Un comerç amb sabor d’abans
Gràcia també té sabor de tradició, sabor d’abans. Alguns dels seus establiments més singulars no han deixat d’estar oberts des d’abans de la Guerra Civil i acumulen milers de records quotidians entre diverses generacions de graciencs i gracienques. És la Gràcia lligada a la gastronomia, al dia a dia i a la taula. El comerç que ha atipat la fam i la il·lusió de tants veïns i veïnes, fins a arribar als dies d’avui. En aquesta ruta trobareu els establiments d’alimentació de més de 90 anys o inclosos en la categoria d’emblemàtics E1 i E2 segons l’última actualització, al març del 2016, de l’Ajuntament de Barcelona. No s’hi han inclòs els establiments de restauració i bars.
21. Verema i collita
La botiga de vins de referència a Gràcia
Plaça d’en Joanic, 1 · 08012 · Tel. 932 133 891
Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h
Web · Facebook · Twitter · Instagram · Google+
Verema i collita és una botiga de vins fundada l’any 1900 i coneguda antigament com a Can Pau. A l’interior de les seves instal·lacions, hi havia una font d’aigua que aprofitaven els veïns, les veïnes i les vaques del local del costat, que era una vaqueria. La gent hi anava a comprar vi, gel, etcètera.
22. La bona herba
El plaer de gaudir d’una antiga herboristeria
Travessera de Gràcia, 263 · 08024 · Tel. 932 134 261
Horari: de dl. a dv., de 9.30 a 20.00 h; ds., de 10.00 a 13.00 h
La bona herba és una herboristeria centenària de Gràcia. Es troba a la travessera de Gràcia des del 1878 i és una botiga d’herbolari de referència, fins i tot des dels temps en què la vila era independent de Barcelona.
23. Carnisseria Núria Aiger
Oberta ininterrompudament des de l’inici del segle XX
Ramón y Cajal, 118 · 08024 · Tel. 932 134 173
Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 15.00 h
La carnisseria Núria Aiger és el punt de venda de carn amb més solera de Gràcia. És oberta, al seu racó del carrer Ramon y Cajal, des de l’any 1910. La va engegar la família Graells, que l’ha regentat durant gairebé 80 anys fins que la va vendre al José Àngel i la Núria Aiger ara fa ja 20 anys.
24. Forn de Sant Tirs
Pa elaborat per un mestre artesà
Verdi, 66 · 08012 · Tel. 932 371 829
Horari: de dl. a dv., de 7.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h; ds., de 8.00 a 14.30 h
Aquest forn, situat al carrer de Verdi amb el carrer del Robí, es dedica al pa des de fa més de 100 anys, ja que se’n té constància des de l’any 1914, encara que es creu que podria ser anterior.
25. Pastisseria Verdi
Pastissos que fan història
Verdi, 54 · 08012 · Tel. 932 374 350
Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h; dg., de 8.00 a 14.30 h
Facebook · Twitter · Instagram
La Pastisseria Verdi es va obrir l’any 1915 sota el nom de Pastisseria Bou i fa més de 100 anys que endolceix graciencs i barcelonins. Els propietaris actuals, Ricard Pujol i la seva neboda Andrea, dirigeixen l’establiment des de l’any 1969 i ja són tres generacions les que s’han dedicat a aquesta pastisseria, a la qual van canviar el nom per Verdi per acabar d’identificar-se amb el carrer on tenen el negoci i facilitar-ne l’anomenada.
26. Pastisseria Montserrat
Quasi 150 anys fent un barri més dolç
Torrent de l’Olla, 79-81, i travessera de Gràcia, 172 · 08012 · Tel. 932 184 743
Horari: de dl. a ds., de 8.00 a 21.30 h; dg., de 8.00 a 21.00 h
La Pastisseria Montserrat és una de les referències a Gràcia i a Barcelona. La seva història comença l’any 1870 i és la pastisseria més antiga de Gràcia. En trobem l’origen en una família lleidatana que va decidir provar sort i obrir una pastisseria al carrer del Torrent de l’Olla d’aquella Gràcia encara independent de Barcelona. Li van posar el nom de Montserrat, en honor a la patrona dels pastissers.
27. Herbolari Llobet
Des del 1855, ajudant els veïns i veïnes a fer salut
Travessera de Gràcia, 159 · 08012 · Tel. 932 376 751
Horari: de dl. a ds., de 10.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.30 h
Des de l’any 1855, l’antiga herboristeria Llobet guareix els mals dels veïns i veïnes de la vila de Gràcia. S’hi ofereixen més de 400 varietats d’herbes i espècies per millorar la salut dels clients.
28. Fleca Fortino
Més de 90 anys de tradició artesana amb un toc creatiu
Travessera de Gràcia, 145 · 08012 · Tel. 932 373 873
Horari: de dl. a dv., de 7.30 a 21.00 h; ds., de 8.00 a 14.30 h i de 17.00 a 21.00 h; festius, tancat
Des del 1925, la família Fortino treballa amb l’objectiu de fer el millor pa possible. Ja són cinc les generacions de forners que han mantingut l’artesania en els mètodes productius i hi conservant els mètodes tradicionals de cocció.
29. Llegums Graneria Sala
Un comerç emblemàtic on el temps s’ha aturat
Travessera de Gràcia, 137 · 08012 · Tel. 932 379 097
Horari: de dl. a ds., de 9.00 a 20.30 h
La Graneria Sala és un dels comerços emblemàtics. Fa més d’un segle que és oberta i és un dels establiments més antics que podem trobar a Gràcia. La van inaugurar Isidre Sala i la seva dona, Antònia Vilaseca, procedents d’Agramunt, Lleida, l’any 1885.
30. Forn Jaume Montserrat
Quatre generacions de pastissers fent les coses com cal
Rambla de Prat, 21 · 08012 · Tel. 932 180 546
Horari: de dl. a ds., de 7.15 a 21.00 h
El Forn Jaume Montserrat té una història molt llarga. L’any 1904, la planta baixa de la casa Fatjó de la rambla del Prat, 21, va ser reformada, segons el projecte de l’arquitecte Domènec Boada i Piera, per instal·lar-hi una fleca amb botiga d’estil modernista per encàrrec d’una família vinguda de les colònies d’ultramar.
31. Pastisseria Ideal
La varietat i la qualitat dels productes li donen nom
Gran de Gràcia, 207-209 · 08012 · Tel. 932 176 435
Horari: de dl. a dv., de 8.00 a 14.30 h i de 17.00 a 20.00 h; ds. i dg., de 8.00 a 14.30 h
Ja fa tres generacions que aquesta pastisseria, fundada l’any 1919 sota el nom de Pastelería y Confitería El Ideal, fa les delícies dels graciencs, els barcelonins i els turistes que passen pel barri. La seva història comença amb els seus impulsors, Miquel Álvarez Bauló i Maria Solanes Mora, i continua encara amb en Miquel Àngel i en Lluís Álvarez, nets dels fundadors i tercera generació de la família de pastissers, que avui dia continuen endolcint Gràcia amb una estètica de l’època.