Una ruta per la Gràcia més innovadora i guardonada. Una ruta pels comerços de Gràcia que han sabut recollir l’esperit d’un territori que ha reivindicat sempre la creació i la justícia social, el consum responsable i el dinamisme com a part de les seves arrels. Una ruta pel comerç que aposta per l’especialització i que vol recuperar valors de servei a la comunitat. En definitiva, un comerç amb segell propi, i específic, amb la voluntat de fugir de la compra estandarditzada. Aquesta ruta recull les botigues amb nous models de comercialització d’artesania —específicament els espais de covenda— i els comerços guardonats amb premis d’innovació comercial des del 2010.

1. Coopmercat, porta a porta

Alimentació i serveis de proximitat

Passeig de Sant Joan, 186 · 08037 · Tel. 934 588 936

Horari: de dl. a ds., de 9.30 a 14.00 h i de 17.00 a 21.00 h

Web · Facebook · Twitter

“Coopmercat, porta a porta” és una iniciativa promoguda pel Grup Cooperatiu TEB - Taller Escola Barcelona, un projecte social nascut fa 45 anys a la Barceloneta. La seva missió és inserir laboralment persones amb discapacitat intel·lectual dins l’àmbit dels serveis de proximitat. En aquest moment, al conjunt del grup treballen 900 persones (600 de les quals amb discapacitat intel·lectual).

Ho fan creient en el cooperativisme i en la seva capacitat de transformar la societat, més solidària i més justa. Així, han creat serveis porta a porta (que van inaugurar al Mercat de la Concepció), jardineria, neteja... i fins i tot una acció d’acompanyament a les persones grans. Volen arribar a ser “el porter del barri” en un món social i cooperatiu.

Amb Coopmercat, el que es vol és promoure el consum de productes d’alimentació produïts per cooperatives catalanes, per entitats d’economia social i empreses locals amb valor afegit. Ofereixen qualitat i proximitat, directe dels productors, sense intermediaris i apostant pel “quilòmetre zero”. Tenen una gran varietat de vins, olis, arrossos, melmelades, etcètera.

La primera botiga es va obrir al passeig de Sant Joan, 106 (al barri del Camp d’en Grassot). El 2013 es va començar un pla d’expansió, amb la creació d'una xarxa de botigues de venda de productes de proximitat a Barcelona. Aquesta gran labor es va veure recompensada l’any 2014 amb el Premi al Model Comercial Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona.

Mostra’n menys

Coopmercat, porta a porta

2. Victòria Ibars

Ceràmica, joieria, tèxtil i molt d’art

Vic, 7 · 08006 · Tel. 934 158 134

Horari: de dl. a ds., de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h; dl. al matí i ds. a la tarda, tancat

Web · Facebook · Instagram · LinkedIn

Victòria Ibars és una dissenyadora i ceramista que viu i treballa a Gràcia. Des de petita ha estat interessada en l’art. Vivia envoltada de retaules, talles i mobles antics, i va aprendre les tècniques de restauració d’obres d’art al taller del seu pare, Joan Ibars.

Va ampliar els seus estudis amb cursos de dibuix i disseny industrial a la Llotja, i més tard amb la tècnica del gravat i la forja. També té formació en fotografia i cinema, i certes influències mexicanes i africanes en les seves obres.

Tots aquests coneixements li han servit per entrar al món de la moda i treballar amb dissenyadors com Muxart, Roser Marcé, Joaquim Verdú, Toni Miró, Anna Povo, Purificación García, així com per a empreses com Mango i System Action, per a les quals ha dissenyat complements. També ha fet dissenys i producció de regals per a revistes juvenils.

La seva botiga, on podeu trobar complements tèxtils, joieria, ceràmica, pintures i més, va ser premiada com “la millor botiga” en la seva varietat de model comercial sostenible. El premi el va atorgar l’Ajuntament de Barcelona el 2013. L’any següent, la Generalitat de Catalunya li va concedir el diploma de mestra artesana, en l’ofici de ceramista.

Mostra’n menys

Victòria Ibars

3. Ifil

100% fet per mi

Torrent de l’Olla, 161 · 08012 · Tel. 932 175 202

Horari: de dl. a ds., de 10.30 a 14.00 h i de 16.00 a 20.30 h

Web · Facebook · Twitter · Instagram · Blog

Ifil va néixer el 2010 amb una idea molt clara: fer que la gent torni a l’antiga afició de teixir i fer ganxet. El seu nom s’explica en dues paraules: I, de l’anglès ‘jo’ i fil, tant del català com de l’anglès, en la pronunciació de feel..Sentir de nou a través del fil, això és el que volen. I ho volen aconseguir a través del disseny de la botiga, les peces de roba i les seves instruccions fàcils.

Ifil és més que una botiga de fils, és un espai on la gent pot aprendre a teixir de manera ràpida, fàcil i divertida. Ofereixen idees i peces de roba atractives per a tots els nivells i abasten els universos del nadó, l’infant, la dona, l’home i la llar. Cada peça de roba ve amb unes instruccions molt fàcils i senzilles de seguir.

Ifil és també un lloc on desenvolupar la creativitat i tornar a sentir la satisfacció personal de gaudir d’allò que un mateix és capaç de crear amb les seves mans. És aquí on neix el seu eslògan “100% fet per mi”.

El 2012, amb tan sols dos anys, Ifil va rebre el premi al millor establiment comercial de Barcelona. I és que aquesta botiga no és una botiga qualsevol. T’animem que la visitis i n’entenguis el perquè. A més, Ifil ofereix diversos tallers molt interessants, alguns d’ells fins i tot gratuïts per aprendre a teixir i cosir.

Mostra’n menys

Ifil

4. Oslo - showroom de creadors

Botiga, taller i espai d’exposició, tot en un

Torrent de l’Olla, 164 · 08012 · Tel. 931 056 437

Horari: de dt. a ds. d’11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h

Web · Facebook · Instagram

Oslo és una associació d’artistes i artesans que va néixer el 2012 al carrer del Torrent de l’Olla. Es tracta d’una botiga, que a més és un taller i un espai d’exposició. Un espai que mostra l’art de manera directa, sense intermediaris, i que dona suport als creadors enfront de les grans marques i tendències de mercat.

És una plataforma que dona suport als creadors locals, coherent i participativa, que col·labora perquè Gràcia continuï sent un barri potent pel que fa a l’artesania. A Oslo busquen la bellesa, l’art, els processos creatius i una alternativa al sistema de consum. Aposten per la producció local, el que es té a prop, preus accessibles i justos sense que això es contradigui amb la cerca de la qualitat.

En aquest espai es poden trobar sèries limitades, productes fets a mà o autoedicions. Tot el que tenen està fet per persones que desenvolupen un ofici o un art. Entre aquests productes es pot trobar ceràmica, pell, joieria, il·lustració, tocats... i molt més.

La botiga ha crescut molt els últims anys i recentment ha rebut el reconeixement de la revista Time Out com una de les “millors botigues” de Barcelona.

Mostra’n menys

Oslo - showroom de creadors

5. Taller dels Oficis

Impulsar Gràcia com a “territori artesà”

Torrent de l'Olla, 87· 08012 ·Tel. 936 240 070 / 699 011 683

Horari: de dl.  a ds., de 10.30 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h

Web · Facebook

El Taller dels Oficis és una iniciativa de l’Associació d’Artesans de Gràcia, entitat nascuda l’any 1995. La seva tasca se centra a impulsar l’artesania en un barri de Barcelona que és considerat zona d’interès artesanal. L’associació, per tant, és un dels exponents importants que treballa perquè Gràcia continuï sent “territori artesà”.

El Taller dels Oficis va sorgir l’any 2014, després que el Nadal d’aquell any es fes un mercat d’art i artesania a la Galeria Paspartú i la iniciativa tingués força èxit. El Taller dels Oficis vol ser un punt de trobada entre els artesans i el veïnat, que moltes vegades desconeix que al costat de casa seva té un lutier, una artesana del mosaic o una ceramista, entre altres.

En aquest espai conviuen els treballs dels artesans, s’ofereixen exposicions i xerrades i s'hi poden fer tastets dels diversos oficis que engloba l'associació. Es venen peces d’argent, joies, ceràmiques, perfums, forjats i llums, complements de moda, enquadernació, etcètera, a més de peces relacionades amb la canalla, com ara ninots o samarretes.

La labor del Taller dels Oficis ha rebut reconeixements públics com ara la Medalla d’Honor de Barcelona i el Premi d’Honor de Gràcia.

Mostra’n menys

Taller dels Oficis

6. Gra de Gràcia

Les autèntiques sensacions de l’experiència “bio”

Puigmartí, 11 · 08012 · Tel. 932 102 846 / 616 680 852

Astúries, 26 · 08012 ·Tel.  936 815 983

Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 21.00 h

Web · Facebook · Twitter

Gra de Gràcia és una botiga de productes ecològics, naturals i de proximitat a granel. És una empresa jove, nascuda el 2012 i formada per un petit equip que pretén posar el seu granet de sorra per impulsar una forma de vida molt més conscient.

Gra de Gràcia vol fomentar nous hàbits de compra en què el client només s’emporta allò que necessita, redueix residus i, en conseqüència, fa possible un món més sostenible.

L’espai, a més, està creat per gaudir amb els cinc sentits. Per això l’any 2014 va guanyar el premi al millor disseny de botiga-aparador. Es tracta d’un espai lliure d’envasos i plàstics. Tenen una oferta de productes molt àmplia, la majoria amb segell “bio”, i d’altres sense certificat però amb qualitats i propietats igual d’interessants.

Entre els seus productes es poden trobar arrossos, cereals diversos, galetes, cafès, cacaus, caramels, sucres, farines, mel, codony, melmelades, etcètera. Faràs bé de visitar-los personalment o digitalment, perquè al seu web es pot conèixer, també, tota la seva oferta.

Mostra’n menys

Gra de Gràcia

7. Iorana, espai de creadors

L’espai artesà sense intermediaris

Diluvi, 10 · 08012 · Tel. 932 171 775

Horari: dl., de 17.00 a 20.30 h, i de dt. a dv., d’11.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h; ds. matí, d’11.00 a 14.00 h

Web · Facebook · Instagram · Pinterest

A Iorana, espai de creadors es poden comprar productes artesanals i de petita producció directament a l’autor.

La iniciativa va néixer el 2013 a càrrec de Neus Julià, i l’acompanyen dues col·laboradores, Marga Oller i Cristina Morató. El seu objectiu és facilitar una plataforma integral per donar suport als creadors que hi conviuen. Un lloc on poder exposar i vendre el seu treball (lliure d’intermediaris); un petit estudi de disseny que aporta solucions concretes a necessitats específiques, i un petit laboratori des d'on s'organitzen petits esdeveniments i on es dissenyen productes propis fruit de la col·laboració entre els creadors de Iorana.          

Tots els creadors que formen part de Iorana tenen un mateix denominador comú, ja que elaboren els productes de manera artesanal recuperant tècniques antigues i fan edicions limitades fugint de la producció en massa que impera actualment. A més, també comparteixen una mateixa filosofia: qualitat dels materials, respecte pel medi ambient i el foment de l’economia local, ja que el seu objectiu és promoure el retorn a formes de consum més sostenibles i responsables a través dels seus productes.   

Iorana s’inspira en una fórmula diferent importada de ciutats europees com Berlín o Amsterdam, on molts establiments lloguen espais als creadors perquè puguin vendre les seves obres sense cobrar cap comissió sobre la venda dels productes. Així, doncs, s’hi poden comprar productes de decoració, complements de tot tipus, il·lustracions, joguines o cosmètica natural, entre altres.

Mostra’n menys

Iorana, espai de creadors

8. Vom Fass Barcelona

Mira. Tasta. Gaudeix.

Cigne, 14 · 08012 · Tel. 934 160 673

Horari: de dt. a ds., de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h; dl., d’11.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h

Web · Facebook · Twitter

Vom Fass Barcelona funciona gràcies al tàndem que formen en Philippe i en Carles, arran d’un projecte que van començar tots dos a Suïssa. De fet, Vom Fass va néixer a Alemanya fa més de vint anys amb la intenció de comercialitzar productes naturals de qualitat, com ara olis, vinagres i destil·lats. A més, proposava als seus clients una cosa innovadora: reutilitzar els envasos de vidre per protegir el medi ambient.

Lluny de ser una franquícia convencional, Vom Fass permet a cada negoci tenir la seva identitat pròpia, i als seus propietaris gestionar-la com vulguin. L’únic que uneix totes les botigues Vom Fass és el producte i la seva qualitat.

Però, sobretot, la seva filosofia: “Mira. Degusta. Gaudeix”, en què el client mira, observa i analitza tranquil·lament l’àmplia oferta en olis, vinagres, vins i begudes espirituoses. Pots demanar-hi consell i assessorament, fer un tast de productes seleccionats i rebre envasada, al moment, la quantitat exacta del producte que vulguis. Una filosofia inspirada en un passat no gaire llunyà, en què la gent comprava en comerços de proximitat la quantitat que necessitava, amb l’afegit dels exigents controls de qualitat actuals.

D’aquesta manera, Vom Fass va aconseguir, durant l’any 2015, gràcies al seu model i als seus clients, la reutilització de 35 tones de vidre. Aquesta filosofia va ser el motiu que rebessin el mateix any, el premi Model Comercial Sostenible de “Barcelona, la millor botiga del món”, que reconeixia aquesta labor tan important.

El tipus de client que visita Vom Fass és molt variat, però tots tenen en comú la cura de la salut i la bona taula.

Mostra’n menys

Vom Fass Barcelona