La ciudad es nuestra
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cine i vídeo

la ciudad es nuestra

La ciudad es nuestra
Joan Miquel Gual, Tino Calabuig i Eva Fernández

05.06.2018


2a sessió: Dimarts 5 de juny, 18.45-21 h
Joan Miquel Gual, Tino Calabuig i Eva Fernández (expresidenta de la FAVB)

Cinefòrum El poble desnonat 
 

La ciudad es nuestra és, probablement, el documental més representatiu de les lluites pel dret a la ciutat impulsades des dels moviments socials urbans en els anys setanta a l’Estat espanyol. Filmat abans de l’inici de la transició –quan la Federación Regional de Asociaciones de Vecinos de Madrid (FRAVM) encara no estava legalitzada–, mostra l’auge d’unes mobilitzacions que es van produir quan la conjuntura política encara estava oberta. S’hi  reivindica una democràcia directa des de baix, protagonitzada per una ciutadania activa que pugui decidir tot allò que està relacionat amb els barris i les ciutats: escoles, espais públics, mobilitat, contaminació, seguretat, salut i habitatge. El film, fet mitjançant entrevistes, constitueix un document molt important per entendre la potència d’un moviment que va aconseguir moltes fites, precisament abans que fos desarticulat per l’arribada de la democràcia i la cooptació de bona part de les i els seus millors activistes, que van passar a defensar interessos institucionals amb l’inici dels primers governs municipals.

Al debat posterior, comptarem amb la presència del director i d’algun activista veïnal per parlar sobre la pel·lícula i posar-la en connexió amb el present.

 

Joan Miquel Gual és membre de Memòria en moviment, activista d’habitatge a La Borda SCCL, professor d’Història del Cinema a la UOC i comissari del cicle El poble desnonat.

Tino Calabuig és artista i director de La ciudad es nuestra

Eva Fernàndez és activista feminista i veïnal. Va ser presidenta de la FAVB entre 2004 i 2010. Actualment exerceix docència a l’EUIT de Terrassa i pertany a l’Observatori DESC.