Gràcia també té sabor de tradició, sabor d’abans. Alguns dels seus establiments més singulars no han deixat d’estar oberts des d’abans de la Guerra Civil i acumulen milers de records quotidians entre diverses generacions de graciencs i gracienques. És la Gràcia lligada a la gastronomia, al dia a dia i a la taula. El comerç que ha atipat la fam i la il·lusió de tants veïns i veïnes, fins a arribar als dies d’avui. En aquesta ruta trobareu els establiments d’alimentació de més de 90 anys o inclosos en la categoria d’emblemàtics E1 i E2 segons l’última actualització, al març del 2016, de l’Ajuntament de Barcelona. No s’hi han inclòs els establiments de restauració i bars.

21. Verema i collita

La botiga de vins de referència a Gràcia

Plaça d’en Joanic, 1 · 08012 · Tel. 932 133 891

Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h

Web · Facebook · Twitter · Instagram · Google+

Verema i collita és una botiga de vins fundada l’any 1900 i coneguda antigament com a Can Pau. A l’interior de les seves instal·lacions, hi havia una font d’aigua que aprofitaven els veïns, les veïnes i les vaques del local del costat, que era una vaqueria. La gent hi anava a comprar vi, gel, etcètera.

L’any 1962, Joan Batet i la seva família van posar-s’hi al capdavant i van convertir aquell local en una de les bodegues més ben assortides de Barcelona en aquell moment. Feien venda a bars i restaurants, i lliuraments a domicili.

La botiga va continuar creixent i l’any 1997 va passar a anomenar-se Verema i collita, tal com la coneixem avui. La seva filosofia consistia a conservar un establiment centenari, on havien tingut cabuda l’Associació de Boxejadors de Gràcia o el repartiment de les cartilles de racionament durant la Guerra Civil, entre altres esdeveniments que van tenir lloc a la vila de Gràcia.

Es tracta d’un local de sostres alts que conserva diversos elements històrics, amb tines de vi antigues i moltes ampolles de vins diferents. És una botiga gran que té una àmplia diversitat de productes. La decoració està molt ben conservada i recorda l’estètica de l’inici del segle passat.

Actualment i des de l’any 1997, la regenta Pau Mur, que té llogada la botiga al senyor Batet. Aquests darrers anys, en Pau s’ha encarregat de conservar l’espai i l’estètica del local. A més, aconsegueix un gran moviment en tractes de vins.

A Verema i collita es comercialitzen les primeres marques de vi del mercat nacional i internacional, i disposen de l’assortiment més selecte de vins i licors.

Mostra’n menys

Verema i collita

22. La bona herba

El plaer de gaudir d’una antiga herboristeria

Travessera de Gràcia, 263 · 08024 · Tel. 932 134 261

Horari: de dl. a dv., de 9.30 a 20.00 h; ds., de 10.00 a 13.00 h

La bona herba és una herboristeria centenària de Gràcia. Es troba a la travessera de Gràcia des del 1878 i és una botiga d’herbolari de referència, fins i tot des dels temps en què la vila era independent de Barcelona.

Coneguda per la seva llarga història i per les seves barreges i ungüents per sanar els dolors, la seva clientela li és fidel. Avui dia s’hi apropen els nets i les netes de les àvies que, fins i tot des de fora de Gràcia, venien a trobar solució per als seus petits mals i malestars. Això és una mostra clara de la importància de la botiga en la història privada dels graciencs i de molts barcelonins.

La bona herba ha estat regentada per tres famílies diferents: la família Formiguera, que la va fundar, els Vinyeta, que hi van arribar més tard, i els Mata, que en són els regents actuals i ja fa més de quatre dècades que són al capdavant del negoci. Cal destacar que és de les poques herboristeries de Barcelona que encara avui venen els seus productes a granel.

Mostra’n menys

La bona herba

23. Carnisseria Núria Aiger

Oberta ininterrompudament des de l’inici del segle XX

Ramón y Cajal, 118 · 08024 · Tel. 932 134 173

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 15.00 h

La carnisseria Núria Aiger és el punt de venda de carn amb més solera de Gràcia. És oberta, al seu racó del carrer Ramon y Cajal, des de l’any 1910. La va engegar la família Graells, que l’ha regentat durant gairebé 80 anys fins que la va vendre al José Àngel i la Núria Aiger ara fa ja 20 anys.

El cert, però, és que, si no ens ho expliquen, no ho sembla. Només un cartell ho anuncia. La botiga ha estat reformada i modernitzada tal com exigeixen les normes sanitàries actuals, molt diferents de quan es va inaugurar. Tot i així, la botiga s’ha mantingut oberta sense interrupció des del començament del segle XX i gaudeix d’una gran tradició a Gràcia. Són coses que es guanyen després d’aixecar les persianes i obrir cada dia al matí des de fa 100 anys.

Mostra’n menys

Carnisseria Núria Aiger

24. Forn de Sant Tirs

Pa elaborat per un mestre artesà

Verdi, 66 · 08012 · Tel. 932 371 829

Horari: de dl. a dv., de 7.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h; ds., de 8.00 a 14.30 h

Aquest forn, situat al carrer de Verdi amb el carrer del Robí, es dedica al pa des de fa més de 100 anys, ja que se’n té constància des de l’any 1914, encara que es creu que podria ser anterior.

Es tracta d’una botiga cantonera molt petita, però amb un obrador gran on es treballa el pa, la seva gran especialitat. A l’obrador encara es conserva alguna peça antiga que data dels anys setanta i que reflecteix la tradició de l’art de fer pa. Aquest fet no ha estat obstacle perquè al Forn de Sant Tirs també s’experimentés amb pans nous, com ara el de carbassa o el trenat de xocolata. Per Sant Ponç també elaboren un pastís aromatitzat amb taronja, pa de farigola i mel, del qual estan molt orgullosos.

En Salva, el regent actual des del 1973, també parla orgullós dels reconeixements que tenen tant ell com el seu forn, que no són pocs. Ell és mestre artesà des de fa més de dos anys, reconegut per la Generalitat de Catalunya, i el seu comerç ha rebut un diploma de certificació com a empresa artesana alimentària de la Generalitat de Catalunya, a banda d’una placa per ser un comerç centenari.

Mostra’n menys

Forn de Sant Tirs

25. Pastisseria Verdi

Pastissos que fan història

Verdi, 54 · 08012 · Tel. 932 374 350

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h; dg., de 8.00 a 14.30 h

Facebook · Twitter · Instagram

La Pastisseria Verdi es va obrir l’any 1915 sota el nom de Pastisseria Bou i fa més de 100 anys que endolceix graciencs i barcelonins. Els propietaris actuals, Ricard Pujol i la seva neboda Andrea, dirigeixen l’establiment des de l’any 1969 i ja són tres generacions les que s’han dedicat a aquesta pastisseria, a la qual van canviar el nom per Verdi per acabar d’identificar-se amb el carrer on tenen el negoci i facilitar-ne l’anomenada.

És curiosa l’anècdota de l’avi d’en Ricard. Veí de Gràcia de tota la vida, solia jugar de petit al davant d’on es trobava la pastisseria. Van passar els anys, va aprendre l’ofici de pastisser i, quan ja va ser més gran i es va posar en venda l’antiga Pastisseria Bou, va decidir comprar-la. Ara, com abans, ha continuat sent un dels establiments de referència de l’antiga vila.

Els productes que es venen a la Pastisseria Verdi són molt variats: postres tradicionals, dolços especials per a diades assenyalades, pastissos, brioixeria, esmorzars, melmelades, gelats, bombons, assortiments, etcètera. Et recomanem que visitis el seu web per veure’ls. Són tots d’elaboració artesanal.

Mostra’n menys

Passtisseria Verdi

26. Pastisseria Montserrat

Quasi 150 anys fent un barri més dolç

Torrent de l’Olla, 79-81, i travessera de Gràcia, 172 · 08012 · Tel. 932 184 743

Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 21.30 h; dg., de 8.00 a 21.00 h

La Pastisseria Montserrat és una de les referències a Gràcia i a Barcelona. La seva història comença l’any 1870 i és la pastisseria més antiga de Gràcia. En trobem l’origen en una família lleidatana que va decidir provar sort i obrir una pastisseria al carrer del Torrent de l’Olla d’aquella Gràcia encara independent de Barcelona. Li van posar el nom de Montserrat, en honor a la patrona dels pastissers.

Els fundadors eren els rebesavis de l’actual propietària, la Teresa, que amb molt d’esforç i treball encara atén i aconsella els seus clients sobre el millor pastís per a una celebració o la millor xocolata —la seva gran especialitat— per a cada ocasió.

La pastisseria presenta elements de força interès patrimonial a l’exterior i l’interior, que corresponen a la decoració que es va fer l’any 1942 i que encara avui llueix en bon estat. També se’n conserven el mobiliari i diversos accessoris: el taulell de fusta amb un tram del sobre de marbre amb vitrina, les muntures metàl·liques dels aparadors o l’expositor de caramels en són només uns exemples.

De tant en tant reben visites turístiques per tastar-ne els dolços i observar-ne l’arquitectura. I és que la Pastisseria Montserrat és una pastisseria de les de tota la vida.

Mostra’n menys

Pastisseria Montserrat

27. Herbolari Llobet

Des del 1855, ajudant els veïns i veïnes a fer salut

Travessera de Gràcia, 159 · 08012 · Tel. 932 376 751

Horari: de dl. a ds., de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h

Web · Facebook · Twitter

Des de l’any 1855, l’antiga herboristeria Llobet guareix els mals dels veïns i veïnes de la vila de Gràcia. S’hi ofereixen més de 400 varietats d’herbes i espècies per millorar la salut dels clients.

Herbolari Llobet

28. Fleca Fortino

Més de 90 anys de tradició artesana amb un toc creatiu

Travessera de Gràcia, 145 · 08012 · Tel. 932 373 873

Horari: de dl. a dv., de 7.30 a 21.00 h; ds., de 8.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h; festius, tancat

Web

Des del 1925, la família Fortino treballa amb l’objectiu de fer el millor pa possible. Ja són cinc les generacions de forners que han mantingut l’artesania en els mètodes productius i hi conservant els mètodes tradicionals de cocció.

Ho han fet amb un forn de llenya autèntic, de l’any 1876, que ha estat en servei fins al gener del 2015 i que ara es conserva pel seu interès històric. La cocció del pa ara continua sent sobre pedra, però ja no es crema llenya per escalfar-la. També continuen amb la tradició de mantenir llargues fermentacions i utilitzar massa mare, així com també la de donar forma manualment a cada peça.

El 1980 Josep Fortino Bergés va heretar el negoci del seu pare i amb ell hi va arribar la innovació: a la Fleca Fortino ja no s’hi feia només el típic pa blanc de pagès, sinó que a poc a poc s’hi van començar a elaborar pans amb farines integrals, primer de sègol i blat, després amb moltes llavors i, de mica en mica, també amb farines ecològiques de cereals, com ara l’espelta o el blat bojal.

Ara, al capdavant del forn hi ha la Gemma Fortino Orga, que ha volgut mantenir l’esperit creatiu i innovador dels seus pares i avis, amb un equip d’onze persones al costat, entre les quals hi ha les seves cosines. També s’han adaptat a les noves demandes d’una clientela exigent: pans amb cereals integrals i amb ingredients de cultiu ecològic. Sense deixar de fabricar el pa de tota la vida i també els nous, innoven amb pa dolç de taronja, panses i ametlles, i galetes integrals de nous amb gingebre, a banda de més de vint altres varietats diferents, que són especialment valorades per la seva clientela, algunes sense sucre, algunes sense gluten, totes amb el màxim de sabor. El forn s’ha convertit en un lloc dinàmic, obert, jove i en evolució constant.

Mostra’n menys

Fleca Fortino

29. Llegums Graneria Sala

Un comerç emblemàtic on el temps s’ha aturat

Travessera de Gràcia, 137 · 08012 · Tel. 932 379 097

Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 20.30 h

La Graneria Sala és un dels comerços emblemàtics. Fa més d’un segle que és oberta i és un dels establiments més antics que podem trobar a Gràcia. La van inaugurar Isidre Sala i la seva dona, Antònia Vilaseca, procedents d’Agramunt, Lleida, l’any 1885.

La segona generació, el matrimoni Josep Sala i Carmen Laffitte, hi va incorporar la fruita seca com a nou producte i actualment Maria Antònia Sala, la seva filla, juntament amb el seu marit, Francisco Mirada, han comprovat la importància d’una clientela fidel: “És curiós com venen fins i tot clients que ja no viuen a Barcelona i que baixen de la Vall d’Aran, del Port de la Bonaigua, de Vielha i de Torredembarra”, assegura la Maria Antònia, jubilada des del 2008.

A la botiga, ara hi trobem en Miquel, l’aprenent de la Maria Antònia, que treballa a la graneria des dels 14 anys i que segueix donant l’empenta de sempre al negoci. Entre els seus clients il·lustres, hi destaca el cantant Joan Manuel Serrat, qui anava sovint a la graneria a comprar pipes, o l’actor Lluís Homar.

Després de tants anys oberta, no sembla que la graneria hagi patit cap canvi. S’hi manté la decoració que ha exhibit sempre. Té dos porticons plegables de fusta pintada de l’època de la fundació i tres flors calades que decoren l’entrada. A l’interior, hi destaca un sostre de bigues de fusta i revoltons forjats, així com els mobles i els distribuïdors, que mantenen encara un vincle d’espai-temps amb la història.

Això sí, els productes a la venda sí que han variat una mica. A les tradicionals mongetes del ganxet i les de Santa Pau o les llenties de Salamanca, ara s’hi afegeixen els cocos del Brasil, els frijoles de Mèxic, els anacards i les nous de Macadàmia.

Mostra’n menys

Llegums Graneria Sala

30. Forn Jaume Montserrat

Quatre generacions de pastissers fent les coses com cal

Rambla de Prat, 21 · 08012 · Tel. 932 180 546

Horari: de dl. a ds., de 7.15 a 21.00 h

El Forn Jaume Montserrat té una història molt llarga. L’any 1904, la planta baixa de la casa Fatjó de la rambla del Prat, 21, va ser reformada, segons el projecte de l’arquitecte Domènec Boada i Piera, per instal·lar-hi una fleca amb botiga d’estil modernista per encàrrec d’una família vinguda de les colònies d’ultramar.

En els seus inicis, un gall de ferro forjat instal·lat entre les vidrieres hi va donar el primer nom de Forn del Gall, al·ludint a la feina matinera. El forn, però, va passar per diverses mans fins que al juliol del 1911 el matrimoni format per Jaume Montserrat i Agustina Castillón es va fer càrrec del negoci.

A la dècada dels quaranta, el fill petit, en Jaume, va assumir la direcció del negoci en col·laboració amb la seva muller, Teresa Gibert, filla també de pastissers de Santa Coloma de Farners i dona de molt carisma, fins al punt que el forn va ser conegut pels graciencs com “el de la Teresita”. Des del 1976, el seu fill Antoni segueix al capdavant de la fleca, mantenint la tradició i la línia artesana familiar amb l’ajut dels seus fills, en Sergi i la Sandra, la quarta generació de flequers.

La botiga és molt acollidora i ara hi treballen vuit persones. Tots els productes són fets a mà. Conserva bona part dels elements històrics, com ara el paviment hidràulic, l’enrajolat de les parets, el taulell i les vidrieres, i una vitrina amb imatges històriques del forn. A l’obrador hi ha estris i algunes màquines d’època.

Mostra’n menys

Forn Jaume Montserrat

31. Pastisseria Ideal

La varietat i la qualitat dels productes li donen nom

Gran de Gràcia, 207-209 · 08012 · Tel. 932 176 435

Horari: de dl. a dv., de 8.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.00 h; ds. i dg., de 8.00 a 14.30 h

Web · Facebook

Ja fa tres generacions que aquesta pastisseria, fundada l’any 1919 sota el nom de Pastelería y Confitería El Ideal, fa les delícies dels graciencs, els barcelonins i els turistes que passen pel barri. La seva història comença amb els seus impulsors, Miquel Álvarez Bauló i Maria Solanes Mora, i continua encara amb en Miquel Àngel i en Lluís Álvarez, nets dels fundadors i tercera generació de la família de pastissers, que avui dia continuen endolcint Gràcia amb una estètica de l’època.

I és que la Pastisseria Ideal és una de les poques botigues de Gràcia que conserva l’ambientació dels seus orígens. És per això que, de vegades, rep visites procedents de rutes turístiques organitzades que venen a veure aquesta botiga històrica i a fer una degustació dels seus productes, entre els quals hi ha la crema catalana.

Però, evidentment, no només fan crema catalana. A la Pastisseria Ideal treballen un munt de productes, com ara la xocolata, els brioixos i tot tipus de pastes, que donen com a resultat un producte final excel·lent. La varietat i la qualitat dels seus pastissos és un altre fet que cal destacar, així com els seus torrons o les mones de Pasqua quan n’arriba la temporada. Una de les pastes en què excel·leixen i que prové de la recepta de l’avi d’en Lluís és el cremat.

Mostra’n menys

Pastisseria Ideal