Le mani sulla città
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cine i vídeo

Le mani sulla città

Le mani sulla città
Joan Miquel Gual i A. V. Turó de la Peira

27.11.2018


5a sessió: Dimarts 27 de novembre, 18.45-21 h
Joan Miquel Gual, Antonio Silva i Laura de Andrés

Cinefòrum El poble desnonat 

Le mani sulla città (Francesco Rosi, 105', 1963) és una pel·lícula de realisme social ambientada a la ciutat de Nàpols. Després de l'ensorrament d'un edifici d'habitatges en mal estat, hi ha dos morts i nombroses persones ferides. Malgrat la gravetat de la situació, ningú no és responsable directe de la situació: ni l'Administració pública ni els promotors privats se’n volen fer càrrec. Al final de la cinta, un rètol aclareix que “els personatges i fets aquí narrats són imaginaris, tot i que és ben autèntica la realitat social i ambiental en què es mouen”.

A la Barcelona del 1991, va passar un fet similar al del film: al barri del Turó de la Peira, una persona va morir a causa de l'esfondrament d'una construcció de pisos de mala qualitat, dels molts que van patir aluminosi després d'haver estat edificats amb ciment de mala qualitat.

Promoure el diàleg sobre la pel·lícula, guanyadora del Lleó d'Or a Venècia, i sobre la realitat local preolímpica és la contribució d'aquesta sessió al cicle El poble desnonat.
 

Joan Miquel Gual és membre de Memòria en moviment, de la cooperativa d'habitatge La Borda i coordinador del cicle El poble desnonat.

Antonio Silva és president de l'A.V. Turó de la Peira, associació veïnal d'un dels tretze barris que formen el districte de Nou Barris.

Laura de Andrés és periodista, autora de Vides apuntalades. 25 anys d'aluminosi al Turó de la Peira (Barcelona: UOC, 2015)