Obres de millora al Rec Comtal, entre Vallbona i Can Sant Joan

06/09/2021 - 13:09 h

Millores a la jardineria i noves baranes de protecció

Dilluns 13 de setembre comencen les obres que el Districte de Nou Barris durà a terme per millorar l’estat general del Rec Comtal, en el seu tram descobert entre Vallbona i el barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac.

Les obres contemplen dos tipus d’intervenció: la vegetalització de l’entorn, afegint-hi més verd, i la instal·lació de barreres addicionals per protegir l’espai.

Les actuacions de jardineria tindran lloc a la plaça Primer de Maig de Vallbona i a diversos espais annexes al canal. Es plantaran diverses espècies compatibles amb l’entorn que milloraran el paisatge i la protecció d’aquesta infraestructura única.

A continuació s’instal·laran baranes de protecció per evitar que les persones puguin accedir al canal.

El Rec Comtal, un espai històric

El Rec Comtal era un canal obert construït en temps del comte Miró I, a mitjan segle X. Durant gairebé un mil·lenni va ser una artèria vital a Barcelona i s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més tard, abastir les indústries tèxtils de Sant Andreu. Prenia l’aigua de Montcada i Reixac, travessava tot Ciutat Vella i desembocava al mar.

El rec entrava al pla de Barcelona per l’actual barri de Vallbona, l’únic lloc on se’n conserva un tram descobert. A continuació, travessava els antics municipis de Sant Andreu i Sant Martí i arribava a la ciutat, on, al barri de Sant Pere, era aprofitat pels oficis del ram tèxtil.