Ficción inmobiliaria 1, 2 i 3
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cine i vídeo

Left Hand Rotation
Left Hand Rotation

Ficción inmobiliaria 1, 2 i 3
Joan Miquel Gual i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)

10.07.2018


3a sessió: Dimarts 10 de juliol, 18.45-21.00
Joan Miquel Gual i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible
Cinefòrum El poble desnonat

Ficción inmobiliaria 1, 2 i (Left Hand Rotation, 2013, 2015 i 2016) són tres peces curtes d'un mateix projecte audiovisual, elaborat amb metratge trobat (o found footage), crític amb la gentrificació o substitució social a causa de l'encariment del preu del lloguer. El col·lectiu creador, Left Hand Rotation, probablement ha estat un dels principals artífexs de la popularització d’aquest concepte a l'Estat espanyol. Ho ha fet a través de tallers adreçats a moviments socials i veïnals (“Gentrificación no es un nombre de señora), la creació d'un museu virtual (El Museo de los Desplazados), o amb la recuperació de material d'arxiu provinent de fonts tan diverses com el neorealisme italià, pel·lícules de Hollywood com ara Roger Rabbit, sèries actuals i del passat o dibuixos animats. Es tracta d'un col·lectiu artístic especialitzat en l'art de la cita, és a dir, a utilitzar fragments i remuntar-los, recuperant i posant en valor un sentit polític de la cultura popular cinematogràfica que ens pot haver passat per alt com a espectadors.

Posteriorment al visionat, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) explicarà el seu paper en la lluita contra la gentrificació provocada pel turisme a Barcelona, les xarxes a les quals participa i també maneres de participar i contribuir a transformar la situació actual, tan desfavorable per a bona part de la població.  

 

Joan Miquel Gual és membre de l’associació Memòria en moviment, activista d’habitatge a La Borda SCCL, professor d’història del cinema a la UOC i comissari del cicle de cinema El poble desnonat.

ABTS: amb uns 3 anys de vida, l'ABTS és l'espai de coordinació d'una trentena de col·lectius i entitats veïnals i ambientals de tot Barcelona units per una crítica global al model turístic i econòmic de la ciutat. Treballem principalment construint un relat alternatiu sobre el turisme a la ciutat, conscienciant-ne la població i generant mobilització social al respecte.