La quarta edició de les Trobades d’Economia de Nou Barris ha tractat durant tres dies la relació entre la formació i l’ocupació, amb l’anàlisi per part d’acadèmics i professionals del nou context laboral i de les necessitats en la preparació de professionals que hi venen associades.
Cap a un nou contracte social
En la primera jornada, celebrada el 7 de novembre a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, hi van prendre part Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i president del Consejo Económico y Social de España; Àngels Santigosa, economista i cap del Departament d’Estudis de l’Ajuntament de Barcelona; Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona; Francisco Ramos, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya; i Alfons Cornellà, divulgador de ciència i tecnologia.
Anton Costas va revelar que en les economies avançades, la globalització i la deslocalització han tingut efectes indesitjables i que aquests efectes, en el mercat laboral, es caracteritzen per la destrucció de llocs de treball i la pèrdua de valor dels salaris. De resultes d’això, va dir, vivim en un context de creixement de les desigualtats i de les bretxes socials. Per això, en aquest paradigma, una bona solució arriba de la Formació Professional. De fet, segons va assegurar, els estudis demostren que la FP és capaç de garantir millors condicions i trajectòries laborals.
De la seva banda, l’economista i cap del Departament d’Estudis de l’Ajuntament de Barcelona, Àngels Santigosa, va destacar que, avui dia, el mercat laboral demana posicions tècniques i professionals i que, en canvi, hi arriben majoritàriament persones amb un nivell de formació superior però sense les especificitats que requereix el mercat laboral. Això, va explicar, genera un desencaixament important.
La jornada del dia 7 va acabar amb un diàleg entre Sonia Fuertes, Francisco Ramos i Alfons Cornellà. Sonia Fuertes va posar èmfasi en el fet que la desigualtat econòmica arriba a nivells tan obscens que de vegades impedeix qualsevol acció de consens i d’acord, i que els vincles amb la comunitat són fonamentals per plantejar el repte de l’ocupació. Francisco Ramos va destacar que cal una aposta per la indústria perquè té un efecte multiplicador, i que la FP Dual està sent un èxit però cal ajustar-la perquè està inspirada en el model d’empresa alemany, diferent al nostre. Finalment, Alfons Cornellà va explicar que una bona feina és aquella que proporciona reptes i permet d’aprendre i créixer. Va predir que els propers deu anys seran complexos perquè poden haver molts canvis i que necessitem moltíssimes més iniciatives empresarials arriscades i posar-los-ho fàcil.
Reptes de la formació cap a la nova economia
La jornada del 8 de novembre va tenir lloc a la seu de la UNED de Nou Barris i va comptar amb la presència del tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls; Cecilia Castaño, doctora en Ciències Polítiques, catedràtica d’Economia Aplicada i professora d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense; Marta Bueno, vicedegana d’Ordenació Acadèmica i Docència de la UB; Gloria Soto, directora adjunta de Formació de la UNED; Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona; Ferran Cera, president de PROA; Jesús Camas, responsable del servei d’intermediació laboral de Barcelona Activa; i Mercedes Polo, gerent del Gremi de Constructors.
Jordi Valls es va encarregar de donar la benvinguda i va predir que al llarg dels propers deu anys viurem l’impacte de la digitalització. També va fer referència a la necessitat de prestigiar entre tothom la Formació Professional Dual per poder assolir els objectius marcats.
En la seva conferència, Cecilia Castaño va explicar que la intel·ligència artificial no té per què tenir un impacte negatiu en el treball i que tot depèn de com s’apliqui. I va recordar que, almenys fins ara, totes les crisis d’ocupació han vingut donades per causes econòmiques.
En el primer diàleg hi van prendre part Marta Bueno, Gloria Soto i Raquel Gil. Marta Bueno va lamentar que els títols siguin tan teòrics i va emfatitzar que cal incorporar una vessant dual a la universitat perquè els estudis també es desenvolupin en el futur lloc de treball. De fet, va reblar que el pas per la universitat ha de ser alguna cosa més que les assignatures i ha de servir, a tall d’exemple, per transmetre valors socials. Gloria Soto va explicar que és fonamental potenciar el pensament crític i altres competències clau de l’alumnat per a la seva futura inserció, i es va referir també a les “microcredencials” com una iniciativa europea interessant, amb molt finançament, i que permetran donar resposta a necessitats puntuals i concretes de les empreses. Va revelar que no requereixen d’un llarg recorregut i que n’hi ha prou amb una experiència breu d’aprenentatge. Finalment, Raquel Gil va destacar que l’aplicació de la tecnologia ha de permetre de recuperar espais per millorar les competències que seran clau i que la IT Academy és un bon exemple en el procés cap a la reorientació i capacitació professional.
El segon diàleg el van protagonitzar Ferran Cera, Jesús Camas i Mercedes Polo. Ferran Cera va voler evidenciar que els perfils professionals ràpidament caduquen en matèria de coneixements tècnics ja que la tecnologia evoluciona ràpidament i que, per això, cal garantir l’aprenentatge continu. Va confessar que al seu sector s’hi troben a faltar oficis tradicionals com ara fusters o electricistes i que cal plantejar-se si la nota de tall per accedir als estudis universitaris és la millor manera de garantir l’accés de les persones creatives. Jesús Camas va revelar que quan una persona candidata té importants competències TIC o en idiomes, entra ràpidament al mercat de treball. També va assegurar que si es vol aconseguir que el 100% de l’alumnat de Formació Professional acabi els estudis a les empreses, en un format dual, cal incorporar la petita i mitjana empresa en el procés. Finalment, Mercedes Polo va lamentar que en el seu sector és difícil incorporar persones de 16 anys en una obra per la consideració de zona de risc que encara té segons la legislació vigent, i que això fa que les empreses siguin reticents a incorporar el jovent fins que no tenen 18 anys.
De la bona formació a la bona ocupació
La tercera jornada es va fer a l’Espai Jove les Basses. Reservada únicament a alumnat dels instituts de secundària de Nou Barris, la trobada es va plantejar com un viatge espacial desenvolupat en diferents fases en què el jovent va poder conèixer els recursos i serveis en temàtica laboral i de mobilitat a Barcelona, quins són els seus drets i deures en matèria laboral o com fer el salt al món professional amb l’ajut de la IA. A més, van poder conèixer l’experiència d’una jove del programa Prometeus i també van poder compartir espai amb diferents empreses que els van explicar què posen en valor quan cerquen persones candidates per als seus equips de treball.
Trobareu imatges de les jornades a l’àlbum flickr del web del Districte.