Global 500

A les antigues casernes del Castell s'hi ubica l'exposició Global 500 de l'artista Lois Fasching, en col·laboració amb el Museo La Neomudéjar i amb el suport del Foro Cultural de Austria en Madrid. Una exposició que ha tingut un llarg recorregut per diferents ciutats europees com Brusel·les, Madrid o Bilbao.

L'exposició busca apropar un enfocament diferencial respecte a l’expedició que va culminar amb la primera circumval·lació del globus terraqüi que va iniciar Magallanes i va concloure Elcano, en una època històrica on les tensions entre imperis i Església tenien com a escenari la instauració del Renaixement, un nou ordre del pensament, mitjançant el qual la investigació científica, l’art i el coneixement brinden una concepció diferent del món fins aleshores conegut que s’imposa a la cosmovisió de la tradició medieval europea.

L’anomenada gesta d’Elcano carrega amb una historiografia oficial, una llegenda negra i una intrahistòria revelada per documents, la bitàcola de viatge i les entrevistes als mariners que finalment van arribar a Sevilla amb l’explorador. Aquesta valuosa documentació, amb testimonis i visions diferencials, dona per primera vegada veu a testimonis que van viure i van patir a les seves pròpies carns la gens excelsa missió que encara avui sorprèn a propis i estranys. Les condicions del viatge van ser tan terribles que de cinc naus i dos-cents homes només una nau, la Victòria, i divuit mariners van sobreviure a la travessia. El viatge, àmpliament documentat per diverses fonts, narra que la major part dels mariners van morir en el viatge a causa de les malalties, les guerres a les Filipines, la fam i els naufragis. L’aliment consistia en un cuir ranci que embolicava el pal i els més afortunats van arribar a menjar rates, sempre que poguessin pagar per l’aliment.

L’artista tirolès Lois Fasching posa fusta i talla els homes que van formar part de l’expedició, i revisita la memòria fragmentada, distorsionada, sobre un fet innegable: malgrat tot, van arribar. Lois Fasching se centra en figures profundament ancorades en la memòria europea, les ànsies de poder de les quals interactuen entre si. En aquest cicle destaquen sobretot dos protagonistes: Juan Sebastián Elcano i Antonio Lombardo (Antonio Pigafetta). El conjunt escultòric revela la mirada de la investigació de l’artista. Escultures on no només es retraten els poderosos (Carles V, papes, bisbes o expedicionaris), sinó també persones originàries de les terres visitades, els pobles selknam, les nenes de les Moluques, dones de les illes de les espècies, etc.L’execució brusca de la talla en fusta de til·ler, el cop de la motoserra, transmet una cruesa afí a allò que va ser l’expedició. També cobra protagonisme la cartografia de la ruta oberta o les naus que van sortir de Sanlúcar de Barrameda.

El comissariat convida a participar en una travessia per l'espai expositiu, donant llum i oferint una mirada sobre la proposta de l’autor. L’obra de Lois Fasching és, sens dubte, una amalgama de documentacions travessades pel llenguatge contemporani, la simbologia i l’acte creador que revisita memòries i executa una translació del document/arxiu a la tridimensionalitat del volum i les tècniques mixtes de l’art actual. L’estructura que proposa l’artista se centra en diversos fets, els protagonistes directes i indirectes que articulen el poder, la religió, l’aventura, la territorialitat o les troballes.

Amb aquesta proposta, el Castell de Montjuïc aprofundeix en la seva relació amb la creació contemporània i l'establiment de vincles amb d'altres agents culturals de diferents nivells i àmbits geogràfics. Així mateix, permet l'espectadora d'endinsar-se en les antigues casernes de l'equipament, un espai fins ara dedicat únicament i exclusiva a la pràctica i creació artístiques. Si teniu problemes d'accessibilitat, si us plau, poseu-vos en contacte amb castell@bcn.cat per informar del dia i hora de la visita, i poder-vos indicar l'accés oportú.