Reobre el Castell de Torre Baró després de les obres

09/11/2020 - 14:14 h

S’ha rehabilitat la façana per evitar despreniments, respectant-ne la memòria històrica

El Castell de Torre baró ha reobert les portes després de les obres que s’hi ha dut a terme els darrers mesos. A causa del context sanitari, però, i en compliment de la recent normativa del Procicat, l’espai roman obert només per atendre el públic i fer visites amb reserva prèvia. Els tallers, com a la resta d’equipaments, s’estan fent on line.

Les obres han consistit en una rehabilitació integral de la façana, després que s’hi haguessin detectat petits despreniments. Una anàlisi dels materials determinava que hi havia esquerdes i fissures a les pedres que formaven el castell, alteracions que responien a la naturalesa dels elements utilitzats al seu dia. A aquest aspecte intrínsec calia afegir-ne uns altres d’externs: la degradació dels elements per l’aigua, en forma de pluja o humitat, el vent, la contaminació ambiental, i la presència de sals solubles transportades, majoritàriament, per la brisa marina.

Així  doncs, es va programar una actuació amb un doble objectiu: d’una banda, estabilitzar la façana i evitar la caiguda d’elements i el consegüent risc de provocar danys sobre les persones; i de l’altra, perllongar la vida útil de l’edifici, un element emblemàtic de Nou Barris, de Barcelona en el seu conjunt, i dels habitants de l’entorn metropolità.

Respectar la memòria històrica del Castell

L’actuació duta a terme i que entra ja a la recta final respecta la memòria històrica del Castell de Torre Baró. Els treballs executats no alteren cap de les referències que li donen valor. I no era senzill. De fet, tal com explicava recentment el regidor de Nou Barris en una visita a l’espai, s’ha aconseguit que la visió a “certa distància” sigui “molt correcta”. Així mateix, Xavier Marcé posava en valor la “dificultat” de “trobar una solució de conservació estricta” ja que “la pedra estava molt danyada”. L’actuació, a més, ha seguit les indicacions de la Direcció de Patrimoni de l’Ajuntament a partir d’un estudi de la Universitat de Barcelona.

Què s’hi ha fet?

Al Castell de Torre Baró s’ha dut a terme una intervenció d’urgència de conservació i de restauració. En primer lloc, s’han sanejat diferents elements per eliminar el material incompatible amb el suport original. Posteriorment, s’han tallat les vores de maons i carreus –pedres tallades, normalment amb forma rectangular- i s’han reomplert de ciment per garantir que les sals solubles cristal·litzin sobre el material afegit i no sobre aquests elements. D’aquesta manera s’evita que les sals solubles hi penetrin i els facin malbé.

A més, s’han substituït les peces ceràmiques trencades per altres de noves i s’han consolidat les façanes exteriors i els contraforts exposats al vent de llevant.

Finalment, s’ha col·locat una malla de fibra de carboni que actuarà també com a capa de protecció, i que evitarà l’acceleració de la degradació de la pedra dels carreus.