Barcelona forma 72 dones en situació de vulnerabilitat per combatre la bretxa salarial i promoure’n la inserció laboral

05/09/2022 - 13:25 h

El 35% provenen de Nou Barris i s’han especialitzat en programació web

L’Ajuntament de Barcelona ha format 72 dones en situació de vulnerabilitat en el marc de les tres edicions del programa formatiu BCNFemTech, fetes des de l’abril del 2021 i que pretenen combatre la bretxa salarial i promoure la inserció de dones al sector. D’aquestes 72 dones, el 35% provenen del districte de Nou Barris.

A Barcelona hi ha 77.000 persones que treballen a entorns TIC, i només el 26% dels professionals són dones. Per això, aquest programa busca la inserció laboral a empreses tecnològiques. I és que la demanda de professionals digitals ha augmentat un 80%, mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%.

Una inserció laboral del 72%

En les tres primeres edicions, s’han format dones en situació de vulnerabilitat social sense estudis previs en programació i, a sis mesos d’acabar la formació, el 72% ja havia aconseguit inserir-se en el mercat laboral. A més, cinc dones en situació administrativa irregular han aconseguit la regularització a través d’un precontracte amb empreses tecnològiques.

El perfil de les dones inclou 16 nacionalitats diferents (el 48% de nacionalitat espanyola), amb una mitjana d’edat de 37 anys, i una franja que va dels 18 als 62. El 36% té infants a càrrec, i cap d’elles tenia estudis previs en tecnologia. Pel que fa als estudis previs, hi havia des de dones que no havien acabat la secundària, fins a dones amb estudis universitaris al país d’origen no convalidats a l’Estat espanyol.

Pel que fa a la seva situació prèvia, han participat dones en situació d’atur de llarga durada, treball en l’economia submergida, o treballs temporals, parcials i precaris.

El programa formatiu BcnFemTech ofereix 850 hores de capacitació per a dones provinents de serveis socials, essencialment del programa Làbora dels serveis d’inclusió de Barcelona Activa, del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), o de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), entre d’altres.

Dues noves edicions

BCNFemTech tindrà dues noves edicions que serviran per capacitar 50 dones més. Seran possibles gràcies als fons Amunt, que promouen la implementació d’un model d’inclusió sociolaboral adreçat a 1.000 persones beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) de Barcelona.