Xavier Marcé enceta el nou mandat enumerant les prioritats a Nou Barris

27/10/2023 - 13:51 h

Crònica del Consell Plenari del 24 d'octubre

El regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, ha enumerat els projectes més rellevants previstos per al present mandat al districte. Ho va fer en el decurs del Consell Plenari del Districte, el primer del nou mandat, celebrat el passat dimarts 24 d’octubre. En tots els casos, va dir, es tracta de “necessitats molt importants, algunes detectades i altres que sorgeixen d’iniciatives veïnals o de l’observació de la realitat”.

Així, el regidor es va referir als interiors de Canyelles, a la quarta fase dels de la Guineueta – amb la instal·lació dels ascensors –, la reforma dels habitatges de Can Peguera o la segona fase del balcó d’equipaments. També va explicar que en aquest mandat caldrà avançar en el procés d’execució de la biblioteca de districte i en l’equipament del solar de l’antiga fàbrica Ideal Plástica Flor, tancar el procés participatiu i iniciar la reforma de l’antic camp de la Damm, abordar la segona fase de Can Valent per dotar d’usos l’equipament, els poliesportius de Canyelles, Ciutat Meridiana i el del triangle de la Ronda de Dalt amb Trinitat Nova, o posar en marxa el nou projecte d’usos de l’antiga escola Benjamí i el trasllat del camp de futbol municipal de Vallbona, les obres del qual ja s’han licitat.

Tot plegat ho va explicar en l’habitual informe del regidor, en què també es va referir a intervencions en carrers del districte i als “complexos problemes de planificació urbanística que ens afecten” en els barris de muntanya, fet que dificulta l’elaboració i solució d’intervencions a dur a terme com el camp de futbol del Turó, la definitiva reurbanització de la part alta de Torre Baró o el Casal Jove de Roquetes. També va explicar que en les reunions bilaterals amb la Generalitat s’està prioritzant la solució als retards existents en la millora de serveis com pediatria en determinats CAPS del districte.

El regidor es va referir també a problemes de seguretat derivats en bona part pel “creixent nivell d’incivisme” i al fet que “no tenim el necessari nombre d’agents de la Guàrdia Urbana i sobretot de Mossos d’Esquadra”. També va parlar de les “dificultats” del nou servei de neteja, per la manca d’arribada dels vehicles que garanteixin el 100% dels serveis, i va explicar que l’alcalde, Jaume Collboni, ja s’ha reunit amb l’empresa per garantir el compliment adequat del servei.

Xavier Marcé va repassar també la situació de la mobilitat, en què calen “ajustos” especialment als barris del Verdun, Roquetes, Torre Baró i Vallbona, i va assegurar que mantindran la priorització de l’activitat cultural, esportiva i comercial del districte.

Part decisòria

En la part decisòria, es va informar favorablement dels quatre planejaments presentats. D’una banda, i referit concretament a Nou Barris, el Pla especial urbanístic i de millora urbana per a la regulació de l’escola Àgora. Els altres tres, en l’àmbit de ciutat, van ser el Pla Especial Urbanístic per a la regulació de dipòsits antiinundació i antidescàrrega del sistema unitari a Barcelona, que consistirà a ampliar el nombre dels dipòsits – i al mateix temps reduir-ne la capacitat – que recullen les aigües pluvials de la ciutat, alguns dels quals són a Nou Barris; la Modificació Puntual dels Plans especials de protecció del patrimoni arquitectònic, històric i artístic de la ciutat de Barcelona, d’iniciativa pública; i el Pla Especial Urbanístic per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris a la ciutat de Barcelona.

Proposicions, precs i preguntes

En el capítol reservat a les propostes dels diferents partits polítics amb representació al Districte, es van aprovar totes excepte la del grup municipal VOX, que demanava augmentar les dotacions d’agents en actiu de la Guàrdia Urbana i demanar a la Generalitat més Mossos d’Esquadra. La resta de formacions hi va votar en contra.

Sí que es van aprovar la de BComú d’incorporar en la nova Comissió del Pacte per a la transformació de la Ronda de Dalt el cobriment que queda pendent a Nou Barris, en el tram ubicat entre Trinitat Nova, Prosperitat, Verdun i Roquetes; la del PP relativa a retransmetre en directe els Consells de Barri; la d’ERC, en el sentit de revisar les normes reguladores del funcionament dels Districtes i de millorar les eines de participació a Nou Barris; i, finalment, la de JuntsxCat (Trias per Barcelona), que demanava d’elaborar un pla per a la recuperació de la memòria històrica de Nou Barris, en què s’estudiï i executi la desafectació urbanística i la posterior catalogació dels habitatges i altres edificis amb valor històric i patrimonial del districte, que estiguin afectats pel Pla General Metropolità de 1976.

El Consell Plenari va acabar amb els precs i preguntes dels diferents grups polítics amb representació al Districte, i amb l’habitual torn d’intervencions del públic assistent a l’acte. Pel que fa als precs, destaca el que van formular, cadascú pel seu compte, els grups d’ERC, BComú i PP, en el sentit de demanar que es doti el Club d’Atletisme Nou Barris d’un local per atendre les persones usuàries i llur famílies.

Sessió extraordinària

El Consell Plenari va començar amb la sessió extraordinària en què, entre d’altres temes, es va donar compte del nomenament de Xavier Marcé com a regidor de Nou Barris en substitució de Rosa Alarcón, i del de Carolina Recio com a presidenta del Consell Municipal de Districte.

Recupereu aquí l’acte sencer.