Nou Barris col·locarà una llamborda en memòria de Josep Fort Maluenda, deportat pel règim nazi

23/05/2022 - 08:46 h

L’acte es durà a terme l’1 de juny i forma part del projecte Stolperstein Barcelona, impulsat per la regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück i el Consorci d’Educació

La regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat, juntament amb tres instituts de secundària de la ciutat i els Amicals de Mauthausen i Ravensbrück, un projecte de recuperació de la memòria i homenatge a les persones de Barcelona que van ser deportades a camps de concentració nazi, i que culminarà amb la col·locació de nou llambordes de memòria, les anomenades Stolpersteine, a punts diferents de la ciutat.

Un d’aquests punts serà Nou Barris, en un acte que tindrà lloc el dimecres 1 de juny, a les 12 hores, al carrer Fonteta 44, davant del domicili d’un dels homenatjats, Josep Fort Maluenda.

Josep Fort Maluenda

Nascut el 7 d’agost de 1892 a Barcelona, a l’exili es va allistar a la Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser detingut i traslladat al Frontstalag de la ciutat de Belfort i, posteriorment, a l’Stalag XI-A, a la localitat d’Altengrabow. Va ser traslladat a Mauthausen, on va entrar el 26 d’abril de 1941 amb el número de matrícula 4189. Va ser traslladat a Gusen el 30 de juny de 1941 amb el número de matrícula 13031, i des de Gusen, el 14 d’agost, al castell de Hartheim, on va morir el 29 de setembre de 1941.

El projecte Stolperstein

Els alumnes de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat dels instituts Francisco de Goya (Horta-Guinardó), Quatre Cantons (Sant Martí) i XXV Olimpíada (Sants-Montjuïc), han estat els encarregats de dur a terme el projecte, acompanyats per les dues Amicals i l’Ajuntament de Barcelona.

Durant el curs 2021-2022, cada institut ha estat treballant tres biografies de persones deportades a partir del cens dels Amicals, que també els han aportat coneixements tècnics i documentals perquè puguin preparar les seves històries de vida i els contextos social i històric que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme.

A partir d’aquesta feina, han fet una proposta de col·locació de les Stolpersteine en indrets de la ciutat relacionats amb la biografia de les persones homenatjades.

Aquest projecte s’ampliarà durant el curs 2022-2023 i arribarà a tots els districtes a través de deu instituts per donar cobertura a tota la ciutat.