El Desvarío, última parada de L’Estiu, al Pati!

12/07/2023 - 15:23 h

El festival omplirà Nou Barris de flamenco del 17 al 22 de juliol

Traca final per acomiadar “L’Estiu, al Pati!”. La setmana del 17 al 22 de juliol aterra a Nou Barris el “Desvarío Flamenco 23 Nou Barris”, el festival de flamenco recuperat el 2021 al districte i que en les darreres edicions ja va esdevenir tot un èxit.

La proposta vol ser un reflex de l’escena flamenca contemporània: transversal, diversa, inclusiva i en evolució constant. L’actual format del festival recull l’essència del festival de flamenc que va néixer a Nou Barris l’any 2000.

Promeses i talent consolidat

La programació combina la presència de joves empoderats i amb talent amb la de figures plenament reconegudes. Les actuacions començaran dijous dia 20, a les 21.30 hores amb Rosario La Tremendita, un dels noms més rellevants de les escenes experimentals del flamenc, que ens presentarà l’espectacle “Tremenda”. Li diuen la cantaora punk, tant per la seva actitud i la seva posada en escena com per la seva estètica. A les 23 hores hi haurà un segon concert en què podrem escoltar l’excepcional guitarra de Rafael Riqueni, un dels principals tocaores i compositors. Nascut a Triana el 1962, la seva trajectòria ve marcada per un sentit contemporani del toque i una sensibilitat lírica que posa en relació amb els grans de la música espanyola i amb els principals guitarristes flamencs.

David Peña Dorantes i Renaud Garcia-Fons obren la nit del divendres 21 de juliol amb un “Paseo a dos”. Aquestes dues destacadíssimes figures del flamenco actual propiciaran la combinació d’un contrabaix i un piano que satisfarà els melòmans més exigents. Dorantes és un artista que va créixer en la tradició flamenca i que tocava la guitarra fins que va descobrir el piano i va començar a experimentar amb la màxima llibertat. El veurem amb Renaud Garcia-Fons, un contrabaixista virtuós, amb el qual ha recorregut llenguatges musicals de mig món.

El dia acabarà amb la cantaora Esperanza Fernández i el guitarrista Miguel Ángel Cortés. Ella, nascuda en una família d’artistes flamencs, ha aplicat durant la seva carrera els coneixements adquirits a casa. A “Se prohíbe el cante”, l’espectacle que la portarà a “Desvarío Flamenco 23 Nou Barris”, l’acompanya a la guitarra Miguel Ángel Cortés, un músic que és tota una referència del flamenco actual, i el percussionista Miguel Fernández.

Ana Morales, Premi Nacional de Dansa del 2022

El festival abaixarà el teló el dissabte 22 de juliol amb Ana Morales, una de les bailaoras més creatives i que es caracteritza per la recerca continuada d’un discurs coreogràfic que reflecteixi el seu moment vital. Així, els seus espectacles evolucionen al pas de les seves transformacions personals. Atresora els més prestigiosos guardons del flamenco i és Premi Nacional de Dansa del 2022. Per al festival prepara un desplegament d’aquests universos que descobreix i transita amb l’elegància, l’audàcia i la intensitat que imprimeix en tot allò que fa. Innovadora tant en la forma com en el missatge, la bailaora catalana analitza la diferència partint d’una visió renovadora del flamenco. Ho fa en un escenari compartit entre intèrprets presents a l’escenari i els que intervenen en una peça de videodansa.

Abans de l’actuació d’Ana Morales, a les 19 hores, hi haurà un concert d’Anna Colom i el cor del Proyecto Vozes, guardonat fa uns dies amb la Creu de Sant Jordi. L’artista ofereix un recital de flamenco vestit amb els arranjaments vocals que sap imaginar i harmonitzar tan bé. Cantaora i compositora, llicenciada en Cante Flamenco a l’ESMUC i formada a la Fundació Cristina Heeren d’Art Flamenc de Sevilla, ara prepara el llançament del primer disc amb el seu projecte personal, “Cayana”. A l’escenari estarà acompanyada pels joves músics de Vozes, un projecte musical i social nascut el 2004 dedicat al rescat pedagògic, ocupacional i ètic de la infància i la joventut mitjançant la instrucció i la pràctica col·lectiva de la música. Aquest concert serà gratuït, amb accés lliure fins a completar l’aforament.

Per a la resta d’espectacles podeu adquirir les entrades a través d’aquesta pàgina al preu de 15 euros.

Activitats tota la setmana

La principal novetat de l’edició d’enguany és l’extensió de les activitats del festival a tota la setmana, ja que, tot i que els concerts es concentren en els dies 20, 21 i 22, hi haurà propostes per als amants del flamenco des del dilluns 17, en què la presentació d’un llibre sobre Enrique Morente, escrit per José Luis Ortiz Nuevo, donarà el tret de sortida.

De fet, la programació dels tres primers dies de festival girarà al voltant d’Ortiz Nuevo, un investigador, documentador, divulgador i renovador del flamenco (autor de llibres fonamentals, creador i director de la Bienal de Sevilla), a qui “Desvarío” vol reconèixer la tasca duta a terme en 50 anys d’amor per aquest art.

Aquestes sessions de pròleg, que Desvarío ha titulat “JOSÉ LUIS ORTIZ siempre NUEVO”, es faran els dies 17, 18 i 19 de juliol a la Sala de Plens de la Seu del Districte i a la Biblioteca Nou Barris. Entre elles, val la pena destacar el recital flamenco “En mi cuerpo mando yo”, en què les cantaoras Ana Brenes i Laura Merchal interpretaran poemes feministes escrits per Ortiz Nuevo, que sempre ha reivindicat la importància de la dona en aquest art. No endebades és el creador del festival flamenco “Archidona tiene nombre de mujer” que se celebra en aquesta localitat de Màlaga.

En aquests actes l’accés és gratuït i sense reserva prèvia.