Huevos de oro
Joan Miquel Gual i Blanca Gutiérrez (Col·lectiu d'urbanisme feminista Punt 6)
31.01.2019
7a sessió: Dijous 31 de gener, 18.45-21 h
Joan Miquel Gual i Blanca Gutiérrez (Col·lectiu d'urbanisme feminista Punt 6)
Cinefòrum El poble desnonat
“Lo hago porque me sale de los huevos”. Benito (intepretat per un joveníssim Javier Bardem) a estones fa riure, a estones fa enrabiar i a estones desperta compassió. Es tracta d'un nou ric esbojarrat i estrafolari, dels molts que amansaren fortuna durant el primer cicle immobiliari de la democràcia (1985-1992). Un autèntic mascle ibèric, amb deliris de grandesa i fanàtic de Julio Iglesias, que construeix edificis com a fals, quant més alts millor, per marcar paquet i evidenciar la seva forta voluntat d'entrar en el selecte club dels senyors del boom.
Al protagonista de Huevos de oro (Bigas Luna, 1993) el mou un profund mal d'amor. De fet, un dels temes més importants que tracta ha agafat forta embranzida a l'actualitat: la crisi i la fragilitat de les masculinitats clàssiques.
La pel·lícula actualitza la narrativa hispànica de l'esperpent. Filmada a Benidorm, símbol corrupte de la bombolla urbanística i turística des del franquisme, ens posa davant d'un mirall deformat que reflecteix la realitat críticament. Per aquest motius, tensionarem el film posant-lo en diàleg amb les idees i iniciatives del Col·lectiu d'urbanisme feminista Punt 6, una organització que porta a terme pràctiques i projectes situats als antípodes del model de ciutat predominant a l'Estat espanyol.
Joan Miquel Gual és membre de Memòria en moviment, activista d'habitatge a La Borda SCCL, professor d'Història del cinema a la UOC i comissari del cicle El poble desnonat.
Blanca Gutiérrez és sociòloga i forma part del Col·lectiu Punt 6, una organització que treballa l'arquitectura i l'urbanisme des de la perspectiva de gènere interseccional, la sostenibilitat, la participació i acció comunitàries, i l'economia solidària