Barcelona agraeix al Banc Solidari de Material Ortopèdic 12 anys de voluntariat en el préstec de material de suport

07/02/2022 - 14:05 h

El servei, nascut el 2009 a Porta, continuarà ara en mans de l’Associació per la Vida Independent

L’Ajuntament de Barcelona ha agraït a l’entitat Banc Solidari de Material Ortopèdic (BSMO) els 12 anys de treball voluntari dedicats al préstec de material de suport, com cadires de rodes i crosses, en una iniciativa veïnal que ha estat des del 2017 la llavor del servei municipal Banc del Moviment (BdM), la xarxa solidària de productes de suport, un servei que va col·laborar a crear.

El divendres 4 de febrer, el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, i el regidor del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé, van presidir l’acte de reconeixement a l’entitat. Riera va remarcar que el BdM funciona gràcies a la solidaritat de particulars i d’entitats que donen productes per a la seva reutilització. “Però el Banc del Moviment no podria haver tingut l’èxit que ha tingut sense la implicació de les persones voluntàries del BSMO”, va subratllar. “Per això avui volem estar al seu costat i agrair personalment la seva implicació i dedicació per fer de Barcelona una ciutat més inclusiva i accessible per a tothom”.

Ara, l’entitat està en procés de transició i forma part de la Federació Transforma, des d’on continuarà duent a terme tasques de voluntariat al barri. Les persones voluntàries del BSMO i l’IMPD han treballat en equip, conjuntament amb Nexe Fundació i l’Associació Catalana La Llar de l’Esclerosi Múltiple, per fer possible l’evolució d’un projecte de préstec de productes de suport reutilitzats entre persones veïnes de Nou Barris a la consolidació d’un servei municipal col·laboratiu per a la ciutat de Barcelona que ofereix, entre altres productes, cadires de rodes, caminadors, crosses, llits articulats, i també productes tecnològics com ara dispositius per a ordinadors i joguines adaptades.

L’Associació per la Vida Independent (AVI), que pren el relleu del BSMO en el punt d’atenció de BCN Dreta, és l’entitat sense ànim de lucre que ha creat i gestiona el Centre de Vida Independent. D’aquesta manera, el BdM el gestionaran l’AVI i també Nexe Fundació i l’Associació Catalana la Llar de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple.

Un servei nascut el 2009

El BSMO va néixer el 2009 al barri de Porta. D’una iniciativa particular va sorgir-ne un petit servei de préstec de material ortopèdic entre veïns. En un primer moment, embrió de l’actual BSMO, va créixer sota el paraigua de l’Associació per a la Sensibilització Envers la Discapacitat Nou Barris (d’ASENDI NB), una entitat sense ànim de lucre. No serà fins a l’any 2018 que el BSMO es constitueix com a entitat pròpia. Inicialment, el material donat s’emmagatzemava en l’equipament comunitari Centre Cívic Porta-Sóller, fins que l’any 2014 es va signar, a través de l’IMPD, un conveni de cessió d’ús del local actual, situat al mateix barri, a Manuel Sanchís i Guarner. El nou local, la feina de l’entitat i el suport de l’IMPD i el Districte de Nou Barris possibiliten que el projecte continuï creixent i es converteixi en un servei municipal. És així que l’any 2017 el servei del BSMO s’integra en el servei BdM com a membre constituent i el gestiona conjuntament amb Nexe Fundació i l’Associació Catalana la Llar de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple.