Romania Flashback

Exposició present al Castell de Montjuïc de l’1 d’octubre de 2014 a l’11 de gener de 2015, estructurada al voltant de les obres dels fotògrafs Florin Andreescu i Andrei Pandele, que mostren un retrat de la societat romanesa durant els darrers anys de la dictadura de Nicolae Ceauşescu a partir de diverses escenes de la vida quotidiana, així com d’imatges dels esdeveniments de la revolució de desembre de 1989.

Romania Flashback’ va formar part del programa Europa 25, un cicle de cinc exposicions que l’Ajuntament de Barcelona va proposar a la ciutat amb motiu del 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlin, un esdeveniment que l’any 1989 va canviar la història d’Europa. Amb la voluntat de promoure el coneixement d’aquells fets i des de la perspectiva que aporten 25 anys d’història, diversos actes -coordinats pel periodista Martí Anglada- explicaren de quina manera van tenir lloc aquells esdeveniments i com van canviar la vida de molts europeus.

Fa 25 anys, l’any 1989, amb la caiguda del mur de Berlin, la Unió Soviètica va començar les passes cap al seu desmembrament (1991). Els pobles de l’Europa central i oriental dominats pel sistema comunista soviètic van endegar el seu procés d’alliberament vers un estat democràtic. En aquest context, la societat romanesa va revoltar-se contra la dictadura de la República Socialista de Romania. La situació a Romania apuntava cap a un final de règim més traumàtic que a la resta de satèl·lits de la Unió Soviètica, i amb menys possibilitats de fer una transició pactada cap a unes eleccions lliures i una nova fase democràtica. La revolució contra la dictadura de Nicolae Ceauşescu, iniciada a la ciutat de Timişoara el 16 de desembre de 1989, va culminar el 22 de desembre amb la detenció de Ceauşescu i la seva dona Elena, que van ser executats tres dies després, el dia de Nadal de 1989. El govern despòtic de Ceauşescu i el seu clan familiar va ser l’únic que, en la seva desfeta, va respondre amb violència contra la població, causant més d’un miler de morts durant la revolució i fins a la consolidació del nou govern democràtic.

La mostra presenta una tria de la documentació visual generada durant els darrers anys del règim. Els fotògrafs romanesos Andrei Pandele i Florin Andreescu, des de la clandestinitat i esquivant el control de la Securitate –la policia secreta de la dictadura, famosa per la seva brutalitat–, van capturar, d’una banda, la quotidianitat d’una societat empobrida durant els darrers anys de la dictadura, i, de l’altra, l’emotivitat i el dramatisme de la revolució popular de desembre de 1989, que culminaria amb la detenció, la condemna i l’execució de Nicolae Ceauşescu i la seva dona.