“Necessitem ajuda, no donem a l’abast”

25/03/2022 - 10:32 h

Parlem amb l’ucraïnesa i noubarrienca d’adopció Olga Dzuyuban sobre la situació a Ucraïna i de les persones refugiades

La seu del consolat ucraïnès de Barcelona és, aquests dies, ple de gom a gom. S’hi apleguen, sobretot, persones refugiades que fugen de la guerra i que necessiten regularitzar la seva situació. Només a Barcelona n’han arribat 5.000, segons assegura Olga Dzuyuban. D’origen ucraïnès i noubarrienca d’adopció, és la impulsora de l’Ucrania Fest, el festival ucraïnès que cada any se celebra a la plaça del Virrei Amat. De fa unes setmanes, però, no està per a festes.

L’Olga és la presidenta de l’associació Djerelo, ubicada temporalment al consolat. Ella i un altre membre de l’entitat, Ihor Frolov, treballen incansablement per donar un cop de mà en el que calgui. Però no donen a l’abast. Al telèfon mòbil de l’Olga, en només un dia, hi ha 203 missatges per llegir. No és estrany, doncs, que a la pregunta de si estan desbordats hi respongui afirmativament. Necessiten ajuda per a tot. El més urgent, ara, allotjament per a les famílies i feina. “Volem que es quedin a viure el més a prop possible de Barcelona”, explica. “La majoria” – continua – són universitaris. Arribar aquí i haver de demanar feina els costa. Se senten malament i els fa vergonya. Per això ens cal que arribin propostes de feina”. Com que la llengua pot ser un obstacle insalvable, volen impartir uns cursos d’idiomes. Estan buscant local per aconseguir-ho.

De moment, el que ja tenen és una escola per als nens i nenes acabats d’arribar. La van obrir a l’octubre, quan ni s’imaginaven l’escenari actual. Ara, la tenen destinada exclusivament per als infants ucraïnesos. “Estan bastant estressats. És veritat que la canalla s’adapta de pressa però necessitem professionals de la psicologia que ens ajudin, que els puguin fer entendre què està passant, què els ha tocat viure”

“Triguen entre 7 i 10 dies, arriben exhausts”

I és que després d’unes setmanes concentrant esforços per enviar material cap a Ucraïna, ara se centren en les persones que arriben del país. “Tenim una flota de taxis que els va a buscar a l’aeroport i a Sants. Tenim persones voluntàries que van a la frontera a recollir els refugiats. I d’altres els acullen a casa seva. Després de 7 a 10 dies de camí, arriben esgotats, no han menjat bé i no s’han pogut canviar de roba”. “Perquè us feu una idea, necessitem coses tan bàsiques com roba interior, cotxets per a nadons o joguines per als infants”, conclou.

De moment se’n surten gràcies a l’ajuda desinteressada de moltes persones. “Estem molt agraïts, la gent d’aquí és molt amable, ens ajuden amb el que poden. Ens truquen de farmàcies per donar-nos medicaments i tenim roba nova directa de fàbrica”. “També tenim – explica – una persona que es dedica només a fer de traductora, d’altres que ens ajuden a organitzar l’allotjament, d’altres que s’encarreguen de la recollida d’aliments i medicaments, i d’altres que amb els seus camions s’encarreguen de portar-ho tot cap a Polònia”. Actualment disposen d’una nau al port de Barcelona i de dues més a Badalona, on emmagatzemen el material per enviar cap al seu país. Ara, explica, els cal “un punt de recollida per a les persones acabades d’arribar”.

“Només volem viure en pau”

L’Olga pateix, però se sent forta: “estic bé d’ànims”, assegura. Té familiars a Ucraïna, un nebot i una neboda, que no volen marxar del país. “On ells viuen no han bombardejat encara, però cada dia hi sonen les alarmes antiaèries. El meu nebot viu a un setè pis però no en vol marxar, no vol buscar refugis perquè li fa por la repercussió mental que pot tenir això en els seus fills”.

“Nosaltres només volem viure en pau, no volem guerres”, assegura. I està convençuda que “guanyarem”. Llavors, conclou, “tornarem a celebrar l’Ucrania Fest”.

Contacte amb Djerelo

Si voleu ajudar l’associació Djerelo, ho podeu fer de les següents maneres: