Barcelona redueix a la meitat la població de coloms a les zones amb tractament anticonceptiu

07/08/2020 - 12:44 h

Nou Barris va instal·lar el 2017 tres punts de distribució de pinso anticonceptiu a la plaça Virrei Amat, la plaça Verda de la Prosperitat, i a la Via Favència amb Chafarinas

L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un nou mètode per al control ètic de la població de coloms mitjançant mètodes anticonceptius, convertint-se en la primera capital europea en utilitzar la reducció de la natalitat com a eina de gestió de la població de coloms. Després de tres anys de tractament, els resultats mostren una reducció del 50,9% del conjunt de la població de coloms on s’ha subministrat el fàrmac.

El sistema implantat consisteix a administrar blat de moro recobert de nicarbazina, el fàrmac veterinari anticonceptiu, mitjançant dispensadors automàtics de pinso. A Nou Barris se n’hi van instal·lar a la plaça Virrei Amat, la plaça Verda de la Prosperitat i a la Via Favència amb Chafarinas.

A l’inici del tractament a tot Barcelona, el mes de març de 2017, als punts on es van instal·lar els dispensadors de pinso hi havia una població de 3.801 coloms, la qual va disminuir més d’un 17% al cap de 8 mesos. El novembre de 2018, la xifra inicial es va reduir un 52%, el que suposava un total de 1.814 coloms. En l’últim balanç, el novembre de 2019, la tendència és manté i el total de coloms tractats amb nicarbazina és de 1.865. La predicció de l’evolució de la població de coloms sota un tractament de cinc anys de durada mostra una reducció del 71,5% en el mes número 60 del tractament.

Control ètic de la població de coloms

Quan la densitat de coloms d’una ciutat supera la mitjana de 300-400 coloms per km2 es fa necessari establir mesures per controlar-ne la població. A Barcelona la densitat s’estima entre 1.300 i 1.700 coloms per km2, el que suposa una superpoblació per la ciutat.

Els objectius del control ètic de coloms són reduir l’abundància de la població de la ciutat de Barcelona a uns valors acceptables per la societat, a disminuir els problemes i les incidències causades per les aus i a establir un mètode de gestió a llarg termini.