Comencen les obres del tram Mallorca - Josep Estivill

El 7 d'abril de 2021 comencen les obres de transformació d'un nou tram de l'avinguda Meridiana, entre els carrers de Mallorca i Josep Estivill. D'aquesta manera, es dona continuïtat a les obres realitzades entre els carrers Independència i Mallorca, i que estan pacificant l'avinguda.

La Meridiana actua com una autopista urbana per on hi circulen diàriament prop de 100.000 vehicles i la creuen transversalment prop de 10.000 vianants cada dia. Per aquest motiu, transformar-la en un eix cívic és una de les demandes històriques dels barris que hi conviuen.

Més informació

Actualitat

Comencen les obres de la transformació de l’avinguda Meridiana entre Mallorca i Navas-Josep Estivill

7 abril 2021 - 7:04pm

Urbanisme. Aquest vespre s’inicien els treballs en aquest tram, que passarà a tenir un carril d’entrada i un de sortida menys i una mitjana central amb un carril bici segregat, arbrat i zones d’estada.

Continua la transformació de la Meridiana, ara fins a Navas

23 març 2021 - 8:31pm

Urbanisme i infraestructures. Al tram entre Mallorca i Josep Estivill l’avinguda tindrà una gran mitjana central amb un carril bici i vegetació, un carril de circulació menys per sentit i voreres remodelades d’ús exclusiu per a...

urbanització primer tram tramvia

Pas endavant per iniciar la primera fase de la connexió dels tramvies

18 març 2021 - 4:55pm

Urbanisme i infraestructures. Les obres de la Diagonal, entre els carrers de Los Castillejos i de Girona, començaran a la tardor.

Llegir més

Fases

L'avinguda Meridiana s'estén de sud a nord, des del parc de la Ciutadella fins al pont del Congost. La Taula de Participació, que treballa en el projecte de transformació, ha dividit la via en àmbits, per tal de tractar-los de manera diferenciada i resoldre'n les respectives problemàtiques. 

En aquest sentit, la Meridiana s'està pensant globalment i per seccions, però s'anirà estudiant i actuant per trams de manera progressiva.

 

Procés d'informació i debat

Procés d'informació i debat

Després de la revisió del paper de la Meridiana a la ciutat, que va permetre la construcció de les Rondes i que va suposar una primera dignificació de l’avinguda, és necessari abordar ara una nova intervenció sobre aquest eix estratègic de la ciutat, en el seu tram entre la plaça de les Glòries i el nus de la Trinitat.

Els objectius d’aquesta intervenció són convertir l'avinguda en un eix cívic de referencia per la ciutat, una avinguda verda, pacificada i humana. I per tal de treballar de la mà de les entitats, les estratègies i criteris que han de guiar la intervenció, es va constituir la Taula de Participació del projecte de l’avinguda Meridiana, que agrupa entitats, tècnics municipals, grups polítics i govern.

Mitjançant tallers, jornades i sessions de treball, liderades per la Taula de Participació i obertes a tota la ciutadania, es van definir els criteris de com ha de ser la nova Meridiana.

Consulta la informació del procés participatiu

Recull de propostes i redacció del projecte

Recull de propostes i redacció del projecte

Una vegada acabat el procés participatiu es va iniciar la segona fase del procés de transformació de la Meridiana.

En aquesta fase es van elaborar els projectes, fruit de les aportacions de tots els agents implicats.

Execució del projecte Fase actual

Execució del projecte

La darrera de les fases de transformació de la Meridiana és l'execució del projecte acordat. 

El 6 d'abril de 2019 van acabar les obres del primer tram, entre els carrers Independència i Mallorca. Es va actuar sobre 43.500 metres quadrats i s’hi van crear nous espais d’estada per al veïnat, amb voreres més amples, amb més arbres i vegetació, jocs infantils, mobiliari urbà i una il·luminació nova. L’actuació és especialment destacada en el tram entre els carrers de la Independència i d’Aragó, on es potencia la rambla central, de 16 metres d’amplada. Pel que fa a la circulació de bicicletes, també s’hi ha habilitat un carril bici segregat.

Més informació del tram Independència-Mallorca

El 7 d'abril de 2021 comencen les obres d'una nova fase, entre els carrers de Mallorca i l’àmbit de Navas de Tolosa - Josep Estivill. L’actuació, que durarà un any, preveu crear una mitjana central amb un carril bici i vegetació, reduir els carrils de circulació a tres per sentit i reservar les voreres per als vianants. 

Més informació del tram Mallorca-Josep Estivill

Àmbits d'actuació

Diagnosi

La Meridiana és un eix estructurant del nord-est de Barcelona que travessa districtes i barris amb teixits ben diferenciats i va prenent un caràcter molt divers..

La millora de la Meridiana no pot ser plantejada només a partir de l’estudi de la seva secció. És important conèixer com la gent utilitza l’espai, com el travessa, l’ocupa i se n’apropia per, posteriorment, poder fer les actuacions de millora que es creguin necessàries enfocades als diversos problemes detectats..

Mapa de diagnòstic

Selecciona les icones per marcar les zones al mapa

 • Mapa de la Meridiana

  Voreres desolades (poca gent, poc comerç)

 • Mapa de la Meridiana

  Voreres estretes

 • Mapa de la Meridiana

  Mala senyalització i alta sinistralitat

 • Mapa de la Meridiana

  Excés de soroll i excés de velocitat dels vehicles

 • Mapa de la Meridiana

  Mur Sant Andreu i mur Trinitat Nova

 • Mapa de la Meridiana

  Deficiències d’il·luminació, vegetació i mobiliari

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments: durada del verd per als vianants insuficient

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments: durada del vermell per als vianants excessiva

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments informals

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments amb parades a la mitjana

 • Mapa de la Meridiana

  Creuaments en vermell

 • Mapa de la Meridiana

  Conflicte entre ciclistes i vianants

 • Mapa de la Meridiana

  Falta d’espais per a la càrrega i descàrrega

 • Mapa de la Meridiana

  Falta de zones d’estada