonesos, a més de reproduccions de diaris, pancartes i un document audiovisual que recull algunes de les manifestacions de l’època en els tres territoris.

MEMÒRIA PERDUDA, exposició fotogràfica de Miquel Gonzalez

10.maig.2018
El Castell de Montjuïc presenta la exposició fotogràfica MEMÒRIA PERDUDA del fotògraf barceloní, que viu i treballa a Holanda, Miquel Gonzalez. El fotògraf ha recorregut la península ibèrica capturant amb la seva càmera les ubicacions de fosses comunes de la guerra civil espanyola i de les zones en què es van produir les atrocitats relacionades, indrets que encara no han estat excavats o commemorats. Molts d’aquests indrets es van perdre i van restar ocults sota noves carreteres o edificis, o simplement van desaparèixer sense deixar cap rastre o senyal del seu passat cruel.

La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia

12.abr.2018
L’exposició “La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia” mostra els objectius, els principis, la repercussió i l’ abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna, el model pedagògic de la qual va significar una autèntica revolució pedagògica en un context social convuls i amb un sistema educatiu precari. L’Escola Moderna es basava en els principis d’un ensenyament racional, científic i humanitari, amb caràcter universal i laic, que tenia com a objectius construir una ciutat de persones lliures, impulsar la igualtat d’homes i dones, defugir els prejudicis i evitar l’existència d’opressors i oprimits.

Nazis i feixistes, l'ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945)

20.nov.2017
Nazis i feixistes. L’ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945). És la crònica gràfica dura i sense concessions d’un passat mal amagat. Amb la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes, el nou règim s'emmirallà en l'Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini per tal d’aniquilar qualsevol empremta del passat roig, republicà i catalanista de la ciutat.

"Qüestionant fortaleses. Brodant diàlegs" Clara Gassiot

03.jul.2017
Durant l’estiu del 2017 el pati d'armes del Castell de Montjuïc de Barcelona servirà de marc on Clara Gassiot presentarà la seva instal·lació Qüestionant fortaleses. Brodant diàlegs amb què proposa una reflexió sobre la història i el passat del Castell, posant en dubte l'essència i la funcionalitat de la mateixa edificació per plantejar-nos-hi una nova mirada cap al futur.

La Batalla de Montjuïc Defensant la ciutat des del castell

15.jun.2017
La Batalla de Montjuïc de 1641 fou la batalla que es va lliurar el 26 de gener de 1641 a la muntanya de Montjuïc de la ciutat de Barcelona, set mesos més tard de l’aixecament popular conegut com Corpus de Sang (7 de juny de 1640). La batalla és un dels episodis de la Guerra dels Segadors on es van enfrontar les tropes catalanes, amb el suport de la cavalleria francesa, contra les tropes de Felip IV. Es resolgué amb una victòria catalana contundent i la massacre de les tropes hispàniques, que van haver de fugir fins a Tarragona.

Montjuïc, 100 anys de cartellisme

06.abr.2017
L’exposició “Montjuïc, 100 anys de cartellisme” presenta els esdeveniments més significatius que han tingut lloc a la muntanya de Montjuïc, des del segle XX fins avui, a través dels cartells més emblemàtics i els artistes que els han realitzat.

Instal·lació artística LLUM! de Francesca Llopis

19.des.2016
LLUM Planteja un dispositiu expositiu que aborda, conceptualment i simbòlicament, maneres d’aproximar-se i reflexionar sobre la memòria a través de diferents elements col•locats al castell de Montjuïc.

Weapons: el negoci de les armes

15.des.2016
La sala 20 del Castell de Montjuïc acull a partir del 15 de desembre i fins al 19 de març la mostra Weapons: el negoci de les armes, un recull d'imatges preses pel fotoperiodista Marc Javierre-Kohan, autor de les fotografies i comissari de l'exposició. El setembre de 2016 Javierre-Kohan va publicar un llibre amb el mateix títol, en el qual s'ha basat l'exposició, per denunciar la perversió de la indústria de l'armament a partir del les imatges preses a Eurosatory, una de les fires internacionals més destacades de la indústria armamentística. La mostra també recull un seguit d'imatges del mateix Javierre-Kohan dels atemptats produïts a París el novembre de 2015, els quals el fotògraf va viure en primera persona, i que posen en evidència les mateixes contradiccions i perversions d'aquesta letal indústria.

El procés de Montjuïc. Anarquisme i repressió a la Barcelona de finals del segle XIX

15.set.2016
El Castell de Montjuïc acull l’exposició temporal “El Procés de Montjuïc Anarquisme i repressió a la Barcelona de finals del segle XIX”. La mostra posa el focus en la situació que visqué la Barcelona de la dècada del 1890 derivada de les tensions socials i polítiques entre l’obrerisme en general, i l’anarquisme en particular, i l’estat. Tensions que van desencadenar atemptats contra l’autoritat establerta i una posterior repressió brutal per part de l’estat.

Intervenció artística "Les Flors de la Pau" de Philip Stanton

01.abr.2016
L’artista Philip Stanton durà a terme una intervenció artística en diversos espais del Castell de Montjuïc. L’esperit del projecte és l’antibel•licisme i la lluita contra la guerra i la violència des d’un enfocament positiu. La intervenció pretén subvertir la història negativa del Castell donant-li una nova imatge i una nova energia a través d’un símbol de pau tan icònic i potent com són les flors.

FORESTIER A MONTJUÏC El jardí com a obra d’art

31.Mar.2016
El Castell de Montjuïc presenta la primera exposició monogràfica sobre la figura de Jean-Claude Nicolas Forestier, un dels millors paisatgistes internacionals de la seva època. Coincidint amb el centenari de l’inici del projecte de l’artista a Montjuïc, aquesta mostra recorda la seva aportació a la ciutat de Barcelona on la seva obra és present en diversos punts de la ciutat.

Intervenció artística "Umbra Temporis" de Jesús Galdón

28.des.2015
La intervenció “Umbra Temporis" (Les ombres del temps), de Jesús Galdón, situa al centre del pati del Castell de Montjuïc la combinació de dos elements simbòlics, el temps i les armes, amb el resultat d'un rellotge de sol realitzat amb un canó antiaeri, que va marcant al llarg del dia, amb la projecció de la seva ombra, el pas del temps.

Mirar la Ciutat. Paisatges de Barcelona

05.nov.2015
L’exposició fotogràfica "Mirar la Ciutat. Paisatges de Barcelona" convida al visitant, a través d’una nova mirada, a conèixer, descobrir, imaginar, interpretar i crear de nou la ciutat que ens acull i que, des de dins, només vivim i podem veure de forma fragmentada.

CIRCUIT DE MONTJUÏC. Passió per les corbes

18.jun.2015
L’exposició rememora el mític Circuit de Montjuïc, escenari d’alguns dels certàmens de l’automobilisme i el motociclisme més importants a nivell nacional i internacional.

Pedra, Montjuïc, Barcelona. La construcció de la ciutat

22.gen.2015
L’exposició ens convidava a conèixer la relació entre Barcelona i Montjuïc des de la vessant matèrica i cultural, amb la presència de mostres geològiques i de peces escultòriques i arquitectòniques cedides pel MNAC, el MAC, el MUHBA i el Museu de Ciències Naturals. La mostra va estar present al Castell del 22 de gener al 29 de juliol de 2015.

Catalunya es fa forta. L’enginyeria de les fortaleses

23.des.2014
Del 23 de desembre de 2014 al 31 de març de 2015 el Castell de Montjuïc va acollir l'exposició "Catalunya es fa forta". La mostra portava al visitant per un recorregut per les principals fortaleses de la Catalunya moderna, i explicava els tipus de baluards i el perquè de les formes triangulars i pentagonals. La finalitat de l’exposició era que el visitant s’apropés a l’enginyeria de les fortaleses i que, al llarg de la visita, tinguès la sensació de trobar-se entre els murs d’una fortificació.

Memòria Esfèrica

22.des.2014
L’artista Quim Tarrida va instal·lar una escultura inflable de grans dimensions al centre del Pati del Castell de Montjuïc. Es tractava d’una esfera convertida en un mirall que ens convidava a reflexionar sobre la memòria, l’oblit i el culte a la pròpia imatge.

Pàgines