Una guia recull la diversitat del comerç de Nou Barris

13/02/2017 - 20:02 h

El llibre ‘La ruta del comerç integrador a Barcelona: Nou Barris’ ofereix la possibilitat de conéixer tota una sèrie de comerços que exemplifiquen la diversitat del districte.

Nou Barris té un paper destacat en la història de la immigració a Barcelona; durant les dècades dels anys cinquanta i seixanta els diferents barris d’aquest districte van ser punt d’acollida d’una part important de la immigració obrera que es desplaçava a la ciutat. És un districte multicultural i integrador, que fins a dia d’avui s’enorgulleix del seu tarannà obert i receptiu. El seu teixit comercial, fruït de les sinèrgies entre territori i nouvinguts, funciona gràcies a la iniciativa i l’empenta de moltes persones, tant de Barcelona com d’altres indrets de la península i -més recentment- també d’altres països del món, que han trobat en el petit comerç la manera de guanyar-se la vida i d’integrar-se dins la societat barcelonina i catalana.

El comerç de proximitat és un factor clau en el procés de cohesió social i desenvolupament econòmic, i símptome i exemple d’integració i multiculturalitat. El Districte pretèn preservar-lo i impulsar nou projectes que l’afavoreixin. D’aquesta voluntad, sorgeix el llibre ‘La ruta del comerç integrador a Barcelona: Nou Barris’, que ofereix la possibilitat de conéixer tota una sèrie de comerços que exemplifiquen la diversitat del districte, al mateix temps que combat estereotips i tòpics. 

Ofereix un petit tastet d’aquesta riquesa cultural amb els testimonis en primera persona de comerciants nascuts aquí i allà però ben arrelats i arrelades en aquest territori. No tots els paquistanesos treballen en una botiga de queviures o de mòbils. Ni és cert que totes les dones musulmanes no treballin. Aquest llibre mostra històries i botigues que desmunten llegendes urbanes i expliquen com nouvinguts s’han integrat dins el barri a través del seu comerç. L’Asjid, la Noemí, el Josep, el Jinsan, l’Abderrahim i el Miquel Àngel, entre d’altres comerciants que hi apareixen, ens parlen amb confiança i calidesa sobre la seva experiència personal, una experiència que uneix coneixement, acollida i convivència veïnal, i que sens dubte esdevé una molt bona manera de combatre els prejudicis, estereotips i rumors que encara planen sobre els nouvinguts.

La publicació sorgeix dins el projecte ‘Nosaltres també fem ciutat’, de PIMEC Comerç amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i concretament de la Xarxa 9 Barris Acull. Pretén donar valor als nous comerços per integrar-los en la trama comercial de proximitat, alhora que es millora la convivencia, a través del coneixement, entre comerciants autòctons i nouvinguts. ‘La ruta del comerç integrador a Barcelona: Nou Barris’  funcionarà com una eina més de la Xarxa BCN Antirumors.