El Casal de Gent Gran de Trinitat Nova i l’associació Projectart reben la Medalla d’Honor 2020 de Barcelona

02/12/2020 - 13:52 h

La ciutat reconeix la tasca de 17 entitats i 5 dones i 3 homes referents en la promoció dels valors, els drets i les llibertats

El Casal de Gent Gran de Trinitat Nova i l’associació Projectart han rebut la Medalla d’Honor 2020 de Barcelona, entregada ahir en mans de l’alcaldessa, Ada Colau, en un acte celebrat al Saló de Cent. El guardó és un reconeixement a persones o entitats que per la seva tasca professional o social són referents de la cultura, la defensa dels drets i les llibertats de la ciutadania i els valors cívics de la ciutat.

Casal de Gent Gran de Trinitat Nova

L’entitat celebra enguany els 50 anys de vida. L’essència del casal no ha variat excessivament des de la seva fundació, el 27 de gener de 1970, quan naixia juntament amb la biblioteca Grabulosa. Com diuen des del mateix equipament a l’Enciclopèdia de la vida, el casal “s’ha fet gran”, però conserva “el bon aspecte, el color sa i l’esperit festiu”. I és que aquest espai s’ha caracteritzat sempre per ser un “punt de trobada i solaç, fòrum de suggeriments i projectes que han permès estrènyer llaços d’amistat i reforçar la convivència amb el veïnat”, un veïnat, val a dir-ho, d’orígens ben diferents però ben avinguts per fer pinya.

Això no vol dir, naturalment, que el que va començar sent “Hogar del Jubilado” no hagi evolucionat al llarg d’aquests 50 anys. Una bona mostra la tenim en la creixent feminització de l’equipament, almenys, en la composició de la junta. Als seus inicis, la junta directiva estava formada només per homes, herència dels temps en què només ells anaven al casal. El 1998, però, va entrar la primera dona com a vocal i començà, llavors, un període d’obertura per a les dones en la gestió de l’equipament. I així vam arribar al 2008, quan tenim la primera presidenta, i el 2018, quan trobem la primera junta formada només per dones, reflex d’una realitat i una participació majoritària de dones.

Associació Projectart

El reconeixement li arriba per 35 anys de trajectòria, tot informant i innovant al districte. Nascuda el 1985, de bon principi van mostrar la vocació de donar veu a les veïnes i veïns, tot emfatitzant la importància de la comunicació local. La televisió de Nou Barris, el portal d’entitats NouBarris.Net, el relligant o els documentals, han estat els canals emprats per explicar allò que passa als carrers i recordar també la història que ajuda a construir la identitat de cada barri.

Així, es pot dir sense por a equivocar-se que, juntament amb iniciatives audiovisuals d’altres districtes, l’associació va ser l’embrió del que avui és Betevé. A més, fa gairebé vint anys ja va començar a combatre la bretxa digital amb una oferta de connexió a Internet i cursos d’alfabetització digital. I per si no n’hi hagués prou, el seu arxiu audiovisual ha permès recuperar la història local i reivindicar el patrimoni, gran i petit, del nostre districte.

Àmbit de ciutat

Les cinc entitats guardonades amb la Medalla d’Honor en l’àmbit de la ciutat, una elecció que s’aprova al Ple municipal, han destacat per l’esforç en la lluita contra la covid-19:

  • Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
  • Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona
  • Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
  • Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
  • Gremi d’Hotels de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat: “En tota aquesta lluita, han destacat molt especialment diversos col·lectius de professionals que han estat sempre a primera línia per protegir-nos, exposant la seva salut i la dels seus estimats. Aquestes medalles reconeixen el seu esforç i sacrifici i ho fan per consens unànime de tots els grups municipals. També vull dir que més enllà del reconeixement, reivindiquem que les administracions competents posin els recursos necessaris i el personal suficient, perquè els nostres professionals estan al límit.”