Un concert a Nou Barris donarà el tret de sortida del Fòrum Global contra el racisme i la discriminació de la UNESCO

11/11/2024 - 15:01 h

Barcelona acollirà entre novembre i desembre una seixantena d’activitats en el marc de la campanya “Veus contra el racisme”

Durant el mes de novembre i fins a mitjan desembre, tindrà lloc a Barcelona la campanya “Veus contra el racisme”. Aglutina una seixantena d’activitats per generar debat, reflexió i implicació de la ciutadania en la lluita antiracista, i hi participaran figures destacades com la fotògrafa Ángelica Dass o el pensador John A. Powell.

En aquest context, la ciutat serà també l’escenari de la quarta edició del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO, els dies 10 i 11 de desembre. Un concert el 7 de desembre al pati de la Seu del Districte de Nou Barris donarà el tret de sortida a aquest fòrum. Començarà a les 19.30 hores i hi actuaran “Arrels de Gràcia”, grup format per persones vinculades a la tradició del poble gitano, perla de la rumba catalana i referent a l’escena musical barcelonesa; i “Las Karamba” grup de fusió afro-llatina composat per dones i que interpreta ritmes urbans, bolero, salsa, rumba i rap.

Totes les activitats es poden consultar al web barcelona.cat/antiracista.

“Uneix la teva veu contra el racisme”

El programa “Veus contra el racisme” s’acompanya d’una campanya de sensibilització per sumar-se a la causa antiracista, que busca donar visibilitat a les veus dels activistes locals i de la ciutadania compromesa, convida a prendre consciència de les situacions racistes que vivim diàriament, i fa una crida a la ciutadania a expressar el seu suport i unir-se a la lluita antiracista.

En la campanya hi participaran vuit activistes, que compartiran les seves vivències i la seva mirada. Les protagonistes seran Desirée Bela, escriptora i formadora en educació antiracista, l’actor Ayoub El Hilali, la mediadora Paqui Perona, les comunicadores Leyao Rovira i Ramia Chaoui, el cantant Vignesh Melwani, la formadora Mercè Amor i l’investigador Karlos Castilla.

Discriminacions i racisme a Barcelona

Barcelona disposa de diferents recursos per garantir els drets de tothom i ajudar a construir una societat més justa. L’Oficina per la No Discriminació (OND), per exemple, acompanya les persones que pateixen qualsevol mena de discriminació, assessora jurídicament per denunciar-la i treballa per sensibilitzar la ciutadania. Així mateix, la Xarxa BCN Antirumors agrupa una diversitat d’entitats, persones i serveis que treballen amb perspectiva intercultural per construir una ciutat lliure de discriminacions.

Cal tenir en compte que el racisme i la xenofòbia són els motius principals de discriminació a la ciutat, segons el darrer Informe de l’Observatori de les Discriminacions. Segons aquest, de les 865 situacions de discriminació enregistrades, 230 (el 26,5%) es van produir per raó d’origen i nacionalitat. Les persones d’origen àrab o magrebí, les persones negres i les d’origen llatinoamericà són, en aquest ordre, les que van viure més situacions de discriminació per racisme i xenofòbia.

Distingir, excloure, agredir verbalment i físicament són alguns dels tipus de discriminació que es van donar l’any passat a la ciutat, si bé s’alerta que la infradenúncia és una realitat latent en els casos de discriminació, i sense la denúncia és molt difícil visibilitzar aquest tipus de vulneracions.

Una ciutat cada vegada més diversa 

De les 1.702.814 persones residents a Barcelona el 2023, 572.459 són nascudes a l’estranger, i, per cinquè any consecutiu, el nombre de persones empadronades que no ha nascut a la ciutat és superior al de les nascudes a la ciutat, que representa el 46,1%.

Amb tot, i paral·lelament a accions com “Veus contra el racisme”, s’està treballant en el pla “Barcelona contra el racisme”, un pla estratègic que estarà enllestit al llarg de l’any que ve i es desenvoluparà fins al 2035. Aquest pla vol aconseguir fer de Barcelona una ciutat antiracista, incorporant també la perspectiva antiracista al global de l’Administració pública i convertint-la en un agent actiu en la lluita contra el racisme.

(Fotografia de “Las Karamba” d’Alan Nart)

Més informació