1000 nens i nenes participen a la 5ª edició dels casals urbans d’estiu Baobab

18/09/2020 - 16:38 h

Un total de 1000 nens i nenes, d’entre 4 i fins a 12 anys d’edat, van participar a la cinquena edició dels casals urbans Baobab que van tenir lloc durant l’agost a deu barris d’acció prioritària de la ciutat i que es van desenvolupar amb totes les mesures de seguretat i higiene davant la covid-19. L’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla de Barris i per mitjà de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), organitza des de l’any 2016 aquests casals urbans d’estiu Baobab.

L’agost es van poder oferir més places, arribant a 300 infants més en relació a l’agost de l’any passat i oferint més places davant la gran demanda que es va donar en un moment de post-confinament i ampliant també l’oferta de casals urbans Baobab als barris de Raval Sud i Gòtic Sud, al districte de Ciutat Vella. Així, finalment, més de 1000 nens i nenes van poder participar aquest agost passat en activitats de lleure educatiu que van oferir els casals urbans d’estiu Baobab, una iniciativa que ha format també part de la Mesura de Govern del Pla Extraordinari d’activitats d’estiu per a infants i adolescents 2020, per fer front a l’impacte de la covid-19.

Les activitats desenvolupades durant els casals es van basar en la metodologia del treball per projectes i comptant amb el protagonisme dels nens i les nenes. Els equips educatius que han conduït les activitats dels casals han estan integrats principalment per joves dels deu barris (de sis districtes) on s’han desenvolupat: Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor (districte de Sant Andreu), El Besòs i el Maresme i La Verneda i la Pau (districte de Sant Martí), Sant Genís dels Agudells i la Teixonera (districte d’Horta – Guinardó), Trinitat Nova (districte de Nou Barris), La Marina del Port (districte de Sants – Montjuïc) i Raval sud i Gòtic sud (districte de Ciutat Vella), que s’ha incorporat aquest estiu com a novetat en relació a l’agost passat.

Evolució casals urbans estiu Baobab

Davant la necessitat de millorar l’equitat educativa a la ciutat i afavorir que els nens i nenes, especialment els dels barris d’acció prioritària, tinguin accés al lleure educatiu, i compensar les desigualtats territorials en l’oferta i el teixit associatiu educatiu, el 2016 va començar a Barcelona el programa Baobab impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Des de llavors, i en el marc del Pla de Barris, l’IMEB treballa amb el doble objectiu d’oferir activitats educatives assequibles i de qualitat durant el mes d’agost per als infants de barris més desafavorits i, alhora, de promoure la creació de caus i esplais durant tot l’any a partir de grups de joves d’aquests barris realitzant un treball social i en xarxa amb diversos agents de cada territori.

A partir del reconeixement de la importància social de l’educació en el temps lliure per millorar les vides i trajectòries dels infants i com a eina de cohesió social dels barris, Baobab està reforçant les entitats i projectes de lleure associatiu ja existents però insuficients o dèbils i està acompanyant el naixement de nous caus i esplais: el darrer inaugurat aquest curs, el Cau del Roure al barri de Sant Genís dels Agudells.

Els casals urbans Baobab han permès també donar a conèixer als infants participants i les seves famílies els esplais i caus existents en els seus barris.​

Participants i barris:

  • Estiu 2016: 135 participants a casals urbans desenvolupats a 3 barris (Baró de Viver, Besòs i Trinitat Nova).
  • Estiu 2017: 421 participants, a 6 barris (Baró de Viver, Besòs, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Verneda-La Pau i La Marina).
  • Estiu 2018: 666 participants, a 9 barris (Baró de Viver, Besòs, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Verneda-La Pau, La Marina, Bon Pastor, La Teixonera i Sant Genís dels Agudells).
  • Estiu 2019: 731 participants, a 9 barris (Baró de Viver, Besòs, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Verneda-La Pau, La Marina, Bon Pastor, La Teixonera i Sant Genís dels Agudells).
  • Estiu 2020: 1000 participants, a 10 barris -Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor (districte de Sant Andreu), El Besòs i el Maresme i La Verneda i la Pau (districte de Sant Martí), Sant Genís dels Agudells i la Teixonera (districte d’Horta – Guinardó), Trinitat Nova (districte de Nou Barris), La Marina del Port (districte de Sants – Montjuïc) i Raval sud i Gòtic sud (districte de Ciutat Vella)-.