Mirar la Ciutat. Paisatges de Barcelona

L’exposició fotogràfica "Mirar la Ciutat. Paisatges de Barcelona" convida al visitant, a través d’una nova mirada, a conèixer, descobrir, imaginar, interpretar i crear de nou la ciutat que ens acull i que, des de dins, només vivim i podem veure de forma fragmentada.

El Castell de Montjuic presenta una mostra fotogràfica i calidoscòpica de la ciutat per tal que cadascú, amb la seva pròpia mirada, en reinterpreti els seus múltiples paisatges. El paisatge no és tan sols un lloc físic; és també un lloc emocional, influenciat per idees i sensacions. És, en definitiva, el marc subjectiu de qui el mira i el viu.

L’exposició s’estructura en tres instal·lacions complementàries:

-A la primera, dues fotografies panoràmiques de gran format abasten la ciutat; dins d’elles, i amb la mirada focalitzada i curiosa del voyeur, podem veure què hi passa, què s’hi fa, qui s’hi mou… en definitiva, qui conforma i és protagonista d’aquest paisatge urbà.

-A la segona, uns postalers presumiblement turístics ens descobreixen Barcelona, però no pas a partir de les típiques imatges icòniques de la ciutat, sinó amb unes altres molt menys conegudes: imatges de vegades literàries, de vegades plàstiques, documentals o fotogràfiques, creades entre el s. XVI i el s. XXI per personatges cèlebres d’aquí i d’allà; interpretacions subjectives, foranes i autòctones de Barcelona.

-En darrer lloc i al fons de la sala, una instal·lació fotogràfica proposa un recorregut pels set turons de la ciutat: Turó de la Peira, del Putget, de la Rovira, de Modolell, de Monterols, de la Creueta del Coll i del Carmel. 

 

Organització 

Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona

Conceptualització, disseny, producció i muntatge 

MagmaCultura

Correcció i traduccions

TextosBCN

Producció externa 

Marc Martí, Reproduccions Sabaté, Digiprint, Gráficas Condal, Fusteria F. Cugat, Pellisa Ràfols, T.Galser

Arxius

Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) i Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA)

© de les imatges 

Pierre Aveline, Jaume Benabarre, Antonio Castelucho, Pere Català Pic, Florent-Fidele Constant, Josep Fontserè, Carlos Kurz, Hauser i Menet, Nazario, Mireia Plans, Jordi Rins, Pérez de Rozas, Josep Maria Sagarra, America Sanchez, Philip Stanton, Joan Vidal Ventosa, Anthonis Van den Wijngaerde, Lu Xinjian i Art Labor Gallery de Shangai

Agraïments

Als artistes que han aportat la seva imatge de Barcelona