Històric d'exposicions

Des de març de 2014 el Castell ha acollit exposicions temporals de temàtiques variades a les sales del pati d'armes. En aquesta secció es recullen totes les exposicions que han anat passant pel centre.

Gestos fora de lloc

22.gen.2024

A partir del 22 de gener, el Castell de Montjuïc acollirà l'exposició "Gestos fora de lloc" en una coproducció amb La Escocesa, una destacada fàbrica de creació, centre públic de residències artístiques i espai de producció d'art contemporani.

"My Kingdom for a light" de Tiler Gab

07.oct.2023

Tiler Gab presenta "My kingdom for a Light", una intervenció artística que inclou les seves noves obres. Ten Untold Stories i Untitled Colors seran exposades a les casernes del Castell de Montjuïc. L'intervenció està comissariada pel MIRA Festival i romandrà oberta fins al 7 de gener de 2024.

Destierro

15.set.2023

Inauguració de l'exposició el 15 de setembre.

Destierro és una exposició d'obres d'art de Cecilia Zabaleta que “convida a viatjar per un recorregut existencial i geogràfic d'una memòria migratòria nascuda del desplaçament forçat i el posterior exili republicà el 1939”. Sota el comissariat de Roberto Fuertes, Zabaleta proposa un itinerari a través de les experiències del seu itinerari vital, “emprant de manera expressiva un llenguatge suggerent basat en creacions a l'oli i tècnica mixta amb fragments documentals, intercalats amb epígrafs de la mateixa autora. Proposta que es reflecteix en composicions de paisatges fracturats, al·legoria d'objectes esquerdats, i gestos cartogràfics”.

Global 500

04.ago.2023

A les antigues casernes del Castell s'hi ubica l'exposició Global 500 de l'artista Lois Fasching, en col·laboració amb el Museo La Neomudéjar i amb el suport del Foro Cultural de Austria en Madrid. Una exposició que ha tingut un llarg recorregut per diferents ciutats europees com Brusel·les, Madrid o Bilbao.

Transperifèries

13.maig.2023

El Castell de Montjuïc presenta el 13 de maig la nova exposició "Transperifères".

Memòries de la Pandèmia. Només ens en sortirem juntes.

23.Mar.2023

L'exposició arriba al Castell el 23 de març, després del seu pas per la Model. Es podrà visitar fins el 7 de gener.

Aula de Natura urbana. La fauna de la muntanya de Montjuïc

07.oct.2022

La sala 20 del Castell de Montjuïc presenta «Natura urbana. La fauna de la muntanya de Montjuïc», un espai per descobrir els hàbitats naturals de Montjuïc i les espècies animals que es troben a la muntanya, un dels principals pulmons verds de la ciutat de Barcelona.

BARCELONA 1992, Trenta anys després

22.jul.2022

El Castell de Montjuïc presenta l’exposició «BARCELONA 1992, Trenta anys després» amb motiu del trentè aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, un esdeveniment clau per a la transformació de la muntanya de Montjuïc i del conjunt de la ciutat, que la va situar en el mapa internacional.

El funicular de Montjuïc. La conquesta de la muntanya

28.abr.2022

Una exposició per conèixer en profunditat la història del funicular que ha connectat la ciutat amb la muntanya de Montjuïc al llarg de gairebé 100 anys.

Montjuïc. El parc d'atraccions

23.set.2021

El parc d'atraccions de Montjuïc, en funcionament durant tres dècades, es va convertir en un lloc emblemàtic de Barcelona, que va marcar tota una època en la vida social de la ciutat fins a l’any 1998, quan va obrir les portes per última vegada.

Sota la llum del mar

07.jul.2021

La fotògrafa Espe Pons és l’artista que hi ha al darrere de «Sota la llum del mar». El nucli principal del seu treball és la memòria i el paisatge. La construcció dels seus projectes es basa sovint en una certa poètica visual plena de silencis. En altres casos, situa la fotografia al límit del propi mitjà, fent evidents les seves convencions.

BCN 1965-1975. Una mirada des de la intel·ligència artificial

05.jul.2021

El Castell de Montjuïc presenta l’exposició «BCN, 1965-1975. Una mirada des de la intel·ligència artificial», que rememora el Montjuïc i la Barcelona de fa aproximadament cinquanta anys. Amb la muntanya de Montjuïc com a eix conductor, proposa una visita a la Barcelona del tardofranquisme a través d’imatges d’arxiu.

La Línia de la costa de Barcelona

17.des.2020

L’exposició la Línia de la costa de Barcelona, comissariada per l’historiador i geògraf Santiago Riera, explica l’evolució del litoral barceloní a partir de la relació dels humans amb el mar.

Descarregar: "PDF icon Dossier de premsa",

Postals Sonores

06.jul.2020

El Castell de Montjuïc presenta l’exposició «Postals Sonores de Barcelona», que proposa una experiència immersiva a través de l’oïda, a partir de sis postals que evoquen sis llocs representatius de la ciutat. La instal•lació sonora, situada a la sala 20 del Castell de Montjuïc, posa a prova els sentits del visitant, que experimenta i viu fragments de Barcelona més enllà de la mirada.

Descarregar: "PDF icon Dossier de premsa",

Viure a Montjuïc. Memòria d’un barraquisme oblidat

30.gen.2020

L’exposició «VIURE A MONTJUÏC. Memòries d’un barraquisme oblidat», comissariada per Oriol Granados, Francesc Banús i Rafel Usero, recull el testimoniatge d’antics barraquistes de Montjuïc i fotografies que mostren la realitat de les persones arribades a Barcelona provinents de diversos llocs de l’Estat espanyol a la recerca de millors condicions de vida, i que es van establir a les barraques de la muntanya de Montjuïc.
A partir de la memòria col·lectiva dels antics barraquistes, la mostra posa en valor la història i el paper que va tenir el barraquisme en la Barcelona de la post-guerra, i en concret, la realitat dels barris de barraques situats a la muntanya de Montjuïc.

Espectres visibles.

08.oct.2019

Instal·lació artística de Claudio Correa comissariada per Alexandra Laudo

L’ART DE LA GUERRA Estratègies per vèncer sense lluitar

27.jun.2019

La mostra posa el focus en l’obra de l’autor xinès Sunzi, L’Art de la Guerra, considerada el primer tractat d’estratègia militar conegut. El llibre, ambientat a la Xina dels segles VI-V aC, ha esdevingut un referent per a diverses generacions no només en l’àmbit de l’estratègia militar, sinó també de la cultura, la política i el pensament estratègic.

Exposició temporal “Cercant la llibertat: 1968-2018”

27.nov.2018

L’exposició "Cercant la llibertat: 1968-2018" es proposa ampliar la comprensió històrica i contemporània de les protestes dels anys 60 i 70 a Europa, emfatitzant les particularitats de les lluites viscudes al territori espanyol, a Polònia i a l’antiga Iugoslàvia. El material seleccionat inclou 31 fotografies de fons catalans, espanyols, eslovens i polonesos, a més de reproduccions de diaris, pancartes i un document audiovisual que recull algunes de les manifestacions de l’època en els tres territoris.

MEMÒRIA PERDUDA, exposició fotogràfica de Miquel Gonzalez

10.maig.2018

El Castell de Montjuïc presenta la exposició fotogràfica MEMÒRIA PERDUDA del fotògraf barceloní, que viu i treballa a Holanda, Miquel Gonzalez. El fotògraf ha recorregut la península ibèrica capturant amb la seva càmera les ubicacions de fosses comunes de la guerra civil espanyola i de les zones en què es van produir les atrocitats relacionades, indrets que encara no han estat excavats o commemorats. Molts d’aquests indrets es van perdre i van restar ocults sota noves carreteres o edificis, o simplement van desaparèixer sense deixar cap rastre o senyal del seu passat cruel.

La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia

12.abr.2018

L’exposició “La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia” mostra els objectius, els principis, la repercussió i l’ abast de la gran obra de Ferrer i Guàrdia: l’Escola Moderna, el model pedagògic de la qual va significar una autèntica revolució pedagògica en un context social convuls i amb un sistema educatiu precari.

L’Escola Moderna es basava en els principis d’un ensenyament racional, científic i humanitari, amb caràcter universal i laic, que tenia com a objectius construir una ciutat de persones lliures, impulsar la igualtat d’homes i dones, defugir els prejudicis i evitar l’existència d’opressors i oprimits.

Pàgines