Rosalind Franklin

El dia 28 de març del 2023 es va inaugurar el canvi de nom de la plaça on s’ubica la Sala La Pau al barri de La Pau, dedicada a una de les científiques més importants del segle XX: Rosalind Franklin (1920-1958).  

 

 

 

 

 

 

 

Física-química coneguda principalment per demostrar l’estructura de l’ADN, Franklin es va doctorar en Cambridge i, posteriorment, va passar tres anys a França on va familiaritzar-se amb la tècnica de difracció de raigs X.

L’any 1951 va ingressar al Laboratori de biofísica del King’s College de Londres com experta en cristal·lografia de raigs X obtenint, juntament amb l’estudiant de doctorat Raymond Gosling, la “Foto 51”, una de les imatges més nítides de l’estructura completa de l’ADN l’any 1952.

Malgrat la seva crucial aportació, Franklin no va ser nominada al premi Nobel. En el seu lloc, James Watson i Maurice Wilkins van rebre aquest reconeixement en 1962, sis anys més tard de la mort de Franklin, per la publicació que revelava l’estructura de l’ADN per primera vegada al món, però que no reconeixia la contribució de la científica.

En morir Franklin, el seu treball va quedar en l’oblit i, després de molts anys de silenci, el seu nom va ser recuperat sent, en l’actualitat, una de les científiques més reconegudes del seu segle.

Franklin va ser, com altres científiques, un exemple de l’efecte Matilda, terme que defineix els obstacles que van trobar moltes dones per obtenir reconeixement en el camp de la ciència.

Compartir