Nou Barris reconeix la lluita veïnal a favor de l’habitatge a Roquetes

03/04/2023 - 14:28 h

Inaugurat un faristol que recorda la posada en marxa de l’electricitat, la instal•lació del clavegueram i l’arribada de l’aigua corrent a les cases del barri

Nou Barris va inaugurar el divendres 31 de març un faristol que reconeix la lluita veïnal per construir el barri de Roquetes. En l’acte hi van prendre part, entre d’altres, el regidor del Districte, Xavier Marcé, i representants de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i de l’associació de veïns i veïnes.

En aquest enllaç en trobareu algunes imatges.

L’autoconstrucció a Roquetes durant els anys 50

El barri de Roquetes, nascut a partir d’un nucli de casetes de planta baixa situades al peu del turó amb el mateix nom, va créixer de forma exponencial a mitjans de la dècada de 1950, en plena dictadura franquista i amb l’arribada de població migrada d’altres indrets de l’estat espanyol.

Les promocions d’habitatges oficials no van ser suficients i moltes persones van haver d’edificar la seva pròpia llar. Així, el barri es va anar formant amb cases d’autoconstrucció al voltant de carrers costeruts i sense asfaltar.

Abandonat per l’administració pública, el veïnat va viure aquells primers anys en condicions molt precàries, sense electricitat als carrers, ni clavegueram i havent d’anar a buscar aigua a les fonts.

Llum, clavegueram i aigua

Aquesta precarietat va propiciar que, poc a poc, es creessin xarxes de suport mutu per aconseguir dignificar les seves vides i també l’entorn. D’aquí en va sorgir l’empenta definitiva perquè, l’any 1963, el veïnat pagués de la seva butxaca l’arribada d’electricitat als carrers.

L’estiu següent, i gràcies a la iniciativa d’un grup de jesuïtes, van organitzar-se per construir el clavegueram cada diumenge, dia de descans laboral, en la iniciativa coneguda com a “Urbanizar en Domingo”. Davant l’èxit d’aquesta obra col·lectiva, entre 1965 i 1968 van repetir l’acció portant aigua corrent amb l’”Operación Agua”.

Les reivindicacions per millorar les condicions de vida del barri van continuar i amb les mobilitzacions organitzades per l’associació de Veïns i Veïnes de Roquetes van aconseguir l’arribada del transport públic i la construcció d’equipaments sanitaris i educatius.

Ara, amb aquest faristol, l’associació de Veïns i Veïnes de Roquetes, l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i l’Ajuntament de Barcelona volen situar al centre de la memòria el veïnat d’un barri construït col·lectivament i dignificat a base de solidaritat, autoorganització i lluita.