Augmenten els ajuts de menjador a secundària, curs 2021-2022

03/06/2021 - 17:44 h

  • S’incentiva el servei de menjador als instituts de secundària i l’alumnat podrà rebre l’ajut de menjador tots els dies que el centre ofereixi el servei, i no 2 dies com fins al moment
  • S’han iniciat i programat actuacions als equipaments de 17 instituts de secundària habilitant-los per poder oferir el servei de menjador.
  • Les sol·licituds d’ajut de menjador pel curs 2021-2022 es realitzen de manera telemàtica fins al 18 de juny amb suports en 4 oficines presencials de la ciutat amb cita prèvia. Com l’any passat, també es podrà sol·licitar al setembre i en període obert al llarg del curs per situacions sobrevingudes.
  • Aquest curs 34.271 alumnes han rebut dels ajuts de menjador, amb un pressupost de 32 milions d’euros, amb 25,95 milions d’euros del Departament d’Educació i 6,05 milions. d’euros de l’Ajuntament que complementa els criteris d’accés del conjunt de Catalunya
  • En sis cursos s’ha passat d’atorgar 22.537 ajuts de menjador a 34.270.

El Consorci d’Educació obre el període de sol·licituds dels ajuts de menjador des del 27 de maig al 18 de juny. Les sol·licituds es podran cursar de forma telemàtica exclusivament, amb adaptació del llenguatge als criteris de lectura fàcil. Destaca també la millora de la gestió interna per tal de facilitar les tramitacions als centres educatius. Els ajuts de menjador són una de les eines per donar suport als col·lectius en situació de vulnerabilitat, que garanteix als infants i joves un àpat de qualitat al dia, i gaudir del temps educatiu de migdia.

Novetats de la convocatòria d’ajuts de menjador pel curs 2021-2022

Addicionalment als ajuts individuals (4,43 €/dia) i els del 100% (6,33 €/dia), es concedirà l’ajut complementari de 5 €/dia per monitoratge a l’alumnat que els Equips d’Atenció Psicopedagògica (EAP) acreditin manca d’autonomia per a l’alimentació i/o tinguin un grau de discapacitat igual o superior al 60%.

Aquest curs la tramitació es realitza telemàticament a través del web del Consorci d’Educació www.edubcn.cat, on hi ha disponible informació detallada de tot el procediment. Per a aquelles famílies amb problemes de connectivitat es facilita la possibilitat de suport per realitzar el tràmit, amb cita prèvia a les oficines d’atenció del Consorci d’Educació a:

  • Oficina d’atenció Consorci d’Educació: Entrada pel carrer Roger de Llúria, 1-3
  • Ciutat Vella: Placeta del Pi, 2 • Nou Barris: C. de Nil, 27 baixos
  • Sant Andreu: C. de Sant Adrià, 20 (antigues oficines Fabra i Coats)

Des del mateix centre escolar es dona suport per a poder realitzar el tràmit en línia. El temps de migdia a la secundària Fins ara els instituts de secundària rebien ajuts de dos dies per setmana i només excepcionalment els centres amb complexitat a través del programa Institut a Temps Complet podien accedir a l’ajut tots els dies de la setmana. De cara al cus vinent s’incentiva el servei de menjador a tots els instituts i els alumnes rebran l’ajut de menjador tots els dies que el centre ofereixi el servei, i no 2 dies com fins al moment. Aquesta és una mesura que vol afavorir que l’alumnat es pugui quedar a les tardes a fer activat lectiva o extraescolar. En aquesta línia s’han iniciat i estant programades actuacions aquest any i el 2022 als equipaments de 17 instituts públics habilitant espais per a poder oferir el servei de menjador:

  • Institut Montjuïc (Sant Montjuïc)
  • Institut Picasso(Nou Barris)
  • Institut Nou Barris (Nou Barris)
  • Institut Bernat Metge (Sant Andreu)
  • Institut Barri Besòs (Sant Martí)
  • Institut Flos i Calcat (Nou Barris)
  • Institut EscolaTuró de Roquetes (Nou Barris)
  • Institut Martí Pous (Sant Andreu)
  • Institut Moisès Broggi (Sant Martí)
  • Institut Montserrat Roig (Gràcia)
  • Institut Teresa Pàmies (Horta-Guinardó)
  • Institut Salvat Papasseit (Ciutat Vella)
  • Institut Verdaguer (Ciutat Vella)
  • Institut Poeta Maragall (Eixample)
  • Institut Jaume Balmes (Eixample)
  • Institut Les Corts (Les Corts)
  • Instituts Domènech i Muntaner (Sants–Montjuïc)

Dades d’ajuts de menjador del curs 2020-2021 En el curs 2020-2021 s’han produït dos fets respecte als imports dels ajuts: d’una banda, l’ajut individual parcial ha passat del 50% al 70% del cost de l’àpat; de l’altra, el preu màxim d’un àpat diari ha passat de 6,20 € a 6,33 € (aquest també és l’import màxim de l’ajut, quan és del 100%, per alumnat de pública i privada concertada).

També en el curs actual la dotació per als ajuts de menjador ha estat de 32.033.235 d’euros €, 6.409.513 euros més respecte el curs passat, dels quals 25.977.725 d’euros corresponen al Departament d’Educació i 6.055.510 d’euros a l’Ajuntament de Barcelona.

L’aportació de l’Ajuntament de Barcelona complementa la política d’ajuts establerta en caràcter general pel Departament d’Educació garantint l’ajut a totes les famílies en la situació de vulnerabilitat social greu ateses per diferents dispositius d’atenció social: Centres de Serveis Socials (CSS), Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), Equip d’Atenció a Infància i Adolescència (EAIA), Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), Menors sense vinculació territorial, per allotjament en assentaments (SIS), i víctimes de violència masclista que els serveis de l’Ajuntament hagin identificat com persones que han de ser destinatàries de l’ajut per la seva vulnerabilitat socioeconòmica.

S’han tramitat 39.367 sol·licituds, el 80% s’han fet al juny i el 20% restant al setembre, i d’aquestes, s’han atorgat el 82,20%, un total de 32.360 ajuts atorgats. Durant el curs escolar, en el període obert de convocatòria per atendre situacions sobrevingudes i per a l’alumnat de nova incorporació s’han rebut 2.454 sol·licituds i s’han atorgat 1.911. El 72% dels ajuts de menjador s’ha atorgat a alumnat de centres públics i el 28% per al de centres concertats. Per nivell educatiu, s’han atorgat 26.033 ajuts de menjador en educació infantil i primària (+322), 4.632 en educació secundària (+175) i 602 en educació especial (+60).

Comparativa Ajuts Menjador darrers cursos


*incloses les targetes menjador que es van distribuir durant el confinament des del març fins al juny de 2020, assumides pel Departament d’Educació amb una dotació de 8.150.480 euros

Menjadors més sans i sostenibles

Aquest any 2021, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en col·laboració amb el Consorci d’Educació, van posar en marxa el projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles en què van participar en fase pilot sis centres educatius de la ciutat.

Els objectius del projecte són proposar nous menús escolars més sans amb menys carn vermella i/o processada i més proteïna vegetal (principalment llegums), entre altres recomanacions nutricionals; i apostar per un menú sostenible que fomenti l’ús de productes locals, de temporada i provinents de la pagesia local de circuits curts de comercialització.

Durant el desenvolupament del projecte i per aconseguir la transformació dels menjadors, l’ASPB posa a l’abast dels centres educatius formació a diferents col·lectius (famílies, empreses de restauració, empreses de monitoratge, professorat i equips directius), assessorament a demanda, materials de suport en format paper i electrònic, participació en xarxes d’aprenentatge compartit, eines informatives, etc.

El programa s’ha ofertat a través de la Convocatòria Unificada de Programes i es pot sol·licitar contactant amb l’Àrea d’Innovació del Consorci d’Educació.