20 intervencions per millorar la xarxa de baixa tensió a Nou Barris

21/04/2021 - 09:23 h

El pla d’inversió de 43,2 milions d’euros acordat entre Ajuntament i Endesa permetrà augmentar la qualitat del subministrament elèctric a tota la ciutat

Nou Barris va ser un dels districtes afectats pels talls de subministrament elèctric del passat hivern, coincidint amb les setmanes més fredes. Per donar solució a aquests problemes, que també van arribar a altres punts de la ciutat, l’Ajuntament ha estat treballant aquests darrers mesos amb Endesa i la Generalitat.

Al nostre districte els talls es van concentrar bàsicament a Torre Baró i Trinitat Nova. Ara mateix, la companyia està duent a terme un estudi de la xarxa de baixa tensió per saber on cal actuar i evitar nous episodis. A Nou Barris s’han concretat 20 intervencions per millorar aquesta xarxa de baixa tensió. Una d’elles ja s’està duent a terme. És al carrer Lliçà de Torre Baró, on s’estan fent les obres d’infraestructura necessària per al futur soterrament del cablejat elèctric aeri de baixa tensió.

Aquesta vintena d’actuacions previstes al nostre districte formen part del pla d’inversió acordat entre Ajuntament i Endesa, que pretén millorar i garantir la qualitat del subministrament elèctric a la ciutat.

Així, fruit d’aquest acord, Endesa invertirà durant el 2021 un total de 43,2 milions d’euros a la ciutat. D’aquesta quantitat, 27,4 milions corresponen a una inversió específica per a aquest any, un augment del 30% respecte el 2020, i 15,8 milions a manteniment ordinari.

Tres eixos d’actuació

El pla es defineix en tres eixos principals d’actuació:

  1. La construcció, renovació i millora de la xarxa elèctrica d’alta, mitjana i baixa tensió per fer-la més resilient davant d’eventuals incidències i fenòmens meteorològics. Entre les actuacions previstes destaquen la renovació del cablejat subterrani que uneix les subestacions de Sants, Hostafrancs i Mata, la renovació i ampliació de cabines en 271 centres de transformació, l’extensió de més de 27 quilòmetres de línies de mitjana tensió o el reforç i l’ampliació de la malla de les infraestructures de baixa tensió de la xarxa.
  2. La digitalització i el desenvolupament de noves tecnologies per poder reduir al màxim el temps de resolució d’incidències i minimitzar l’afectació als clients. En aquest sentit, es vol impulsar l’automatització de la xarxa de mitjana tensió, amb la previsió d’arribar a tenir automatitzades un 34% de les instal·lacions al final del 2021, i implementar el sistema digitalitzat LARS (Localització d’Avaries i Reposició del Subministrament) per localitzar automàticament qualsevol avaria a la xarxa.
  3. El manteniment de la xarxa elèctrica, amb inspeccions i revisions constants mitjançant un pla predictiu, preventiu i correctiu de les subestacions i centres de repartiment que alimenten la ciutat de Barcelona, les línies d’alta, mitjana i baixa tensió i els respectius centres de transformació.