Carrers amb memòria

14/02/2023 - 09:39 h

Personatges històrics i més presència femenina presideixen els darrers canvis de nom als carrers i places de Nou Barris

A Nou Barris, en els darrers anys s’han promogut canvis de nom als carrers del districte que responen a la necessitat d’adaptar-se als nous temps. Alguns per preservar la memòria històrica dels barris; d’altres, per contribuir a la feminització del nomenclàtor.

En el primer cas trobem la recentment batejada plaça dels Maquis, ubicada entre els carrers de Valldemossa, Alcúdia i Felanitx, a Porta, en un espai que mai no va tenir nom pròpiament. En el marc d’un procés participatiu es va acabar decidint posar-li aquest nom en memòria del considerat darrer maqui, Josep Lluís Facerias (foto), assassinat per la policia ben a prop de l’espai en qüestió.

En aquest mateix context reivindicatiu de la memòria històrica apareix la denominació de plaça de Lluïsa Alba (foto), al Verdun. La proposta va sorgir de l’Associació de veïns i veïnes de Verdum, i reconeix la tasca d’aquesta treballadora social i educadora de carrer i una de les ànimes de la Fundació Pare Manel. El seu activisme social i cultural va ser fonamental en el desenvolupament i millora d’un barri que durant els anys vuitanta i noranta va patir una gran transformació. En agraïment, se li ha dedicat un espai fins llavors sense nom, ubicat dins del que es coneix com les “viviendas del Gobernador”, entre la Via Favència i el carrer de Luz Casanova.

El de la plaça de Lluïsa Alba és, també, un canvi per aconseguir que més dones donin nom als carrers de Barcelona. En aquest sentit, val la pena destacar el canvi de placeta dels Avis pel de placeta de les àvies i els avis, al barri de Porta. Impulsat pel Consell Plenari de Nou Barris, el canvi responia a un acord de la Taula de Memòria Històrica de Nou Barris i és fruit d’una llarga reivindicació de les entitats del barri. Està ubicada entre els carrers Artà, Escultor Ordóñez i el passeig de Valldaura, i respon, com dèiem, a la voluntat de feminitzar el nomenclàtor i fer-lo més inclusiu.

Els darrers canvis aprovats a Nou Barris són el de la denominació de la plaça dels Colors a l’espai situat entre els carrers de Moixeró, Vallcivera i Rasos de Peguera, que abans tenia el nom de plaça de l’Aqüeducte. S’ha optat per aquesta solució per no confondre aquest espai amb el del parc de l’Aqüeducte, situat a l’antic camp de futbol Ciutat Meridiana. Com en el cas de la plaça dels Maquis, el nou nom va sorgir d’un procés participatiu. Finalment, a les Roquetes, se situa actualment la plaça Trobada a l’espai situat entre els carrers de Nou Barris i Portlligat. El nom va ser una proposta del veïnat i de l‘Ateneu Popular Nou Barris. Antigament coneguda com a plaça Pla de Fornells, quan es va tapar el llac en va sorgir una plaça.

Els canvis de nom

El mateix Ajuntament o qualsevol persona, entitat tant pública com privada o associació pot proposar un canvi de denominació d’un carrer. Cal fer-lo arribar a la Ponència del Nomenclàtor, comissió interdisciplinària municipal presidida pel primer tinent d’alcalde i composta per representants de diversos sectors municipals: de Via Pública, de Cartografia, d’Urbanisme, de Població, de Relacions Institucionals i Esports, de Patrimoni i del Programa Municipal per a les Dones, que promou la presència de la dona en els noms dels carrers de Barcelona.

Quan la Ponència rep la proposta, l’estudia i consulta els districtes municipals. En cas d’acceptar-la, eleva la proposta a l’alcalde o alcaldessa, que s’encarregarà de signar l’aprovació definitiva del canvi de denominació.

Per poder dedicar un carrer a un personatge, han d’haver passat cinc anys, com a mínim, des de la seva mort. L’única excepció a aquesta norma és que en vida se li hagués atorgat la Medalla d’Or de la Ciutat.