La Batalla de Montjuïc Defensant la ciutat des del castell

La Batalla de Montjuïc de 1641 fou la batalla que es va lliurar el 26 de gener de 1641 a la muntanya de Montjuïc de la ciutat de Barcelona, set mesos més tard de l’aixecament popular conegut com Corpus de Sang (7 de juny de 1640).
La batalla és un dels episodis de la Guerra dels Segadors on es van enfrontar les tropes catalanes, amb el suport de la cavalleria francesa, contra les tropes de Felip IV. Es resolgué amb una victòria catalana contundent i la massacre de les tropes hispàniques, que van haver de fugir fins a Tarragona.

L’exposició s’explica, sobretot, a partir de les il·lustracions que l’artista Pere Ginard ha creat per a l’ocasió. Són dotze imatges de gran format en les quals es recreen fets, personatges i escenaris mitjançant l’ús d’una tècnica molt personal, on es barreja el gravat, la fotografia o el dibuix per configurar un tot des d’un punt de vista d’allò més original.

Les il·lustracions s’acompanyen de breus textos explicatius escrits per l’historiador Dani Cortijo i que, a través de capítols, ens van relatant els esdeveniments, des de l’arribada de les tropes castellanes fins a la victòria de les hosts catalanes.

De la batalla de Montjuïc encara avui en podem veure alguns records en diversos indrets de Montjuïc i el barri del Poble Sec. Alguns dels seus carrers porten el nom d’alguns dels protagonistes de la batalla, com el carrer Tamarit dedicat a Francesc de Tamarit, qui fou escollit com un dels deu membres de la Junta de Guerra que havia d’organitzar i dirigir la defensa de Barcelona. Els visitants de l’exposició podran endur-se un plànol on Dani Cortijo ha assenyalat aquests punts. Així, qui vulgui, podrà recórrer-los a peu i aprofundir sobre aquest capítol de la nostra història.

 

CRÈDITS

 

Organització i producció

Castell de Montjuïc – Direcció de Memòria, Història i Patrimoni – Institut de Cultura de Barcelona

Guionista

Dani Cortijo

Il·lustracions

Pere Ginard

Concepte, documentació, producció i muntatge

MagmaCultura

Disseny gràfic i museogràfic

Jaume Benabarre

Correcció i traduccions

textosBCN

Producció externa

Marc Martí i Tous Confeccions Publicitàries

© del text

Dani Cortijo i Diana Argelich

© de les imatges

Il·lustracions de Pere Ginard / Le siegé Leve deuant Bercelone (T’onset van Bercelone), Joost Broeszoon, 1641 / Plànol de Barcelona, And Parisius, 1652.

Arxius

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Atles de Barcelona (Ramon Soley)

 

Reserva
no cal reserva