Montjuïc, 100 anys de cartellisme

L’exposició “Montjuïc, 100 anys de cartellisme” presenta els esdeveniments més significatius que han tingut lloc a la muntanya de Montjuïc, des del segle XX fins avui, a través dels cartells més emblemàtics i els artistes que els han realitzat.

La muntanya de Montjuïc ha estat testimoni i ressò de les grans transformacions que han anat configurant la ciutat de Barcelona. El comissari de l’exposició, Sebastià Duatis, ha seleccionat una vuitantena de cartells que conformen un segle d’esdeveniments a la muntanya. La selecció ha seguit els criteris que mostren les obres, corrents i autors més representatius del segle XX lligats a l’evolució del concepte i sentiment vers la muntanya.

L’exposició repassa el llenguatge gràfic d’un segle a través de l’exposició internacional del 29, els actes polítics durant la República, la Fira de Mostres, els refugis durant la guerra, la Barcelona olímpica, l’oci a la muntanya, l’esport i el món del motor, els concerts, els festivals culturals i les exposicions d’avui en dia. Un mosaic de corrents artístiques de la mà de pintors i dissenyadors més significatius del país, des dels fundadors del Sindicat de Dibuixants Professionals, a membres de Grafistes FAD i artistes actuals.

 

CRÈDITS

Projecte

Comissionat de Programes de Memòria. Ajuntament de Barcelona

Organització i producció

Castell de Montjuïc – Direcció de Memòria i Història – Institut de Cultura de Barcelona

Comissari 

Sebastià Duatis

Documentació, producció i muntatge 

MagmaCultura

Disseny gràfic i museogràfic

Jaume Benabarre

Correcció i traduccions

textosBCN

Producció externa / Producción externa / External Production

Essa Punt, Sabaté Photo Barcelona, Gráficas Condal, Ebenisteria Josep Nóbrega, Tous Confeccions Publicitàries i Marc Martí.

© de les imatges

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Biblioteca de Catalunya, CRAI Biblioteca del Pavelló de la República - Universitat de Barcelona-, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Memòria Digital de Catalunya - Consell Català de l’esport, Fundació Joan Brossa-VEGAP, Museu de les Arts Escèniques-Institut de Teatre, Sala Montjuïc (Modiband).

Albiol Rubio, Amand Domènech, América Sánchez, Andreu Fort, Antonio Lajusticia, Bort, Carlos Verger Fioretti, Carme Millà, Enric B. Carré, Enric Huguet, Enric Moneny, Enric Satué, Ernest Moradell, Fermin Sagristá, Ferran Teixidor, Francesc d’Assís Galí, Francesc Fontanals, Francis Azúa, Francisco Gracia González, Fritz Lewy, Gerard Carbonell, Henri Privat-Lemont, Henry, J. Romero, Jacint Bofarull, Javier Mariscal, Joan Batallé, Joan Brossa, Joan Llaverias, Joan Pedragosa, John Hassall, Jordi Sánchez, José Segrelles, Josep Maria Sagarra , Josep Maria Trias, Josep Morell, Josep Obiols, Josep Pla-Narbona, Josep Ramon Gómez, Josep Rojas, Josep Segrelles, Lorenzo Goñi, Lozano Olivares, Lyona, Manuel Casamajó, Martí Bas i Blasi, Mercedes Closas, Michael Turner, Miquel Vilà, Núria Masana, Oleguer Junyent, P. Martínez Bigordà, Pasqual Capuz, Peret, Pau Lluís Torrents, Pérez de Rozas, Pilar Villuendas, Rabal, Ramon Ribas, Ricard Giralt-Miracle, Sebastià Duatis, Sebastian Rey Padilla, Sergi Cortés, Sim, Tomàs Vellvé, Will Faber i Xavier Nogués.

Agraïments

A tots els autors/es que han cedit els seus cartells per a l’exposició.

 

Reserva
no cal reserva