el poble desnonat

El poble desnonat

Coorganitzat per l’associació Memòria en moviment i el Sindicat de Llogaters, i coordinat per Joan Miquel Gual.

El poble desnonat és un cinefòrum sobre el cicle immobiliari espanyol (1959-2018). Consisteix en 9 pel·lícules presentades per diferents organitzacions que lluiten pel dret a l’habitatge i contra la gentrificació urbana. L’objectiu principal del cinefòrum és reflexionar sobre les imatges cinematogràfiques i la realitat d’una de les qüestions que més ens afecta a moltes persones –l’experiència del desnonament–, i sobre els moviments que lluiten per revertir la situació. D’aquesta manera, el cicle vol promoure el gest de posar el cos, d’autoorganitzar-nos per evitar que ens expulsin dels barris i de les ciutats del capital on vivim. En segon lloc, però no menys important, també debatrem sobre la devastació del paisatge i els efectes mediambientals que ha comportat la bombolla urbanística. Avui l’Estat espanyol està ple de “cadàvers immobiliaris”: ruïnes modernes i metafòriques, carreteres que no arriben enlloc que ens indiquen la insostenibilitat del model del totxo. Tot plegat, ens hauria de recordar que encara tenim una tasca política important per fer: destituir la classe política que ens ha conduït fins aquí.


Memòria en moviment és una associació orientada a la recuperació i preservació de la memòria de les lluites pels drets i llibertats que avui gaudim, a través de l'acció comunitària i les propostes culturals. (www.memoriaenmoviment.org)

Sindicat de Llogaters: està format per un grup de veïns i veïnes de Barcelona mobilitzats en favor del dret a l’habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne.  (https://sindicatdellogateres.org/)

Joan Miquel Gual és membre de l’associació Memòria en moviment, activista d’habitatge a La Borda SCCL, professor d’història del cinema a la UOC i comissari del cicle de cinema El poble desnonat.