Barcelona ampliarà els espais en què els gossos podran anar sense lligar

14/12/2022 - 17:19 h

A les set zones actuals de Nou Barris, se n'hi sumaran 13 més en què els animals podran anar deslligats en determinades franges horàries

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el Decret que estableix un total de 219 espais en què els gossos podran anar deslligats. Així, a les 116 àrees ja existents se n’afegiran 103 més d’usos compartits en franges horàries (ZUC) en què, en determinats horaris, podran anar sense lligar. L’aprovació definitiva de la normativa es preveu per al març, i es començarà a aplicar a finals del 2023.

A Nou Barris, actualment hi ha set zones d’àrea per a gossos o d’àrea d’esbarjo per a gossos. Són a la plaça Sóller i al Parc Esportiu de Can Dragó, a Porta, al Parc del Turó de la Peira, al Parc de la Guineueta, al Parc Central de Nou Barris, i a la confluència de l’avinguda Meridiana, la Via Favència i Cooperació, al barri de la Prosperitat.

A aquestes espais se’ls sumaran 13 àrees més ZUC, és a dir, Zones d’Usos Compartits, en què en horaris determinats, principalment en franges de matí i vespre, els gossos podran anar sense lligar.

Aquestes ZUC s’ubicaran a Can Xiringoi, a Vilapicina i la Torre Llobeta; a la zona enjardinada de davant del cementiri de Sant Andreu, a Porta; a la zona del Parc Central de Nou Barris propera a la plaça de Karl Marx (Can Peguera i Guineueta); als parcs del Turó de la Peira, de la Guineueta i de Josep Maria Serra Martí (Canyelles); al Camí del Parc del Pla de Fornells, a Roquetes; a Francesc Leyret, al Verdun; a la Plaça Verda de la Prosperitat; a la zona enjardinada entre els carrers Palamós i Tamariu, a la Trinitat Nova; a la Font d’en Magués, a Torre Baró; al carrer de Vallcivera de Ciutat Meridiana; i a la plaça Primer de Maig de Vallbona.

Per identificar i localitzar aquests espais, en els darrers anys s’ha fet un treball amb les entitats i el veïnat. També s’ha tingut en compte la realitat existent, ja que en la majoria dels casos les ZUC reconeixeran formalment espais com ara rambles, places, jardins, parcs, per tant, espais no tancats, on actualment i de manera espontània ja hi ha habitualment persones que passegen els gossos sense lligar a primera hora del matí o al vespre.

Pel que fa als horaris de servei d’aquests espais, s’estendran en franges de matí i/o tarda. Aquestes franges horàries estaran degudament senyalitzades a la cartellera indicativa de la ZUC que s’instal·larà en cada espai.

Fomentar la convivència

La posada en marxa de les ZUC incrementarà, de forma notable, la superfície total disponible per a l’esbarjo dels gossos. El seu desplegament respon al que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), aprovada amb un ampli suport social l’any 2014, i que incorpora mesures orientades a garantir una tinença responsable i a fer prevaldre els criteris de bona convivència entre les persones i els animals.

A Barcelona, la tinença d’animals de companyia està molt arrelada i la presència de gossos no ha parat de créixer. La base de dades del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona indica que hi ha uns 180.000 gossos identificats.

Al gener, la ciutat començarà una campanya amb la presència personal informador que explicarà sobre el terreny, en les àrees d’esbarjo existents, els canvis en curs per implementar les ZUC i per promoure una tinença responsable dels animals de companyia.