Nou Barris, segon districte en què l’Ajuntament ha adquirit més habitatges des de 2015

29/07/2021 - 10:50 h

190 llars s’han incorporat al parc públic d’habitatge del districte a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte

Nou Barris és, amb 190 llars, el segon districte de Barcelona en què l’Ajuntament ha adquirit més habitatge des del 2015, seguit de Ciutat Vella, amb 156, i només per darrera de Sants-Montjuïc, amb 221.

Les operacions formen part de l’estratègia d’ampliació del parc públic d’habitatge, essencialment de lloguer social i assequible, i també de protecció de veïns i veïnes en aquelles zones de la ciutat amb un teixit urbà més dens i en zones amb processos de gentrificació.

L’adquisició dels habitatges es fa a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte en aquelles zones de la ciutat on la disponibilitat de sòl públic és menor, una pràctica que esdevé clau per garantir habitatge públic a tota la ciutat, evitar l’expulsió de veïns i veïnes i també de processos especulatius que encareixin i dificultin l’accés a l’habitatge.

En paral·lel, a més, en aquests moments la ciutat es troba en un màxim històric de construcció amb més de 2.300 pisos en obres o a prop d’iniciar-les. Sense anar més lluny, el passat mes d’abril va començar a Nou Barris l’execució de dues noves promocions d’habitatge públic, concretament a Torre Baró i Trinitat Nova.

Prop de mil habitatges adquirits en cinc anys

En el mandat passat, l’Ajuntament va adquirir 706 habitatges a tota la ciutat, 525 dels quals de 22 finques senceres, una xifra que multiplicava per quatre les compres fetes durant el mandat 2011-2015. Des del 2019, el Consistori manté l’estratègia de compres, reforçada per la declaració de tota la ciutat com a àrea de tanteig i retracte a finals del 2018, pel qual es pot intervenir en operacions de compravenda d’habitatge i aturar processos d’especulació immobiliària.

Seguint amb aquesta política, en aquest mandat ja són 252 els habitatges comprats, la majoria dels quals de vuit edificis sencers (158 pisos). En total, doncs, l’Ajuntament de Barcelona ha invertit 91,2 milions d’euros els darrers sis anys en la compra de 958 habitatges, que reforcen un parc públic que en aquests moments s’acosta als 10.000 habitatges de gestió municipal.