El pla d’actuació, que es va desenvolupar durant la tardor, va servir per posar la ciutat al dia després de l’alteració causada per l’emergència sanitària i es va fer de forma paral·lela a les tasques ordinàries de jardineria. Aquest ha permès intervenir en cinc àmbits prioritaris: la sega de gespes als parcs, el desbrossament d’escocells, el manteniment d’espais verds cedits a centres educatius, la revisió, plantació i poda de l’arbrat, i la renovació dels grups de flor de temporada. Pel que fa a aquestes dues darreres actuacions, a Nou Barris s’han plantat 99 nous arbres i s’han renovat 7.918 unitats de flors, en un espai total de 631 m2.
Actuacions gener-abril 2021
Arrel dels bons resultats d’aquest pla quadrimestral, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins ha planificat els propers quatre mesos amb noves actuacions. Es tracta de nous plans per a cada districte. A Nou Barris, les actuacions se centraran en el retall i poda d’arbusts, millores generals de l’espai, i poda d’arbres. A més, es plantaran 126 unitats d’arbrat.
- Retall d’arbusts: contempla la poda i el manteniment d’aquells espais verds, places o carrers que compten amb grups arbustius com ara rosers, buguenvíl·lea i baladres, entre altres.
- Actuacions de millora general dels espais que ho requereixin: en aquest cas es faran desbrossaments de parterres, arranjament de camins, retirada de males herbes, poda i retall, sembra i actuacions de manteniment de prats i gespes o plantació d’arbustos, entre altres.
- Actuacions en l’arbrat: aquestes inclouen la plantació de nou arbrat en carrers, jardins i places segons planificació i disponibilitat d’exemplars. També recullen la poda que es farà als arbres dels carrers de la ciutat i el nombre d’arbres que passaran la revisió del Pla de Risc que es realitza bianualment per analitzar l’estat de tots els arbres de la ciutat.
Manteniment seguint la gestió ecològica
Parcs i Jardins mantindrà els criteris que des de fa anys s’han començat a desplegar a la ciutat com és la gestió ecològica del verd, que s’aplica al conjunt de la ciutat i té per objectiu l’ús sostenible dels recursos i la protecció del patrimoni natural i del medi ambient. Entre altres accions, inclou la minimització dels tractaments fitosanitaris amb priorització del control biològic i la prevenció, la poda menys invasiva o els adobs orgànics. Alhora, es continua avançant en la transformació de certs espais en zones de verd naturalitzat respectant els processos naturals, l’entrada de flora espontània i afavorir la presència de fauna.
L’Institut Municipal de Parcs i Jardins gestiona prop d’un miler d’hectàrees de verd a la ciutat de les quals unes 630 hectàrees estan situades en espais urbans, 256 hectàrees corresponen a espais verds de biodiversitat i 134 hectàrees són espais patrimonials que tenen un manteniment específic i diferenciat de la resta. En total més de 700 persones fan tasques de manteniment del verd i arbrat repartides en 50 brigades de jardineria, 16 equips de poda, 18 equips de reg i 6 equips de suport logístic i d’infraestructures (vivers, manteniment de vehicles i maquinària, etc).