Els prototips guanyadors del ‘repte urbà’ per a ampliar habitatges de manera sostenible ja es poden veure en un solar del campus Diagonal-Besòs

..
09/07/2024 - 11:13 h

Aquestes estructures de fusta i metall, sostenibles, que poden ajudar a accelerar la reforma i rehabilitació del parc edificat de la ciutat, es provaran durant un any en aquesta parcel·la ubicada a la cruïlla de l’avinguda d’Eduard Maristany i la ronda de Sant Ramon de Penyafort, al terme municipal de Sant Adrià del Besòs. 

El passat 2 de juliol es va fer l’acte de presentació dels tres prototips del repte de regeneració d’edificis d’habitatges amb sistemes innovadors sostenibles, una estratègia d’actuacions per a millorar les condicions d’habitabilitat urbana en entorns de proximitat, promoguda per la fundació BIT Habitat, de la mà de l’Institut Municipal d’Urbanisme, i conjuntament amb la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte va comptar amb la presència de Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona; Filo Cañete, alcaldessa de San Adrià del Besòs; així com representants de les propostes guanyadores (‘Aligra’; ‘Regenerar Barcelona’ ; i ‘InnoFab’).

Aquests tres treballs, que van ser seleccionats el desembre de 2022, i que s’han estat fabricant al llarg dels últims mesos, ja són una realitat  i ara es monitoritzaran durant 12 mesos en aquest solar del campus Diagonal-Besòs (UPC) per tal de valorar els impactes en salut i confort, resiliència urbana, eficiència energètica, economia circular i biodiversitat.  Això serà possible gràcies a la instal·lació d’un sistema de sensors ‘smart building’ que permetran la mesura de diversos paràmetres en continu.

Recordem que la implementació d’aquests prototips  -sostenibles- de construcció industrialitzada, permetrà ampliar i millorar els edificis de Barcelona per millorar-ne el confort i el rendiment energètic, i que poden ser una solució per als barris en rehabilitació o per revitalitzar els polígons habitacionals dels anys seixanta i setanta del segle passat, amb la lògica d’enderrocs zero.

 Característiques i objectius

A grans trets, les propostes que es podran veure  són estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen  una nova façana als edificis, i que els permet guanyar espai per als habitatges (balcons o zones comunitàries) per a:

  • Possibilitat d’instal·lar-hi un ascensor
  • Millorar l’aïllament, respecte del sòl
  • Posar estructures al terrat per a panells solars
  • Cobertes verdes per a la captació i reutilització de l’aigua de pluja
  • Millorar el confort, i les condicions d’habitabilitat i sostenibilitat dels edificis
  • Reduir les emissions de CO2 i els consums energètics

A més, els treballs presentats s’han fet amb uns mètodes constructius de baixes emissions i amb uns costos limitats.

Aquesta convocatòria ha suposat una inversió de de més de 410.000 euros per donar suport financer als projectes. Així, ‘Aligra’ i ‘Regenerar Barcelona’ han comptat amb un ajut de 150.000 euros cadascun; i ‘Innofab’, amb 110.522,70 euros, uns ajuts que suposen el 80% del pressupost total de cadascun dels projectes.

Els tres nous sistemes són aquests i tenen les següents característiques:

  • Aligra’: aquesta proposta de ‘Straddle 3’ (Societat Orgànica, Tall-Fusta i Tejido) ha estat el treball que ha obtingut els millors punts per part del comitè de selecció. Consisteix en una estructura de fusta que inclou un sistema de muntatge per capes que li permet a l’usuari fer canvis. Aquesta ‘polivalència’ fa que una primera capa sigui l’ampliació de l’estructura, feta en fusta, i que aquesta es pugui convertir, per exemple, en un balcó afegit. Mentre que les segones capes correspondrien a les diferents maneres de cobrir aquest balcó, fent-se possible gràcies a un sistema de construcció lleugera i desmuntable, en una mena de mecano de treure i posar. La part superior d’aquesta estructura pot incloure una coberta vegetal o plaques solars.
  • Regenerar Barcelona’: el segon treball ve de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb l’empresa Constraula: una proposta que es caracteritza pel binomi versatilitat-adaptabilitat, i on la fusta també es converteix en el material principal a l’hora de muntar espais  interiors, exteriors o semiexteriors. Tot plegat, un projecte amb una estructura autoportant, pensat per a millorar les condicions d’habitabilitat en polígons d’habitatges; i on també poder-lo implementar en qualsevol situació per fer créixer els pisos i dotar-los de millors condicions energètiques i de sociabilitat.
  • ‘Innofab’: aquí, l’equip format per ‘Pich Aguilera Arquitectes’, ‘Pich Architects’, ‘Pich Innovation’, ‘Metalperfil’ i ‘VerdticalUrban Biotechnology’ s’ha destacat per un projecte que té per leitmotiv ‘créixer en estructures metàl·liques’, i on l’economia circular té un paper important; és a dir, conscients que tots els elements que es fan servir tenen com a mínim un 80% de material reciclat i es poden reutilitzar. En el cas de l’’Innofab’ es planteja una estructura metàl·lica i sistemes de tancament industrialitzats, una solució que també permet afegir balcons, per a posar un exemple.