Barcelona Cultura

At present

News


La col·lecció de segells del Pavelló de la República

La col·lecció de segells del Pavelló de la República

La Col·lecció Marull és una col·lecció filatèlica formada per 65.237 segells, digitalitzada i consultable en línia a través d’aquest web. Ara bé, sense sortir físicament de Barcelona, trobem un altre fons dedicat a la temàtica postal i filatèlica que també cal destacar, parlem del fons del Pavelló de la República.


La Col·lecció Marull és una col·lecció filatèlica formada per 65.237 segells, digitalitzada i consultable en línia a través d’aquest web. Ara bé, sense sortir físicament de Barcelona, trobem un altre fons dedicat a la temàtica postal i filatèlica que també cal destacar, parlem del fons del Pavelló de la República. Ambdós projectes construeixen el passat filatèlic i postal del nostre país, posant-lo a l’abast de tothom a través de l’accés en línia.

L’any 2004, la Biblioteca de la Universitat de Barcelona va convertir-se en el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI). El CRAI, depenent de la Universitat de Barcelona, a més de donar suport a la docència i la investigació, també fou creat per permetre l’accés als recursos d’informació en línia.

En aquest sentit, el CRAI ha publicat una nova col·lecció digital formada per 1.096 unitats documentals emeses durant la primera part del segle xx, sota el nom de Segells del Pavelló de la República. D’aquest conjunt destaquen especialment els segells realitzats en motiu de l’Exposició Internacional de 1929, els dels períodes de la Segona República, els de la Guerra Civil espanyola i els segells locals d’emissions locals. També resulta força curiosa la sèrie editada pels Amigos de la Unión Soviética, il·lustrada amb fotografies de la vida quotidiana a l’URSS realitzades durant el règim estalinista. Sense cap dubte, aquests segells contribueixen a l’estudi de la història sociopolítica del país a través d’uns materials originals i de gran valor.

Els Segells del Pavelló de la República és la tercera col·lecció incorporada al fons digitalitzat de la Memòria Digital de Catalunya (MDC), projecte de digitalització de fons patrimonials públics i privats d’àmbit català. Prèviament, ja s’havien inclòs: Cartells del Pavelló de la República i Paper Moneda del Pavelló de la República. Així doncs, felicitats per la iniciativa!