Festival Moujuïc 2023

El Festival

El festival Moujuïc arriba enguany a la tercera edició, traslladant-se a la primavera i reforçant el compromís amb apropar la dansa i el moviment a nous públics, amb un doble vessant mediador i creador.

El Castell de Montjuïc acollirà una àmplia programació que inclou no només espectacles, seleccionats expressamentper assolir l’objectiu de fer la dansa accessible a tothom, sinó també residències, obertures de procés, tant de creació com comunitaris, un taller per a joves i, molt especialment, un equip, i espai, de mediació, veritable pal de paller i senya d’identitat del projecte.

La voluntat de resignificació de l’espai, entorn de la creació contemporània i, molt especialment, de la participació activa de la ciutadania, ha permès d’acollir, ja des del mes d’abril, artistes en residència que presentaran el resultat de la seva estada durant els dos dies de festival. Una proposta que neix, també, després d’anys de treball amb diferents fàbriques de creació de la ciutat, amb el convenciment que és des dels llenguatges del cos, el moviment i les arts vives, des d’on es pot construir una proposta d’accés a la cultura, en genèric, per a aquells sectors de la població que se’n senten exclosos i als marges.

La triple combinació d’espais no convencials, d’un equip i espai de mediació i d’uns llenguatges, i propostes, concebudes com a punt de partida i porta d’accés és el tret distintiu, i la raó de ser, del festival. Espais on totes ens puguem sentir còmodes, curioses i segures. Espais on construir noves experiències entorn de les arts i la cultura. Espais, en definitiva, per guanyar plegades.

Fruit d’aquest esperit de col·laboració, la tria de propostes (tant de les tancades com les d’aquelles “en procés”, o amb una dimensió més experimental) s’ha realitzat en un diàleg entre els equips de la Fàbrica de Creació de dansa i arts vives, El Graner i el Castell de Montjuïc, dos equipaments de ciutat i que, alhora, comparteixen territori i la voluntat, i el compromís, d’articular-lo.

L’equip de mediació acompanyarà tot el festival, tant les dues prèvies “Moujuïc al barri”, a Hostafrancs i la Marina, com el propi festival al Castell, on disposarà, a més, d’un espai de mediació i descompressió. Un equip, i una eina, a disposició de les participants per tal de garantir que l’objectiu de l’accessibilitat a les pràctiques culturals pugui assolir-se plenament: des del qüestionament, el diàleg i, també, la companyia. Un espai, doncs, sense el qual Moujuïc no podria, ni voldria, existir.

La Programació

Les prèvies “Moujuïc al Barri”, els dies 7 i 13 de maig, busquen sortir dels murs de l’equipament per anar allà on són els públics del festival: als carrers i les places dels barris de la muntanya. Diumenge 7, davant de la seu del districte de Sants- Montjuïc, i en el marc del programa Obrim Carrers, els espectales "ESO" (Los Informalls) i "Scotoma" (Clémentine Télesfort & Lisard Tranis) donaran el tret de sortida a la programació. Així mateix, dissabte 13 es traslladarà a la plaça de la Marina de Sants, on el veïnat podrà gaudir de les peces "Blue Monday" (Agnés Sales i Héctor Plaza) i "WIWBAK, When I Will Be A Kid" (Cia. Kiko López). Peces de, i per al carrer, que funcionaran com a introducció a allò que es podrà veure, i sentir, al Castell de Montjuïc els dies 20 i 21, des de l’humor i fins a la poètica del moviment, sempre amb el cos com a eina de creació.

La diversitat d’espais del Castell serà l’escenari del gruix de la programació, que s’inaugurarà dissabte 20 amb la peça "Fight", de la companyia basca LaSala, a la terrassa del pati d’armes. Posteriorment, l’acció es trasllada a l’hornabec, amb "Aperitivo", de Los Informalls, per retornar a la terrassa amb Joan Català i el seu "Pelat". La jornada es clourà amb el "Metaplec", una improvisació coral, amb voluntat de permanència, on artistes de diferents trajectòries (Glòria Ros, David Climent, Marina Pravkina, Adriano Galante i Hoss Benítez) coindiciran els dies previs per preparar un tancament a l’alçada, i en diàleg, amb el públic.

Així mateix, les entranyes de l’equipament són també el seu nucli creador, acollint les peces de les residents d’enguany. Dissabte serà el torn de "Yukedo Yukedo", de Park Keito, i diumenge de "Bailar o lo salvaje", de Lara Brown.

Diumenge 21 s’inicia amb una jornada matinal, que transcorrerà entre "Maña", de la cia. Manolo Alcántara, i la peça "Moving!", de María Ferrer, una col·laboració amb el Centre Cívic del Sortidor amb participació de joves acabades d’arribar al Poble- sec, que posa en valor el doble vessant comunitari i territorial. El tercer, el de la creació, estarà representat amb l’oberturà de procés del "Projecte K amb K de kol·lectivitat", de Sputniks Cia, una proposta conjunta entre l’Ateneu Popular 9 Barris i el propi Castell, en el marc de Creació i Museus.

La tarda acollirà "Otempodiz" (“Diueltemps”), de la cia. Ertza, i "Meohadim", de la cia. Jacob Gómez, ambdues a la terrassa, mentre que "Molar", de Quim Bigas, es podrà gaudir al pati d’armes. En paral·lel, a la capella, es podrà veure un documental sobre el procés de creació d’Otempodiz, “Vosotros tenéis los relojes, nosotros tenemos el Tiempo...”. Prèviament, al matí, els ballarins Deissane Machava i Fenias Nhumai, d’Ertza, oferiran el taller de danses moçambiqueses “Marrabenta i Machawona” per a la canalla de 9 a 12 anys.

La jornada, i el festival, es clourà amb la represa de "Castells a l’aire", de Raquel Klen i Raquel Gualtero, el projecte de Creació i Museus 2021 entre la Caldera i el Castell. Una peça pensada, viscuda i executada a l’equipament, que el posa en valor i hi tornarà per posar punt i final a aquesta edició del Moujuïc.

Horaris

MOUJUÏC AL BARRI. ACCIONS PRÈVIES 7 I 13 DE MAIG

7 DE MAIG

12:00

CARRER CREU COBERTA, 104 HOSTAFRANCS

ESO, Los Informalls
SCOTOMA, Clémentine Télesfort & Lisard Tranis

13 DE MAIG

12:00

SALA PEPITA CASANELLAS (exterior), Pg. de la Zona Franca, 185

BLUE MONDAY, Agnés Sales & Héctor Plaza
WIWBAK (When I Will Be A Kid), Cia. Kiko López.

PROGRAMACIÓ MOUJUÏC. 20 I 21 DE MAIG

20 DE MAIG

CASTELL DE MONTJUIC (A LA FRESCA)

17.00 h. FIGHT, LaSala
17.45 h. APERITIVO, Los Informalls
19.30 h. PELAT, Joan Català
20.30 h. METAPLEC. Improvisació amb: Glòria Ros, David Climent, Adriano Galante, Marina Prakvina i Hoss Benitez

20 DE MAIG

CASTELL DE MONTJUÏC (CASERNES)

16.15 h i 18.45 h. YUKEDO YUKEDO, Park Keito Aforament limitat.

21 DE MAIG

CASTELL DE MONTJUÏC (A LA FRESCA)

12.00 h. MAÑA, Cia. Manolo Alcántara (Pati d'Armes).
13.00 h. MOVING!, María Ferrer (en col·laboració amb El Sortidor).
13.30 h. PROJECTE K AMB K DE KOL·LECTIVITAT, Sputniks Cia.
17.30 h. OTEMPODIZ (Diueltemps), Ertza
18.15 h. MEOHADIM, Cia. Jacob Gómez
19:45 h. MOLAR, Quim Bigas
20.45 h. CASTELLS A L'AIRE. Raquel Gualtero i Raquel Klein

21 DE MAIG

CASTELL DE MONTJUÏC (A COBERT)

11.00 h. Taller infantil de danses: marrabenta i machawona. A càrrec de Deissane Machava i Fenias Nhumaio.
16.00 h i 16.40 h. Documental "Vosotros tenéis los relojes, nosotros el tiempo", Ertza.
17.00 h i 19.00 h. BAILAR O LO SALVAJE, Lara Brown

Artistes

LOS INFORMALLS

Companyia d'arts escèniques multidisciplinar, formada per Luis García i Pere Joseph, que funciona com a plataforma per a la creació artística. Representa un estil de vida basat en el moviment, l'humor i l'agitació social, alhora que defensa un art proper i sensible. Es mou entre la dansa, el teatre i allò desconegut.

Presenten 'ESO', una aventura per a tots els públics on la dansa, la música i la improvisació llueixen en tota la seva esplendor, i 'Aperitivo', una proposta atrevida que es duu a terme a través del joc, el moviment, la veu, el poder del riure i el ridícul.

CLEMÉNTINE TÉLESFORT & LISARD TRANIS

Clémentine i Lisard han treballat junts des del 2017 en diferents companyies i contextos i han anat formant un llenguatge comú. La seva primera creació conjunta, 'Scotoma', és una peça de dansa, que tracta sobre l'atenció, una invitació a observar la trobada de dues persones immerses al seu propi món..

La companyia explora diversos formats com la videodansa, el site specific i peces pensades tant per a carrer com a sala.

AGNES SALES & HÉCTOR PLAZA

L'Agnès i l'Héctor van començar el seu treball conjunt el 2014. A causa de les similituds del seu bagatge corporal individual, van descobrir entre ells un moviment físic i virtuós, però alhora íntim, visceral i minimalista, amb força i escolta recíproca.

Presenten 'Blue Monday', un duet que ens parla, a través de la dansa, sobre la necessitat i la dependència de l'ésser humà envers les relacions humanes i la urgència de sostenir els altres sense gairebé sostenir-nos nosaltres mateixos.

CIA. KIKO LÓPEZ

Kiko López ens porta 'WIWBAK, When I Will Be A Kid', una peça que és curiositat, és la llibertat que ens confronta amb la nostra realitat, el nostre món, el nostre dia a dia incessant i deshumanitzat.

El llenguatge de Kiko López es caracteritza per la influència de les danses urbanes, folklòriques i contemporànies, així com pel teatre gestual. Els seus treballs han estat premiats en diverses ocasions.

CIA. LASALA

LASALA és una companyia de dansa contemporània dirigida per Judith Argomaniz, formada per artistes de l'àmbit de la dansa i la fotografia. La companyia se centra en la indagació contínua per generar un llenguatge físic i una estètica actual, volent atendre i reflectir les inquietuds de l'equip.

Des del País Basc ens porten 'FIGHT', espectacle de dansa sobre la relació que l'ésser humà guarda amb la lluita, present des de l'inici dels temps.

JOAN CATALÀ

Joan Català és un creador escènic català amb una prolífica i llarga carrera artística en què treballa principalment amb el cos unint dansa, circ, teatre i performance.

Presentarà 'Pelat', una proposta que esborra les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre i la performance; entre públic i espectacle.

PARK KEITO

Alguns dels projectes presentats dins del festival han realitzat residència artística al Castell durant les setmanes prèvies, entre ells 'Yukedo Yukedo' de Park Keito, una instal·lació performàtica inspirada en 4 poemes de Takahide Nishiwaki que parlen de l'efimeritat de l'ésser humà, la connexió amb la naturalesa i la no perdurabilitat.

Park Keito és l'associació establerta a Barcelona on convergeix el treball de Kotomi Nishiwaki i Miquel Casaponsa.

METAPLEC

El Metaplec, nova secció del Festival, és un projecte que ajuntarà diversos artistes en una jam de cos i música.

En aquesta edició els 5 artistes seran:

  • Gloria Ros, creadora que centra la seva pràctica artística al voltant de la improvisació.
  • David Climent, performer, cantant, dramaturg, coreògraf i director d'escena.
  • Adriano Galante, cantant i músic de Seward.
  • Hoss Benítez, Baterista.
  • Marina Prakvina, artista- improvisadora i coreógrafa.

ERTZA

La Cia. Ertza ens porta el taller de danses moçambiqueses per a nens i nenes d'entre 9 i 12 anys.

Es treballaran dues danses: Marrabenta, el significat de la qual és “rebentar”, ja que es balla saltant fins a rebentar empesos per l'energia de la música, i Machawona, coneguda com la dansa dels marginats.

També presentaran 'Otempodiz', una peça de dansa que analitza les diferents maneres que tenim de viure el temps mitjançant una combinació de llenguatges coreogràfics urbans, tradicionals i contemporanis.

CIA. MANOLO ALCÁNTARA

Manolo Alcántara és un artista de circ contemporani, malabarista, funambulista, monociclista, manipulador d'objectes i director d'escena, Premi Nacional de Circ 2021.

Ens presenta 'Maña', un espectacle- instal·lació que gira al voltant de l'enginy, un atribut universal, atemporal i transversal, des d'una òptica artística i artesanal. La coreografia duna acció quotidiana, la construcció duna escenografia.

MARÍA FERRER

L'artista Maria Ferrer ens porta Moving!, un projecte de creació artística i acollida a través de la dansa per joves nouvinguts del barri del Poble Sec, en col·laboració amb el Pla d’Acollida Poble Sec x tothom de la Coordinadora d’Entitats i el Centre Cívic del Sortidor.

El projecte vol millorar la situació en l'acollida dels i les joves, construint un espai en el qual, a través de la dansa, puguin relacionar-se amb altres joves i amb el territori. Un procés que facilita la interacció, el vincle i l'expressió emocional i artística.

LARA RENARD (SPUTNIKS CIA.)

Lara Renard obre la residència del 'Projecte K amb K de kol·lectivitat', un projecte de circ, música i teatre que qüestiona l'espai públic: com està format, quina història trobem, com afecta la nostra identitat i la forma que tenim de relacionar-nos. Quins rols de poder trobem? Com podem resignificar-ho des de l'art?

Un projecte comunitari amb residència al Castell de Montjuïc i en col·laboració amb l'Ateneu Popular Nou Barris.

LARA BROWN

Lara Brown desenvolupa el seu treball al voltant de l'anàlisi de la idea d'identitat, el cos i la transformació d'aquest com a suport artístic i generador de pensament.

Ha estat artista resident al Graner Centre de Creació de Dansa i Arts Vives, 2021 amb el projecte 'El Movimiento Involuntario'. 'Bailar o lo salvaje' és el primer capítol d'El movimiento Involuntario, projecte que estudia l'impacte del folklore en un cos contemporani.

CIA. JACOB GÓMEZ

La Cia. Jacob Gómez presenta 'Meohadim'. Cinc ballarines representen les dones i les germanes que donen vida a Meohadim, transmetent les seves vivències a través de la música, les veus i el moviment.

El fundador de la companyia, Jacob Gómez, ballarí i coreògraf independent, ha treballat en companyies com IT Dansa, Theater Pforzheim, Bielefeld Theater i Kibbutz Contemporary Dance Company.

QUIM BIGAS

Quim Bigas ens porta l'espectacle 'Molar', una peça que ha girat per multitud de festivals, un sol de dansa que ens parla sobre la felicitat, entesa com allò que representem i que té normes de comportament consensuades. També sobre la seva personificació, sobre aquelles imatges estereotipades que relacionem directament amb estats d'eufòria i de benestar.

Quim Bigas viu entre Barcelona i Copenhaguen i treballa dins dels camps de la coreografia, la dramatúrgia i els procediments informacionals.

RAQUEL KLEIN & RAQUEL GUALTERO

'Castells a l'aire', de Raquel Klein & Raquel Gualtero (La rebel·lió de les avorrides), és un projecte que es va crear en residència al mateix Castell de Montjuïc. Un dispositiu coreogràfic, un recorregut on el públic mira quatre quadres. Les possibilitats arquitectòniques del Castell de Montjuïc com a mirador per activar quatre punts de vista.