Entitats de la XBCNA visibilitzen la realitat de les persones migrades i racialitzades davant les eleccions

En una primavera plena d’eleccions, entitats de la XBCNA proposen activitats per visibilitzar la manca de drets de col·lectius d’origen migrant i el perill de la discriminació i instrumentalització del discurs polític en relació a la migració.

#VotarEsUnDerecho

La periodista Omaira Beltran d’Itacat Ràdio, projecte que compta amb el suport del Grup de Comunicació de la Xarxa BCN Antirumors, entrevista a Safia El Aadam i Ahmed Nasser El Alaoui, coordinadors de la campanya pel dret a vot dels fills d’immigrants ‘Votar es un derecho‘.

La campanya #VotarEsUnDerecho es presenta plantejant que les persones nascudes a Espanya són víctimes del racisme institucional. Això s’evidencia en el fet que moltes d’aquestes persones, malgrat haver nascut a Espanya, no poden tenir la nacionalitat espanyola de manera directa perquè, segons exposa la Safia “no tenim sang espanyola, és a dir, no tenim un pare o una mare d’origen espanyol”.

Els fills i filles de persones migrades s’enfronten a una cursa d’obstacles per aconseguir que se’ls hi permeti votar. Exàmens. Taxes. Denegacions. Recursos desestimats. Anys sense resposta. Diners perduts. Desinformació…

“Abandonen els nostres tràmits en un soterrani, no ens donen ni número d’expedient i hem d’esperar més de quatre i cinc anys per a obtenir alguna resposta del nostre tràmit. Avui aquells que van tramitar la nacionalitat i aquells que no la tenim no podem votar. I ningú parla de nosaltres”, lamenta la Safia.

Accedeix a l’entrevista: Campanya pel dret al vot dels fills d’immigrants

Fem un te?

La primera setmana de maig es durà a terme el proper Fem un té?, organitzat per l’Institut Diversitas amb la col·laboració del Grup de Dinamització de la XBCNA. En aquesta ocasió es parlarà sobre el dret a vot. Estigueu atentes i atents a les nostres xarxes socials: Twitter @BCNAntirumors i Facebook: @BCNAccióIntercultural per estar-ne al cas.

Altres iniciatives

SOS Racisme Catalunya, entitat adherida al Grup de Comunicació de la XBCNA en col·laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Observatori d’Actualitat dels Discursos Discriminatoris del Grup Barnils, ens conviden a la conferència Discurs polític discriminatori. Què fem per contrarestar-lo?.

La conferència, que tindrà lloc el proper 25 d’abril a les 18 h al Museu Marítim de Barcelona, comptarà amb la intervenció de Leila Nachawati, periodista, escriptora i comunicadora, Israel Butler, director d’incidència de Liberties.eu, Quique Badia Masoni, periodista i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils amb la moderació de Susan Kalunge, membre del Consell de SOS Racisme Catalunya.

La conferència s’emmarca en la reflexió sobre el fet que en els últims anys el discurs polític discriminatori (racista, xenòfob, sexista, etc.) s’ha posat al centre de l’agenda política europea, i els partits que el fan servir han crescut, guanyat pes polític i fins i tot eleccions. Les persones migrades, refugiades i racialitzades són un dels principals objectius del discurs discriminatori: la «defensa» de les fronteres, la criminalització de la migració, la necessitat de tornar a una suposada «puresa originaria» d’Europa que es resumeix en el lema «primer els de casa», són tan sols, algunes de les seves idees claus.

SOS Racisme també forma part de la plataforma #Votxtothom i organitza des del 2008 la campanya ‘Mistos Electorals’, que consisteix en fer seguiment i anàlisi de la campanya electoral amb la finalitat de denunciar i contra-argumentar les candidatures polítiques que des del racisme fan propostes discriminatòries i utilitzen el discurs de l’odi per aconseguir vots, menystenint les nefastes conseqüències per la convivència.

En breu tindreu notícies de les properes iniciatives.