La sala 20 del Castell de Montjuïc acull a partir del 15 de desembre i fins al 19 de març la mostra Weapons: el negoci de les armes, un recull d'imatges preses pel fotoperiodista Marc Javierre-Kohan, autor de les fotografies i comissari de l'exposició. El setembre de 2016 Javierre-Kohan va publicar un llibre amb el mateix títol, en el qual s'ha basat l'exposició, per denunciar la perversió de la indústria de l'armament a partir del les imatges preses a Eurosatory, una de les fires internacionals més destacades de la indústria armamentística.
La mostra també recull un seguit d'imatges del mateix Javierre-Kohan dels atemptats produïts a París el novembre de 2015, els quals el fotògraf va viure en primera persona, i que posen en evidència les mateixes contradiccions i perversions d'aquesta letal indústria.
L'exposició agrupa un total de 59 fotografies agrupades en 6 conjunts, proposen una reflexió mitjançant un recorregut en imatges dividit en tres parts. En forma de metàfora, cada apartat denúncia la manipulació i la confusió a què sotmet la indústria de l’armament a través la mateixa generació de violència de la qual viu:
- Joc de nens: un recorregut per un seguit de fotografies que mostren diverses actituds normalitzadores de la violència.
- The Business: mostra de nou la normalització del negoci de l'armament, en aquest cas en fons i forma.
- París, 13 novembre 2015: recull una sèrie d'imatges captades pel mateix Javierre-Kohan al carrer durant dels atemptats de París de l’any 2015. En aquesta ocasió, els terroristes, quasi tots nascuts a París, van utilitzar les armes que es venen precisament a Eurosatory i hi van actuar escamots vinguts de la guerra de Síria, on s’està utilitzant l’armament produït a França.
Marc Javierre-Kohan és fotoperiodista i fotògraf documental amb base a Barcelona i París. La seva obra documental consisteix a agitar les consciències a partir del xoc entre el fons i la forma dels seus treballs. Les seves imatges retraten el que considerem normal o banal com a fons, i provoquen a l’espectador a través de la forma, quan el situen entre allò que és “bo” i allò que és “dolent”, entre la moral i la immoralitat. Amb aquesta idea vol provocar la presa de consciència sobre les actituds humanes perjudicials. En aquesta línia de treball es troba la seva obra documental sobre el turisme massiu, Tourist Walk (2012), Lloret Paradise (2013), Palmatour (2015) i el seu últim treball sobre la indústria de l’armament, Weapons (2014-2016).
CRÈDITS
Projecte:
Comissionat de Programes de Memòria. Ajuntament de Barcelona.
Organització i producció:
Castell de Montjuïc. Direcció de Memòria, Història i Patrimoni, Institut de Cultura de Barcelona.
Comissari:
Marc Javierre-Kohan.
Conceptualització, disseny i producció:
Enric Font, Marc Javierre-Kohan.
Infografia:
Infographics.cat
Muntatge:
MagmaCultura.
Correccions i traduccions:
Laia Corbella, Contextuàlia.
Producció externa:
Reproduccions Sabaté, Gráficas Condal.
© de les imatges i text.
Marc Javierre-Kohan, www.marcjavierre.com
Agraïments:
Pere Ortega, del Centre Delàs, Observatori sobre desarmament, comerç d’armes, conflictes armats i cultura de pau. Plàcid Garcia Planes, Nicole Kohan, Josep Solé.