Nou Barris promou la creació i consolidació de les AFA a les escoles

30/03/2023 - 13:51 h

El Districte elabora un document per informar del funcionament i avantatges d’aquestes associacions

“Diferents estudis demostren que la implicació de les famílies en els centres educatius millora els resultats acadèmics i el benestar general dels infants”. D’aquesta manera tan explícita comença el díptic elaborat pel Districte de Nou Barris, que vol posar en valor i promoure la creació d’AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) a les escoles del districte. El document és un recull de bones pràctiques i activitats contrastades de millora de la participació i encaix entre les direcció, les famílies i les juntes AFA.

El díptic es va presentar en una jornada de treball celebrada el passat 16 de març a la Seu del Districte, amb algunes de les direccions i juntes de les AFA que prenen part en el “Programa de suport i assessorament a les AFA del Districte de Nou Barris”, en funcionament des del 2015 i que se centra en la creació de les comunitats educatives als centres que hi participen. També hi hi eren presents altres agents de la comunitat educativa com ara el Servei Educatiu, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Inspecció educativa, aFFaC o Torre Jussana.

En aquesta trobada també es va presentar un recull de bones experiències de direccions i juntes d’AFA, amb l’objectiu de generar espais de diàleg entre els membres dels diferents agents educatius, identificar nous camins, i mostrar el recull de recursos pel foment de la participació de les famílies en la comunitat educativa.

Programa de suport i assessorament a les AFA del Districte de Nou Barris

El Programa de suport i assessorament a les AFA del Districte de Nou Barris va néixer l’any 2015, i té la funció d’acompanyar i donar suport al teixit associatiu dels centres educatius que participen en el procés d’aprenentatge i millora de coneixements de la gestió de l’entitat.

També dona suport en les seves funcions, en el coneixement de la normativa i en les obligacions de les AFA per ser una part important en l’assoliment de l’èxit educatiu de l’alumnat i poder contribuir, des dels centres educatius, a una vida comunitària del barri i del districte de forma activa i eficaç.

Les AFA potencien les relacions i la participació de les famílies en la vida quotidiana del centre, el que permet posar-ne de relleu la tasca educativa, i, al mateix temps, dota les famílies d’eines i potencial per desenvolupar-se i col·laborar amb els centres educatius en la millora de l’èxit educatiu.

Actualment, els centres de Nou Barris que prenen part en aquest programa són l’escola Marinada, la Palma de Mallorca, el Timbaler del Bruc i l’escola Àgora. Està previst que s’hi incorporin l’escola Splai i la Tomàs Moro. Totes elles tenen en comú que no tenen Pla de Barris al seu territori, ja que els centres educatius que sí en disposen reben el suport a les entitats de Torre Jussana. També hi van prendre part al seu dia l’Institut Escola Trinitat Nova, l’escola el Turó i l’escola Tibidabo.