Memòries de la Pandèmia. Només ens en sortirem juntes.

L'exposició arriba al Castell el 23 de març, després del seu pas per la Model. Es podrà visitar fins el 7 de gener.

"Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes" és una exposició que parla del passat i del futur. La memòria es construeix des del present mirant al passat i pensant en el futur. La memòria es construeix des del present mirant al passat i pensant en el futur. L’exposició és, doncs, un lloc de trobada d’aquest present en construcció. Després del seu pas per la Model amb més de 16.000 visitants, arriba al Castell de Montjuïc.

Les memòries de la pandèmia ens parlen d’allò que va passar, que va poder passar, que volíem que passés i, també, d’allò que no ens van deixar que esdevingués part de l’anomenada nova normalitat. Les memòries de la pandèmia com a ocasió de repensar el futur, des d’un moment en què es va aturar el temps i es van capgirar les prioritats i agendes del dia a dia. Què n’hem après, què en farem en futures crisis i quins altres mons vam albirar, i acabar perdent? L’exposició recull memòries, corals i plurals, de la ciutadania de Barcelona, i de tothom qui vulgui compartir-ne les pròpies a qualsevol de les dues seus.

Aquesta projecte dedicat a les memòries de la pandèmia incorpora al seu títol l’expressió “Només ens en sortirem juntes”. Més que una declaració, que un desig, és un dels resultats de la fase de recerca del projecte. Hi ha la consciència que necessitem actuar conjuntament per poder fer front i buscar superar el gran desafiament que va suposar, i suposa, la pandèmia. En resum, d’articular respostes col·lectives, des de la ciència, la comunitat i els poders públics, per fer front als grans reptes del segle: l’emergència climàtica i la justícia social, especialment en allò relatiu a la turistificació, els drets socials, el creixement sostenible, l’accés a l’habitatge i la reducció de les desigualtats.

Mentre no podíem sortir de casa, els balcons es van omplir d’arcs de Sant Martí amb un missatge: «Tot anirà bé». Era un missatge d’esperança, però en cap cas una certesa de base empírica, tot i que hi ha coses que van anar, efectivament, millor que de costum, i d’altres que semblava que s’havien de quedar i van ser tan sols un parèntesi.

Es tracta, doncs, d’actuar, per prevenir i per donar resposta, a tot allò que la pandèmia va dur, i que va fer més visible: no només la salut, sinó també les desigualtats o el medi ambient. Els testimonis d’aquesta pandèmia ens mostren que sí, que tot pot anar bé, però que de debò només ens en sortirem juntes. La pandèmia ha aguditzat molts dels mals de les nostres societats, però també ha estat un exemple d’articulació de respostes col·lectives i de la responsabilitat cap a, i des de, la comunitat, tothom des de les seves possibilitats. I és aquest el gran, vell, aprenentatge.

VISITES MEDIADES

Programa de visites amb els comissaris de l’exposició João França i Jordi Mir Garcia i amb una persona convidada que aportarà coneixements i reflexions complementàries a la mostra.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia en el següent enllaç.

  • 25 de març a les 12:00h amb Jordi Serra Cobo, eco-epidemiòleg, professor de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona.
  • 15 d'abril a les 12:00h amb Helena López Vallejo, periodista a El Periódico especialitzada en comunitats i lluites veïnals.
  • 27 de maig a les 12:00h amb Mercè Darnell, cap del Programa de Necessitats Bàsiques de Càritas.
  • 17 de juny a les 12:00h amb Salvador Macip, catedràtic del Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester.
IMAGINARIS DE LA PANDÈMIA: MIRADES DE JOVES I INFANTS

Com a complement a l'exposició, presentem una perspectiva espontània i colpidora sobre diversos conceptes relacionats amb la pandèmia que durant els darrers tres anys ha trasbalsat el món.

Durant el primer trimestre de 2022, nens i adolescents de vint centres educatius de Catalunya, Toledo, Logroño i Alacant han explicat i dibuixat 22 paraules relacionades amb la pandèmia de la covid-19 com ara coronovarirus, pandèmia, PCR, aïllament, mascareta, UCI, vacuna. Hem recopilat i digitalitzat més de 20.000 definicions i 15.000 dibuixos. A partir del coneixement positiu i sobretot de l’imaginari, hem construït les definicions que han estat revisades per lingüistes, mestres i metges.

Els dibuixos que reproduïm són una selecció de les mirades més representatives de 12 termes. Són els imaginaris de la pandèmia que han captat escolars des de tercer de primària a quart de la ESO. Així, l’exposició ofereix en cada plafó una selecció dels dibuixos més suggeridors i també fascinants, acompanyats per les definicions en 3 llengües (català, castellà i anglès) dels termes fetes a partir dels imaginaris dels infants.

Idea i direcció del projecte: Rosa Estopà

Més informació del projecte al web Diccionari medicina

PROPOSTA EDUCATIVA

L'exposició "Memòries de la pandèmia. Només ens sortirem juntes" se'ns presenta com a espai de debat i reflexió, una oportunitat per treballar amb l'alumnat diferents temes relacionats amb la salut, el benestar emocional i la salut mental, les crisis sanitàries i pandèmies i la seva resposta social.

I és des d'aquest punt de partida que s'ofereix als centres educatius la possibilitat de realitzar visites mediades a l'exposició, així com portar a terme projectes de cocreació entre el centre i l'equip de mediació del Castell.

Per més informació o consultes us podeu posar en contacte amb el servei de mediació: mediaciocastell@bcn.cat

MÉS INFORMACIÓ
  • Al Castell de Montjuïc, del 23 de març al 7 de gener del 2024.
  • Accés a l'exposició inclòs amb l'entrada al Castell.
  • Podeu consultar el web de l'exposició i tots els materials complementaris aquí