El CAACB gestiona l’acollida dels animals decomissats en l’operatiu policial conjunt

02/11/2023 - 13:49 h

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) s’ha fet càrrec del benestar dels més de 200 animals intervinguts en l’operació policial del passat 20 de setembre contra una xarxa criminal de venda il·legal d’animals.

Durant aquestes setmanes, el CAACB s’ha ocupat del seguiment veterinari dels cadells, les mares recent parides i mares prenyades intervingudes en l’operatiu.  Concretament, el centre ha acollit un total de 179 gossos i 5 cadells que han nascut a les instal·lacions municipals i 35 gats.

El procés d’acollida gestionat pel CAACB és un tràmit especial que es fa per a aquests animals mentre duri el procés judicial. Posteriorment s’iniciarà el procés d’adopció. En aquest sentit, la jutgessa que s’ha fet càrrec de la investigació ja ha autoritzat el centre d’animals municipal per tal que pugui gestionar les sortides en règim d’acolliment especial.

El procés d’acollida especial d’aquests animals s’ha iniciat a través de professionals del CAACB i voluntaris voluntàries que ja havien manifestat el seu oferiment per fer-se càrrec dels animals. Paral·lelament, també s’han realitzat acollides per part de les persones que es van veure afectades per la xarxa i estaven en tràmits de compra d’un animal intervingut. Fins ara s’ha gestionat l’acollida de 160 animals i en queden una trentena de pendents.

 

Animals en males condicions de benestar i d’higiene

Els animals intervinguts i gestionats al CAACB estaven en males condicions de benestar i d’higiene, sotmesos a condicions límit en els establiments i sent objecte de cria reiterada. Entre els casos atesos s’hi han trobat cadells amb atròfia muscular, problemes de comportament i gossos amb diagnòstic de leishmània, entre d’altres.

 

Un operatiu que neix a Barcelona

Aquesta important operació policial té origen a Barcelona i és fruit d’una actuació de l’Ajuntament de Barcelona. En concret l’inici es remunta a l’any 2020 quan el Departament de Protecció dels Animals de Barcelona i agents de la UREP de la Guàrdia Urbana van realitzar una inspecció en una botiga d’animals de l’Eixample on van localitzar 33 gossos malalts. La inspecció va confirmar posteriorment tot un seguit d’irregularitats, relacionades tant amb les condicions de salut dels animals com amb les factures de compra dels mateixos i el seu registre.