El triste olor de la carne
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cine i vídeo

El triste olor de la carne

El triste olor de la carne
Joan Miquel Gual i Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)

18.10.2018


4a sessió: Dijous 18 d'octubre 18.45-21 h
Joan Miquel Gual i Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)

Cinefòrum El poble desnonat 

Diuen que, així com, el Maig del 68, el va treure al carrer l'avorriment (del treball en cadena, de les dones recloses en el treball domèstic, de la separació per sexes de les residències per a estudiants), el 15-M, el va impulsar l'angoixa (dels desnonaments, de no poder arribar a final de mes, de l'obligació d'exiliar-se per motius econòmics). El triste olor de la carne (Cristóbal Arteaga, 91', 2013) és una pel·lícula de cinema gallec independent sobre l'angoixa. En un sol pla seqüència, representa l'hora i mitja prèvia a un desnonament –que el protagonista fa tot el possible per evitar.

Rodat a Pontevedra,  és un film que apropa al públic el sentiment de fracàs que pateix un home casat i pare de família, que no pot fer front al deute hipotecari que ha contret. És el drama d'un desclassat que ha interioritzat que “ha viscut per sobre de les seves possibilitats”: Alfredo Barrera, el protagonista, encarna la vivència de molta gent que va acudir a la PAH per explicar la seva situació.

Com se sap, la primera tasca de la plataforma era terapèutica: conscienciar les persones que allò que es vivia d’una manera totalment individual era, en realitat, una situació comuna de centenars de milers de famílies. “No és una crisi sinó una estafa”.  La segona tasca era la d'organitzar-se col·lectivament per transformar la situació i fer efectiu el dret a l'habitatge.

 

Joan Miquel Gual és membre de Memòria en moviment, activista d’habitatge a La Borda SCCL, professor d’Història del Cinema a la UOC i comissari del cicle El poble desnonat.

Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Organització de base que lluita contra els desnonaments i a favor del dret a l'habitatge.