Antoni Santiburcio permetrà connectar Torras i Bages i Gran de Sant Andreu a través d’un vial pacificat
Les obres de millora urbana en dues intervencions del sector nord-oest de les antigues Casernes de Sant Andreu ja han tocat fi. D’una banda, s’ha creat el carrer d’Antoni Santiburcio, entre el Passeig de Torras i Bages, i Gran de Sant Andreu; a més d’un petit espai en la confluència entre Gran de Sant Andreu i el Passeig de Santa Coloma; i una segona, per sota del nou vial, que dignifica l’entorn d’un edifici d’habitatges de l’IMHAB;
Aquestes actuacions que ja han finalitzat, són algunes de les que integren la gran transformació urbana que s’està fent als terrenys que ocupaven les ‘Casernes de Sant Andreu’, al districte de Sant Andreu. Una millora que forma part de les 11 hectàrees globals de superfície renovada que permet una plena integració d’aquests terrenys -fins fa poc, erms- dins l’entorn proper i la ciutat, amb la definició i delimitació d’unes peces urbanes per a usos residencials, equipaments i espais lliures.
Un projecte que s’encaixa amb tres que, actualment, ja estan executats: el Passeig de Santa Coloma per la banda Nord; les instal·lacions existents a l’Oest del Passeig de Torras i Bages; i el parc d’Antoni Santiburcio.
Les obres que ara han finalitzat (anomenats tècnicament ‘segregats 8 i 10’) estan situades a la part nord-oest d’aquest parc, obra inaugurada l’any 2018 ubicada a la quadrícula urbana que formen el Passeig de Santa Coloma, i els carrers de Gran de Sant Andreu, Palomar, i el passeig de Torras i Bages.
Dues millores que s’han realitzat en part en zona urbana consolidada, amb carrers perimetrals urbanitzats, i en part en zones interiors dels solars. Per aquest motiu, en els carrers perimetrals existents també s’han fet les actuacions necessàries per a la implantació de serveis de les futures edificacions d’habitatges.
Segregat 8
Així, l’obra del segregat 8, ha consistit a obrir una nova via de plataforma única amb el nom d’Antoni Santiburcio, i que amb una amplada total de 12,5 metres i una calçada pavimentada amb llambordí de formigó, permetrà una connexió (solament per a vianants i vehicles de serveis) més ràpida i pacificada entre el Passeig de Torras i Bages i el carrer Gran de Sant Andreu, vertadera artèria comercial d’aquest districte.
En conjunt, ajustant la proposta d’aquest nou carrer a la zona verda i de jocs de la part construïda ara fa tres anys. I en paral·lel, també, fent d’encaix en l’àmbit més proper com la comissaria dels Mossos d’Esquadra i d’altres equipaments proposats a la zona.
La superfície d’actuacions total d’aquest primer àmbit d’urbanització del carrer és d’uns 2.260 m²; una extensió a la qual cal sumar 663 m² addicionals que corresponen a una part d’urbanització de la vorera i l’ampliació del parc a la cantonada de Gran de Sant Andreu/Passeig de Santa Coloma, zona en què s’ha pavimentat l’esplanada i s’ha fet un parterre amb espècies arbustives i arbres, a més de connexions dels serveis i instal·lacions projectats a la xarxa existent.
Bàculs, bancs, cadires, papereres, escocells o pilones són alguns dels nous elements que s’han incorporat com a mobiliari urbà: així, els bàculs tipus fanal són del model ‘Plus’ o similar, amb alçades d’entre 4 i 7 m; els bancs són del model ‘Marina’, de fusta i ferro, i amb respatller; les cadires, del mateix tipus que els bancs; les papereres, ‘Barcelona’ de 70 litres de capacitat; i escocells de fosa quadrats. Mentre que les pilones són del model ‘Barcelona’ de fosa grisa, i d’un metre d’alçada.
Quant al nou arbrat, alineacions i espècies, s’ha optat per una part, pels que es troben en carrers i petits espais públics que relacionen les diferents edificacions d’habitatges i equipaments, i per un altre, en zona verda. La plantació, però, es farà -seguint les indicacions de les actualitzacions del decret de sequera- al setembre.
Així, en la primera zona s’ha optat principalment per l’elecció de l’arbrat d’alineació per a marcar diferents tipologies d’eixos, avingudes i carrers, així com l’encaix dels diferents petits espais públics. Mentre que en l’arbustiva, el protagonisme dels paviments durs en aquesta zona ha significat un treball en parterres, que s’han tractat de manera més acurada, amb vegetació ornamental.
Segregat 10
D’altra banda, en el segregat 10 (ubicat una mica més al Sud d’aquest primer), s’ha treballat en una superfície de 1.328 m², incloent-hi bàsicament la part que estava sense urbanitzar entre l’entorn del nou edifici de l’IMHAB (Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona) i l’interior del Parc d’Antoni Santiburcio.
Una zona que ara incorpora pistes de petanca, parterres florals; amb sauló estabilitzat, i donant continuïtat a la ja executada fa tres anys.
En aquest segon àmbit hi trobarem bàculs d’alineació del tipus fanal ‘TIL’, d’acer galvanitzat i amb una alçada de 4 m amb làmpades LED de 27 W, per a il·luminar les diferents zones del projecte; i jardineres de formigó armat en mòduls de 2 m; així com papereres model ‘Barcelona’ de 70 L. de capacitat.
Tota l’obra ha estat impulsada i coordinada per l’Institut Municipal d’Urbanisme, amb un pressupost d’execució final global (dels dos segregats), que puja a 1,4 MEUR. (IVA incl.).