Vine a conèixer els oasis de Nou Barris!

07/06/2023 - 13:19 h

Sessions per crear i gestionar refugis climàtics en l’espai urbà del districte

Amb l’arribada de la calor de l’estiu, cal proveir la ciutadania d’espais frescos que serveixin de refugi climàtic. Aquest és el gran objectiu del projecte Oasi Climàtic, que ara arriba a Nou Barris i que es desenvoluparà a través de diverses sessions presencials.

La primera tindrà lloc el divendres 9 de juny de 10 a 11.30 hores a Can Verdaguer. Amb el títol “Oasis al Barri – Descoberta per detectar llocs frescos on refugiar-se i per aprendre a gestionar la calor i gaudir de més salut”, es farà una breu presentació sobre els objectius del projecte i sobre clima. Posteriorment, tindrà lloc una dinàmica per detectar entre les persones  participants els refugis climàtics de Nou Barris i possibles espais de millora urbanística i climàtica.

Les següents sessions ja arribaran al juliol, també a Can Verdaguer i amb el mateix horari:

  • 3 de juliol. Com podem tenir llocs molt frescos a l’estiu?

Sessió per descobrir què ofereix el barri quan fa calor i quines són les necessitats de la ciutadania. Serà una sessió teòrico-pràctica en què es farà una introducció sobre clima i transició energètica i es treballaran propostes. Es farà a la sala i tot passejant.

  • 10 de juliol. Com podem gaudir de bona salut a l’estiu?

Consells pràctics individuals i accions comunitàries per tenir un barri més saludable. En aquesta sessió teòrico-pràctica es farà una introducció sobre salut urbana i es treballaran millores de l’espai urbà i la seva relació amb la salut. Es farà a la sala i tot passejant.

  • 17 de juliol. Juntes elaborem propostes per a tenir Oasis Climàtics (espais saludables i frescos al barri) amb les nostres mans i la nostra mirada des de l’experiència

Sessió amb una breu introducció teòrica sobre regeneració urbana i una part pràctica en què s’elaboraran maquetes, collage i altres materials per posar en valor allò que après durant les sessions prèvies i poder comunicar-ho a la resta del veïnat.

El projecte Oasi Climàtic

El projecte Oasi Climàtic tracta de vincular i empoderar la població de Nou Barris, especialment jovent i gent gran, en la creació i gestió de refugis climàtics en l’espai urbà. Per això es desenvoluparan diverses accions com el desenvolupament de càpsules formatives innovadores en clima, transició energètica, salut urbana i regeneració urbana per a jovent i gent gran, i dinàmiques de vinculació i cohesió, a partir de reptes estratègics com el clima i la salut en espais de Nou Barris. Es preveu una sessió d’intercanvi de coneixement entre el jovent i la gent gran a través del codisseny dels espais urbans i es desenvoluparan sessions de codisseny de potencials refugis climàtics urbans al barri, en clau de salut global i protecció pel clima.

Els objectius del projecte estan totalment alineats amb la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona. Específicament, s’alinea amb el canvi de model urbà (eixos verds), el canvi de model de mobilitat i infraestructures i les adaptacions al canvi climàtic, com cuidar la salut, el benestar i la qualitat ambiental.

Oasi als barris està coordinat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Associació Laboratori d’Emergències Urbanes (LEMUR) i Tarpuna S.c.c.l. El projecte compta amb el suport de les subvencions pel clima de l’Ajuntament de Barcelona.

Podeu inscriure-us aquí a les diferents sessions o al cicle complet.

 

Adjunts