Arriba el moment solar de Nou Barris

30/09/2022 - 12:17 h

Sessions informatives a l’octubre sobre els ajuts per a la instal·lació de panells fotovoltaics als edificis residencials

Nou Barris ha programat una sèrie de sessions informatives al llarg de l’octubre per informar dels ajuts per a la instal·lació de panells fotovoltaics als edificis residencials del districte. Aquest és el calendari:

  • Dimecres 5 d’octubre, de 18.30 a 20 hores, a l’Ateneu La Bòbila (c. Estudiant, 1)
  • Dijous 6 d’octubre, de 17.30 a 19 hores, a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (c. Garbí, 2)
  • Dilluns 10 d’octubre, de 18.30 a 20 hores, a la Biblioteca Roquetes-Rafa Juncadella (Via Favència, 288 B)

Aquestes sessions es fan en el marc de Moment Solar Barcelona, una iniciativa que vol aconseguir que almenys dues mil famílies se sumin a la iniciativa aquest 2022. Això suposaria que unes cent comunitats de veïns i veïnes puguin tenir la capacitat de generar la seva pròpia electricitat a partir del sol utilitzant tecnologia fotovoltaica. Per aconseguir-ho, l’Agència de l’Energia de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona han signat un conveni per fer augmentar l’interès d’aquesta tecnologia i convèncer i acompanyar les comunitats de veïns i veïnes durant tot el procés.

Per tal de d’executar el projecte, cal una majoria simple en una votació a la comunitat i assegurar que la coberta està en bon estat des d’un punt de vista funcional i estructural. Un cop la comunitat hagi signat el contracte, serà l’instal·lador que la comunitat esculli el que gestionarà els permisos necessaris, tramitarà els possibles ajuts que existeixin, farà l’execució de la instal·lació, la legalitzarà, la gestionarà i, si així s’acorda, la mantindrà.

Estalvi i reducció de l’impacte ambiental

A més de l’estalvi que suposa l’autoconsum compartit amb una instal·lació comunitària, als veïns i veïnes que s’adhereixin a la iniciativa se’ls descomptarà el 50% de l’IBI durant els tres primers anys posteriors a la inversió, i se’ls bonificarà el 95% del cost total de la llicència d’obres. Així mateix, disposaran de l’acompanyament necessari per accedir a totes les subvencions disponibles per tal que el cost de la instal·lació es pugui amortitzar en un termini de dos a tres anys.

L’Agència de l’Energia de Barcelona posarà en funcionament un equip d’informadors per explicar el projecte i fer efectiva la realització de les instal·lacions. El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida ajudarà a arribar a les comunitats de veïns i veïnes, i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona assegurarà instal·lacions professionals que compleixin tots els requeriments tècnics i de legalització a un cost raonable.

La signatura d’aquest acord s’emmarca en l’impuls de mesures específiques de la Declaració d’emergència climàtica del 15 de gener de 2020, que planteja com un dels objectius a assolir disposar de 10 MWp de generació d’energies renovables en cobertes d’edificis de petit terciari i residencial l’any 2025. L’opció dona independència davant dels canvis de preu del subministrament, redueix l’impacte ambiental, afavoreix la transició energètica i ajuda a lluitar contra el canvi climàtic.