Durant l’estiu del 2017 el pati d'armes del Castell de Montjuïc de Barcelona servirà de marc on Clara Gassiot presentarà la seva instal·lació Qüestionant fortaleses. Brodant diàlegs amb què proposa una reflexió sobre la història i el passat del Castell, posant en dubte l'essència i la funcionalitat de la mateixa edificació per plantejar-nos-hi una nova mirada cap al futur.
"De què ens protegeix una fortificació?" Amb brodats sobre teles blanques, a manera de banderes, l'artista Clara Gassiot ens interroga sobre qüestions relacionades amb conceptes que tenim assimilats, potser de manera errònia, amb la seguretat i la protecció però que potser no fan més que evidenciar tensions, conflictes, lluites de poder..., que actuen en contra d'allò que precisament diuen que volen aconseguir: la protecció, la pau i, en definitiva, la resolució dels conflictes.
Actualment, el Castell és un equipament municipal, l'alto el foc és evident, doncs, i avui ja no és un equipament militar. Ara serà un espai de record i de memòria per fer net del que s'hi ha viscut, alliberant l'espai i netejant la foscor, la violència i l'odi de les seves parets per iniciar un record que sigui constructiu.
D'aquesta manera, el pati d'armes es transforma en un entramat de cables des d'on pengen un seguit de banderes blanques, algunes de les quals amb missatges brodats. Banderes blanques que, com a símbol del cessament de les hostilitats -acció imprescindible per iniciar "diàlegs"- i com a emblema pacifista, esdevenen el cel sota el qual transitarà l'espectador i des d'on podrà pensar possibles respostes a les qüestions brodades alhora que els mateixos espais blancs el convidaran a generar-ne de noves.
Aquestes banderes blanques són per retre homenatge a totes les persones que han estat víctimes de la violència a dins del Castell i des del Castell de Montjuïc. Per recordar-les i alhora per redimir-les, per alliberar-les d'aquesta violència perquè, finalment, un cop haguem fet memòria del que hi han viscut, puguem aprendre de tot allò que hi van passar i hi van viure. Al capdavall, deixar-les anar, deixar-les volar amb el vent, perquè siguin definitivament lliures.
Brodades a les banderes, hi ha un seguit de preguntes que interpel·len l'espectador sobre la manera de resoldre els conflictes d'una manera no violenta, de com generar diàleg, de com utilitzar la cooperació com a eina per la pau, de com educar per la pau... Brodats que remeten al caliu de la llar; la llar com a reducte des d'on observar el món.
Com ho hem de fer per què el record i la memòria esdevinguin constructius?
"La memòria històrica hauria d'aconseguir no caure en l'oblit, i que aquest record ens sigui constructiu, que ens serveixi per fer una memòria visible i imparcial, que obri camí a la interacció social, a l'autoconsciència i la creació de l'educació per la pau".
Clara Gassiot
L'obra de Clara Gassiot es caracteritza pel seu eclecticisme i caràcter multidisciplinari, i abraça tècniques que van des de la pintura, el dibuix, l'escultura i les instal·lacions fins a les arts digitals. Els temes de reflexió de l'artista giren al voltant de la condició humana, de les dones, de la mort, de l'espiritualitat, de l'Art i, en aquesta intervenció al Castell de Montjuïc de Barcelona, sobre la cultura i l'educació per la pau. Des de 1992 ha participat en més d'una cinquantena d'exposicions tant individuals com col·lectives. Aquest 2017 fa 25 anys de la primera exposició de l'artista. Una bona manera de celebrar-ho és amb la intervenció que us presenta: Qüestionant fortaleses. Brodant diàlegs.