Espectres visibles.

Instal·lació artística de Claudio Correa comissariada per Alexandra Laudo

La instal·lació Espectres visibles de l’artista Claudio Correa està constituïda per un conjunt d’escultures lumíniques que tenen com a element central una selecció de monedes encunyades en diferents períodes de la història d’Espanya. En aquestes monedes trobem retrats del dictador Francisco Franco i de monarques com ara Alfons X o Alfons XIII, tots ells acompanyats de la frase “Por la G. de Dios”, la qual legitima l’autoritat d’aquestes figures apel·lant a una suposada voluntat divina: la “gràcia” de Déu, representada de manera abreviada en aquesta G majúscula.

Algunes d’aquestes monedes han estat en circulació fins fa relativament poc, i totes elles se segueixen comercialitzant i col·leccionant com a objectes numismàtics. Constitueixen, doncs, una cultura material que remet a un passat històric no sempre prou revisat ni qüestionat, i que en certa manera fa evidents les complexes relacions que al llarg de la història de l’Estat espanyol s’han produït entre el poder econòmic, la religió, el poder polític i la violència d’estat.

La intervenció artística de Claudio Correa sobre aquestes monedes reactiva aquest passat històric des d’un posicionament crític. L’artista ha perforat parcialment el rostre de les personalitats que hi apareixen retratades i ha ressaltat algunes parts d’aquesta frase que legitimava el seu poder. Fent ús d’objectius de càmeres fotogràfiques i de projectors de diapositives, Correa ha construït també uns dispositius que il·luminen les monedes i projecten els seus retrats numismàtics sobre unes superfícies circulars de metacrilat que funcionen com a pantalles, magnificant-los i atorgant-los un caràcter espectral. Amb aquesta operació visual, que sobredimensiona i alhora desmaterialitza els rostres dels retratats, Correa incideix a subratllar la separació a vegades indistingible entre la persona, la figura històrica i la seva dimensió simbòlica, així com el caràcter de constructe que té tot relat històric. La instal·lació evoca certs espectacles precursors del cinema, com ara la cambra obscura o les fantasmagories, basats en la creació d’efectes òptics que subratllaven la naturalesa processual de la imatge. D’altra banda, la mutilació que l’artista infligeix als rostres d’aquestes autoritats posa de manifest la violència subjacent en l’exercici de tot poder autoritari i la necessitat de contestar-la des d’una recuperació crítica de la memòria històrica.

L'artista

El treball de Claudio Correa (Arica, Xile, 1972) se centra en la revisió crítica de la història i en l’anàlisi i la problematització dels dispositius de representació nacional i les estructures de poder, especialment en el context de la modernitat. Té un particular interès per evidenciar la banalitat i el narcisisme presents en la representació hegemònica del poder i la seva influència en la conformació de la identitat contemporània. Correa estudia també la simbologia, els discursos teòrics i les pràctiques politicosocials que han estructurat les relacions entre Europa i l’Amèrica Llatina al llarg dels temps. El seu treball incorpora habitualment objectes relacionats amb el registre historiogràfic o bé amb la creació del discurs i la identitat nacionals, com ara banderes, himnes, medalles i monedes, que sovint modifica amb dispositius tecnològics i digitals.

L’obra de Claudio Correa s’ha presentat en importants museus i galeries de l’Amèrica Llatina, d’Europa i dels Estats Units. Entre les seves exposicions cal destacar la participació a la VIII Biennal de l’Havana (Cuba); la Biennal de Xangai (Xina); Back Yard, a l’Americas Society (Estats Units); Resistance i Fall and Madness, a l’ACC Galerie Weimar (Alemanya); Fricciones y ficciones, al Museo Blanes de Montevideo (Uruguai), o De naturaleza violenta, a FLORA ars+natura, a Bogotà (Colòmbia), i la seva exposició individual Libertad, Igualdad, Fatalidad, al Museo Nacional de Bellas Artes de Santiago (Xile). A l’Estat espanyol, Correa ha presentat el seu treball en centres d’art com ara MEIAC (Badajoz), Centro de Arte Contemporáneo La Conservera (Ceutí) i Addaya Centre d’Art (Palma de Mallorca). Va ser artista resident a Hangar i actualment ho és a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Barcelona).

http://www.claudio-correa.com/

CRÈDITS

Organitza i produeix: Institut de Cultura de Barcelona. Direcció de memòria, història i patrimoni

Artista: Claudio Correa

Comissaria: Alexandra Laudo

Disseny i imatge: Todojunto

Programació de la il·luminació: Óscar González

Col·labora: Fabra i Coats, fàbrica de creació de Barcelona, Fondart Convocatoria 2018 del Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio del Gobierno de Chile

 

 

Reserva
No cal reservar